PIKTORFESTÉK - SZÍNEK A LAKÁSBAN – VÁLASSZUNK SZÍNEKET A HELYISÉGEKNEK!

Színek a lakásban – Válasszunk színeket a helyiségeknek!

                       

 

A lakás színeinek kiválasztása az egyik legizgalmasabb feladat, hiszen akár évekre is meghatározza a különböző helyiségek karakterét a döntésünk. Ma már rengeteg, különböző típusú előre kikevert színből választhatunk, így a lehetőségek végtelenek, festés előtt könnyedén kiválaszthatjuk azt a színt, amit elképzeltünk. 

 

 

Bátran kombinálhatunk színeket, mintákat és stílusokat is. Azonban arra mindig érdemes odafigyelnünk, hogy ezek a színek harmóniában legyenek egymással, és az adott helyiség funkciójával is. Nézzük meg mit is jelent ez pontosan, és miért nem ajánlott sötét színűre festeni a legkisebb szobát!

 

 

A színválasztás szempontjai 

 

Amikor festés előtt a színek kiválasztásánál tartunk, érdemes átvennünk pár fontos szempontot. Ha ezekre odafigyelünk, könnyű dolgunk lesz, és szeretni is fogjuk a végeredményt! Egy alacsony belmagasságú helyiség mennyezetét érdemes fehérre festeni, így azt érezhetjük nagyobb teret kaptunk. Ha egy szobába nem jön be sok napfény, akkor  a falakat érdemes világos pasztell árnyalatokra festenünk, máskülönben a sötét szín még jobban összenyomja a teret.

 

Előfordulhat, hogy pl. a tájolás okán az egyik szobában melegebb, míg egy másikban hidegebb van a többi helyiséghez képest. Ilyenkor érdemes ellentétes hőérzetű színeket választanunk, így a melegebb szobába hideg tónusokat, míg a hidegebb szobába meleg színeket válasszunk. Máris kellemesebb lesz az ott tartózkodás. 

 

 

Ha azt szeretnénk, hogy egy szobát világosabbnak érezzünk, válasszunk a sárga árnyalataiból. Ügyeljünk viszont arra, hogy ne túl élénk tónusokat használjunk, mert az idővel zavaró hatású lehet. Figyeljünk arra is, hogy a padlóburkolat színe harmonizáljon a fallal. Hideg árnyalatok esetén hideg, melegnél meleg árnyalatokat párosítsunk. 

 

 

Melyik szoba milyen legyen?

Már korábban is említettük, hogy a különféle helyiségek eltérő színekben mutatnak jól, és ennek mindig meg is van az oka. Nézzük akkor sorra a szobákat, hova mit érdemes választani! Egy házba vagy lakásba lépve az előszobába kerülünk, ezért lehetőleg ennek hangulatát tegyük barátságossá. Mivel általában kisebb helyiségről van szó, válasszunk világos, meleg árnyalatokat. Jó választás lehet a narancs valamely árnyalata, mely barátságos és meleg hatást kelt.


 

A legfontosabb a hálószoba színének kiválasztása, hiszen ide térünk meg pihenni, kikapcsolódni a napi stressz után. Ezért lehetőleg olyan tónusokat részesítsünk előnyben, mint a kék, ami csökkenti a vérnyomást és nyugalmat ad a testnek és a léleknek is. Használhatunk zöldet is, mely nyugtató hatású csökkenti pl. a szorongás tüneteit. 

 


 

Az ebédlő szempontjából fontos, hogy vidám színeket használjuk, hiszen ez növeli az étvágyat, egy komor hangulatú szobához képest, ahol a gyomorfunkciók sokkal rosszabbul működnek.  Derűs árnyalatokat keressünk, mert köztudott, hogy az olyan színek, mint a sárga növelik az étvágyat és serkentik a kommunikációt. Ebben a helységben kerüljük a kéket, ami rossz étvágyat okozhat

Ha van gyerekszoba is, a választásnál elsődleges szempont a gyermek neme és életkora, hiszen ez a szoba stílusára is hatással van. Egy gyerekszoba több funkciót tölt be egyszerre, itt történik a játék, a tanulás és a pihenés az alvás is, ezért mindegyik funkcióhoz alkalmazkodnia kell a kiválasztott színnek. Azonban a több funkcióra való tekintettel választhatunk 2 színt is, kihasználva a színek hatását. Jó választás lehet egy kék árnyalat az ágy melletti falhoz, a pihenés érdekében és egy sárga szín az íróasztal melletti falhoz, az élesebb gondolatokért. A színek választásánál mindenképpen ajánlott  világos pasztell  színeket   választani a nagyobb falfelületekre.  Ha szeretne a gyerkőc (főleg kamaszokra jellemző)  erős - sötét színeket, akkor kompromisszum lehet, ha az  ablakbelsőkre és a párkányokra azokból választunk.  

 Az étkezővel ellentétben, a fürdőben már jó választás lehet a kék és annak árnyalatai, ami frissességet, tisztaságot sugall.  Válasszunk ehhez a helységhez való speciális festéket , így megnövelhetjük a festés élettartamát. 

 


Tipp: Ha csak egy-egy helyiséget szeretnénk átfesteni, a színválasztáskor vegyük figyelembe a többi szoba árnyalatát, hogy a lakás egysége és harmóniája megmaradjon.