PIKTORFESTÉK - TIPPEK NAGY BELMAGASSÁGÚ BELSŐ TÉR FESTÉSÉHEZ

Tipppek nagy belmagasságú belső tér festéséhez

A legtöbb lakásban hozzá van szokva az ember a normál belmagassághoz, ami 2,6-3 méter közé tehető, azonban sok olyan régi típusú bérházzal találkozhat, ahol jóval magasabb, akár 4-5 métert is elérő belső terekkel találja szembe magát. 

Aki ilyen típusú lakásban lakik már tudja, mennyi bajlódással járhat egy ilyen felület átfestése vagy felújítása, de még az ötletelés is nehéz, mi legyen ennek a résznek a sorsa. Most azonban összegyűjtöttük azokat a tippeket és trükköket, amivel megkönnyítheti ezt a folyamatot és megtervezheti otthona hangulatát.

Miből választhat?

Ha szeretné kicsit feldobni az óriási belmagassággal bíró lakását, többféle megoldás közül is választhat. Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy átfesti. Ebben az esetben dönthet a klasszikus fehér festés mellett vagy választhat különféle színekből, melyek optikalilag kicsinyítik a teret.

A felújítás keretein belül választhatja a galéria kialakítását is, mely akkor a legpraktikusabb, ha nem túl nagy lakásról van szó, és ezen a területen szeretné kialakítani a háló- vagy dolgozószobát. 

Ha ezek az ötletek nem nyerték el a tetszését, akár álmennyezetet is kiépíthet, melybe különféle világítási rendszereket telepíthet, ha szeretné modernebbé tenni a környezetét. Ez a módszer elsősorban inkább praktikusság szempontjából érdekes, hiszen hosszú távon sok pénzt takaríthat meg. A nagy belmagasság hátránya, hogy a meleg felfelé száll, a téli szezonban ezzel nagyban növeli a fűtésszámlákat. Ezzel az opcióval azonban már nem kell emiatt aggódnia.

Festésre fel!

Ha nincs kedve komolyabb munkálatokba és költségekbe vágni a fejszéjét, a legkönnyebb módszer, ha kedve szerint átfesti a falakat és a mennyezetet is. 

Amíg egy hétköznapi helyiség átfestése gyerekjáték, hiszen szinte állva eléri az összes felületet, addig egy több, mint három méter magas fal megfestése már nehezebb feladat. Érdemes megválasztania a megfelelő eszközöket, hogy megkönnyítse a munkáját. 

Ehhez válasszon egy nagyobb méretű létrát, mivel itt már a sima háztartási létra nem lesz a segítségére. Ügyeljen a körültekintő használatra, mert ilyen magasból már nagyobb sérüléseket szerezhet egy-két óvatlan mozdulatnak köszönhetően.

Emellett a sima festőhengert is meg kell hosszabbítania, hogy elérje a magasabb pontokat. Ehhez választhat akár egy felmosónyelet is, de a szakáruházakban teleszkópos festőnyelet is vásárolhat. A nyél végére könnyedén ráillesztheti a festőhengert és már neki is kezdhet a munkának.

Praktikus, ha "rövid szőrű" hengert vásárolunk, ami kevesebb festéket vesz fel így nem fog fröcskölni, persze ügyeljen arra is, hogy a hengert alaposan lehúzza a festékbe mártást követően, ugyanis ha túl sok festék marad rajta, minden festékes lesz. Ezt orvosolhatja egy nagyméretű takarófóliával, azonban vigyázzon rá, hogy a falra ne csöppenjen vissza. Ilyenkor ugyanis rászárad a falra és nem fogja tudni csak csiszolással eltávolítani.

 

Színek, színek, színek

Az egyik legkönnyebb felújítási módszer, ha kicsit csal a színekkel és megkeresi azokat az árnyalatokat, melyek optikailag módosítják a tereket. 

A legegyszerűbb trükk, ha a mennyezetet 2-3 árnyalattal sötétebbre festi, mint a falakat. Ezzel máris optikailag közelebb hozta a tereket egymáshoz. Ha nagyobb kontrasztot választ, még szembetűnőbb lesz az eredmény, így például a fehér falak mellé kékes árnyalatokat is festhet a mennyezetre. Arra azonban vigyázzon, hogy ne válasszon túl sötét árnyalatot.

Ha szeretné megtartani a lakás eredeti hangulatát, válasszon a különféle mintájú stukkók közül, amelyeket akár saját maga is felragaszthat a falra egy Ön által választott elrendezés szerint.