TAPÉTÁZÁS HÁZILAG

Tapétázás házilag? Nem nehéz, ha előkészítjük!

A lakásfelújítási támogatás sokakat ösztökél arra, hogy újjávarázsolják otthonukat. A feladatok egy jelentős része, víz- és villanyszerelés, nyílászárók cseréje nem kivitelezhető szakemberek nélkül, de a tapétázás egy remekül megoldható DIY munka. A lényeg az alapos előkészítés, a megfelelő szerszámok és alapanyagok beszerzése valamint a pontosság!

Mielőtt elkezdjük a bútorok tologatni fel kell mérni a felületet, amit szeretnénk tapétázni és megvenni mindazokat a szerszámokat és alapanyagokat, amelyek leegyszerűsítik számunkra a munkát. Üzleteinkben mindent egy helyen be lehet szerezni a tapéta vágótól az élvédőig, ráadásul munkatársaink segíteni is tudnak, hogy semmi ne maradjon ki a DIY tapétázás előkészítő csomagból! Nézzük lépésről lépésre a teendőket!

0. lépés: Miből mennyit?

Alapvetően fontos lépés, a költségek tervezése során szükséges adatokra építve, annak megtervezése, hogy mennyi tapéta ragasztó és mennyi tapéta szükséges. Ha lakásfelújítási támogatást vesz valaki igénybe, akkor is ki kell számolnia előre, hiszen így tud költségvetést készíteni az igényléshez. 

Tehát le kell mérnünk a tapétázni kívánt felület(ek)et. Majd kiszámolni, hogy az általunk választott mintájú tapétából hány tekercs adja ki ezt a méretet. Számolni kell azzal, hogy az illesztős (vagyis mintás) darabok esetében több lehet a hulladék, hiszen itt pontosan kell passzolniuk a széleken lévő motívumoknak. Az ajtók és ablakok azonban levonhatóak, ezeket nem fogjuk befedni. A szakemberek azt javasolják mindig vegyünk egy tekerccsel több tapétát, így biztos nem marad ki egyetlen sarok vagy beugró sem. 

A tapéta ragasztó mennyisége jól felmérhető, hiszen a használati utasításban szerepel mekkora felületre elegendő a doboz tartalma. Tapéta vágó és kefe pedig mindig kell, akár egy tekercset helyezünk fel, akár egy egész házat tapétázunk újra.

Tipp: A megmaradt tapétákból számos lakásdekorációt készíthetünk, rengeteg remek DIY ötlet kering a neten, sőt már workshopokat is találhatunk, melyek alapja a maradék tapéta hasznosítása. 

1. lépés: Az előkészítés

Először is alkalmassá kell tennünk a falat arra, hogy tapéta kerüljön rá. Ha eddig is tapéta borította azt le kell szednünk, ezt gőzzel vagy Metylan tapétaoldó segítségével tegyük. Ha pedig nagyon makacs egy-egy darab, akkor elő a spaklival és kaparjuk le a falról. A vízzel óvatosan bánjunk, mert száraz, portalan falra kell tapétázni, hogy sokáig gyönyörködhessünk a munkánk gyümölcsében. 

A tisztítás, glettelés, száradás után sokan alapozzák a falat. Erre vagy tapétanragasztót vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagot használhatunk. Mindkét esetben meg kell várni a tökéletes száradást. 

Tipp: A festékkaparó és a kefe mellett szükség lehet csiszolópapírra valamint biztonságunk érdekében munkavédelmi kesztyűre és szemüvegre is. Ezeket ne feledjük el, amikor összeállítjuk a bevásárló listát a tapétázáshoz. 

2. lépés: Tapétázás indul!

Elő a tapéta vágót, a tapéta ragasztót és indul a tapétázás! De mindenek előtt a mérőszalagnak lesz dolga, hiszen a tekercseket a megfelelő hosszúságú darabokra kell vágni. Mérjük meg a belmagasságot, majd 5 centit ráhagyva daraboljuk fel a tapétát. Itt is igaz, hogy kétszer mérj, egyszer vágj! 

A levágott darabok hátát és a falat is kenjük be vékony rétegben, de alaposan tapéta ragasztóval. A tapéta ragasztó gyorsan szárad, ezért egyszere maximum 3-4 csíkot érdemes beragasztózni. A felhelyezést mindig felülről kezdjük, vagyis létrára fel a tapéta felsősarkát illesztjük és igazítjuk. Ha a helyén van a tapéta, akkor jöhet a simítás. Ezt speciálisan erre a célra alkalmas kefe vagy henger segítségével végezhetjük, de van aki a puha kesztyűs simításra esküszik. A lényeg, hogy az esetleg a tapéta alatt maradó levegőt kiszorítsuk onnan. 

Tipp: ha a tapéta ragasztó a lesimítás során kibuggyan és összekeni a tapétát, akkor azonnal nedves vagy száraz ronggyal (a ragasztó típusától függ, melyikkel lehet jól leszedni) töröljük le. Fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, mert ha megszárad már nagyon nehéz nyomtalanul eltüntetni. 

3. lépés: A tapéta vágó dícsérete

Ha felkerült a tapéta és elfogyott a tapéta ragasztó még nem dőlhetünk hátra. A tapétázás fontos része, hogy a csatlakozók, párkányok és keretek előbukkanjanak a tapéta alól. Érdemes áramtalanítani, mielőtt a tapéta vágóval a konnektorokat körbevágjuk, ezzel megelőzhető a balesetveszély. 

Gyakori hiba, hogy a plafon alatt nem sikerül egyenes vonalban felrakni a tapétát, ezen egy csinos bordűr, amelyet Metylan bordűrragasztóval száradás után fel tudunk helyezni, segíthet. 

Tipp: a tapétázás után ne csináljunk nagy huzatot, ne gyorsítsuk a száradási folyamatot, mert ebben az esetben a tapéta, a gyors ütemű száradás miatt zsugorodhat, aminek eredményeképp akár szét is nyílhat az illesztéseknél. 

Akár lakásfelújítási támogatás segítségével, akár egy kis megújulás szándékával vágunk bele a tapétázásba, mindenképp tervezzünk alaposan, hogy a munka könnyen és gyorsan menjen!