PIKTORFESTÉK - HOGYAN FESSE ÁT KÖNNYEDÉN RÉGI KONYHABÚTORÁT?

Hogyan fesse át könnyedén régi konyhabútorát?

Az otthonában időről-időre felmerülő karbantartási és felújítási munkálatok rengeteg pénzt és időt igényelnek, azonban vannak olyan egyszerűbb megoldások is, amit gyorsabban és olcsóbban el lehet végezni. 

A konyha felújítása sok gonddal jár, hiszen előfordulhat, hogy nem csak magát a bútort kell újra cserélni, hanem az alatta lévő járólapot, a falon lévő csempét, nem beszélve a szükséges falfestésről is. Ráadásul mindez hónapokat és sok pénzt vesz igénybe, hiszen már jó szakembert is hetekbe - hónapokba  telik találni.

Azonban létezik egy sokkal könnyebb megoldás is, amivel akár pár nap alatt újjá varázsolható a régi konyhabútor. Megmutatjuk Önnek, hogyan!

Az első lépések

A festés megkezdése előtt, mérje fel a konyha állapotát és méreteit. Ebből kiderül körülbelül mennyi festékre lesz szükség. Nézze át alaposan, találhatóak-e felületi hibák a bútorlapokon, ebben az esetben azokat érdemes a festés előtt javítani. 

A javításhoz kiváló segítséget nyújt az un. folyékony fa, vagy az un. késtapasz ami tökéletesen alkalmas a kisebb repedések, hézagok vagy lyukak javítására. Emellett vizes bázisú és oldószeres festékkel is átfesthetőek a felújítás során. 

Ha megvannak a pontos méretek, beszerezheti a szükséges anyagokat. Ahhoz, hogy a festék fedése tökéletes legyen, fontos az alapozó felvitele is. A Tikkurila Feelings bútorfesték alapozó kiváló választás.

Azoknál a konyhabútoroknál, ahol szeretne üveg vagy fém felületeket is festeni, esetleg gondolkozik a csempe átfestésén is, használjon tapadást elősegítő alapozót a festék felvitele előtt.

A javítandó felületekhez folyékony fát és finom csiszolópapírt válasszon, kelleni fognak még ecsetek az alapozó és a festék felviteléhez, valamint maga a bútorfesték. Ha szeretné megelőzni a festéssel járó nagytakarítást, érdemes takarófóliát is vásárolni.

A festék színének kiválasztása

A festék kiválasztásakor a színskála bármely árnyalatában gondolkozhat. A színtervező segíteni fog Önnek abban, hogy pontosan azt a színt kapja, amit megálmodott. Ha segítségre van szüksége a döntésben, választhat az előre kikevert árnyalatok közül is.

A színtervezőben választhat a Natural Color System vagy a RAL skála színeiből is. A kiválasztott színekre kattintva pedig a mellette látható képen megjelenik, hogyan mutatna az adott szín a valóságban. A kedvenc színeket és kombinációkat le is mentheti, ami a tervezés során nagy segítséget jelent. 

A félmatt színű bútorfestékek mellett, választhat erre a célra alkalmas selyemfényű zománcfestékek közül is, amelyek kiváló fedést biztosítanak beltéri fa, faforgácslemez vagy farostlemez felületeken is. 

Az erősen igénybevett felületeknél, mint a konyhabútor ajtók vagy a munkalap, használjon magas kopásállóságú festéket, amely sokkal időtállóbbá teszi konyhabútorát. Emellett fém felületek festésére is alkalmas. A színtervező segítségével kiválaszthatja az elképzeléseinek megfelelő árnyalatot.

A konyhabútor átfestése

Amikor minden eszköz rendelkezésre áll, megkezdhető maga a festés. Ehhez mindent pakoljon ki a konyhából, hogy a felületek szabadon maradjanak. A konyhabútor ajtólapokat szerelje le, valamint a fogantyúkat is távolítsa el a festés idejére. 

Ha ez megvan, terítse le a padlóra és a munkapultra a takarófóliát, hogy megvédje a felületeket a lecseppenő festéktől. Elsőként javítsa ki a hibákat a korábban említett folyékony fa vagy késtapasz segítségével, majd a száradási idő letelte után óvatosan csiszolja át a felületet, hogy az egyenletessé váljon. 

Ezután következik a primer, vagyis az alapozó felvitele. Vigyázzon rá, hogy az anyag felhordása egyenletes legyen és a függőleges felületeken ne folyjon megl. Ha megszáradt, következhet a festés. 

A festéket alaposan keverjük fel, hogy a benne lévő pigmentek összekeveredjenek. A festéket ecset segítségével vigye fel a konyhabútor teljes felületére, majd a leszerelt ajtókra is. Ha szükséges, használja két rétegben. 

Tippek a tökéletes végeredményhez

Mielőtt belekezd a konyhabútor felújításába érdemes megtervezni a rászánt időt is. Ne egy zsúfolt hétköznap vagy egy vendégvárós hétvégén álljon neki a munkának. Attól függően, mekkora konyhabútorról van szó, a száradási idő figyelembevételével a folyamat akár 2-3 napot is igénybe vehet!

A leszerelt ajtólapokat címkézze fel és  készítsen egy képet a konyhabútorról a leszerelés előtt, hogy később ne jelentsen gondot az ajtók visszahelyezése.