PIKTORFESTÉK - ZSALUKŐBŐL PADOT KÖNNYEN ÉS GYORSAN!

Zsalukőből padot könnyen és gyorsan!

 
Nem kerül sokba, egy saját kivitelezésű pad, amit zsalukőből készíthetünk! Nézzük mi kell hozzá és hogyan csináljuk. Egyszerűen és gyorsan összerakhatjuk a saját padunkat, ami tartós de ugyanakkor olcsó megoldás is. Ez a pad tökéletes a teraszra vagy a kertbe egy árnyas fa alá.  

 
Mit szerezzünk be hozzá? 
 
• 6 db 30 x 25 zsalukő (végelem vagy sarokelem) 
• 6 db 20×20-es fa gerenda (kb. 2 m hosszúak)
•  Soudal Fix All Turbo ragasztó   
• Kinyomópisztoly
• Akropon betonfesték festék
• Boróka primer fakonverzáló alapozó 
• Boróka vízzel hígítható fabevonó lazúr fenyő
• Ecsetek
• csiszolópapír
 
Zsalukövek ragasztása
 
A zsalukövek önmagukban is elég nehezek (32 kg/db) akár ragasztás nélkül is megállnának, de a stabil szerkezet és a balesetek elkerülése miatt ajánlott a zsaluelemeket egymáshoz ragasztani!  A 6 elemet úgy rakjuk össze, hogy 1 – 1 db-t vízszintesen fektessünk alulra és 2-2 db - t függőlegesen állítva helyezzük rá.
 
 
Ezután jöhet a ragasztás. Az elemeket alul és oldalt is ragasszuk egymáshoz. A kinyomópisztoly segítségével vigyük fel a ragasztót a beton elem ragasztandó oldalaira úgy, hogy elem szélétől kb. 3-5 cm elhagyva körbe egy csíkot nyomjunk, majd a ragasztó csíkkal körbefogott rész közepére egy X rajzoljunk a ragasztóval. Ezután jó erősen nyomjuk össze őket, hogy a ragasztó megfelelően szétterüljön a felületen. Hagyjuk, kb. 20 percig, hogy a ragasztó meg kössön, majd folytassuk a festéssel. 

Zsalukövek festése
Akropon betonfestékből szürkét választottunk, mert az ipari stílust szerettük volna megőrizni. Kenjük le minden oldalát a festékkel, figyeljünk az éleknél, ahol könnyen megfolyhat a festék és még száradás előtt korrigáljuk.
A felületi száradás kb. 2-3 óra a teljes száradás viszont 24 órát vesz igénybe.  
 
Gerendák festése   
Amíg szárad a beton addig a pad ülőkéjének szánt gerendákat csiszoljuk át, majd portalanítsuk és kenjünk rá egy réteg alapozót. Fontos, hogy a lazúr előtt a natúr fát alapozzuk, mert csak az alapozó véd a rovarkárosítás, esztétikai és szerkezeti gomba kártevők, szürkepenész, kékgombák és korhasztó gombák ellen. Ha megszáradt (kb. 4-6 óra) már kenhetjük is a lazúr festéket. Fontos, ahhoz, hogy hosszú ideig használhassuk majd a padot 2 rétegben végezzük el a lazúrozást. Ajánlott 1 éjszakán át száradni hagyni mielőtt összeállítjuk a padot. 
 
A pad összeállítása 
A két zsalukő blokkot tegyük kb. 1,3 m távolságra egymástól, helyezzünk 2 gerendát a zsalukő középső két üregébe úgy, hogy kb. 5 cm lógjon túl a zsalukövön, ez szolgál majd az ülőfelületnek. A másik 2 gerenda pedig a háttámla lesz, amiből az egyiket a legfelső üregbe tesszük a másikat pedig a tetejére szintén úgy, hogy 5 cm lógjon túl a szélétől. Ajánlott a gerendákat a zsalukőhöz ragasztani, hogy nem mozduljanak el. Ehhez használhatjuk ugyan azt a ragasztót, amit a zsalukövek ragasztásához is, mivel ez egy gyors kötésű szinte minden felülethez használható ragasztó. 

 

  
 
 4 db párnával kényelmesebbé és szebbé tehetjük a padot. A padhoz nem szükséges asztal elhelyezni mivel széles „karfái” ellátják ezt a funkciót is. 

 

 

A munka elvégzése után töltsön egy pohár pezsgőt és foglaljon helyet az új padon és élvezze a pihenést.