PIKTORFESTÉK - FESSE ÚJRA! – A RADIÁTOR ÁTFESTÉSE NÉHÁNY EGYSZERŰ LÉPÉSBEN

Fesse újra! – A radiátor átfestése néhány egyszerű lépésben

Egy lakás felújításánál rengeteg költség merül fel, sokszor még több is, mint amire az elején számítottunk. 

A festék kiválasztása

A radiátorok festéséhez speciális zománcfestéket válasszunk, hiszen a vízmelegítéssel fűtött radiátorok esetében nagy hőingadozásra számíthatunk. Ahhoz, hogy elég meleget kapjunk a lakásban akár a 80 Celsius fokot is elérheti a hőmérsékletük. Ettől a melegtől esik meg sok esetben, hogy a festék megég, elsárgul és lepattogzik. Emiatt fontos, hogy megfelelő és strapabíró, hőálló festéket válasszunk

Erre a célra gyártott radiátor zománcfestékek megvédik radiátorainkat, rugalmasak és hőállóak is. Magasfényű bevonatot képeznek, és nem fognak az idő előrehaladtával elsárgulni. Maximum 100 celsius fokos hőmérsékletig bátran használhatjuk és akár mi magunk is újjá varázsolhatjuk őket, nézzük hogyan!


Első lépések

Ahhoz, hogy elkezdhessük a radiátor átfestését, szükségünk lesz csiszolóvászonra esetleg drótkefére is, hogy a régi festékréteget átcsiszoljuk illetve ha van rozsdás felület, akkor azt is csiszoljuk, drótkefézzük át! Munka előtt terítsünk egy védőfóliát a radiátortest alá, hogy a szennyeződéseket és az esetleges festék cseppeket felfogja és ne kelljen a padlót  takarítani munka után.

A tökéletes fedéshez ajánlott alapozó réteg használata,  használjunk korróziógátló alapozót, ezzel is növelve az átfestés élettartamát.

Fessünk!

Ha megvagyunk a csiszolással, és portalanítottuk a felületet, és lealapoztuk, el is kezdhetjük a festést. Ha hagyományos festéket használunk, szerezzük be a megfelelő típusú ecseteket is a radiátor átfestéséhez. Figyeljünk a radiátor szelepeknél is, mert ha belefolyik a festék, később problémát okozhat. Ajánlott Tesa szalaggal védeni.

Ha sűrűn bordázott nehezen hozzáférhető részek vannak, használhatunk ezekre a részekre aeroszolos festéket  is, amit könnyedén felvihetünk a felületre még a nehezen elérhető helyekre is.

Festés előtt mindenképpen kapcsoljuk le a radiátorokat, várjuk meg amíg lehűl és az új  festékréteg teljes száradásáig ne is kapcsoljuk vissza. 

Az alapozó réteget is hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt a fedőréteg rákerül. Ezután következhet a zománcfesték felvitele. Ha az első réteg felvitele után csíkokat tapasztalnánk,  fessük át még egyszer, a tökéletes fedés érdekében. Vigyázzunk, hogy a festék ne folyjon meg, ha mégis azonnal javítsuk ki, mert azt később már nem tudjuk javítani.

Tipp: A legjobb, ha a radiátor átfestését inkább nyári időszakban végezzük, hogy a fűtőtesteket kihűlt állapotban, kiváló minőségben tudjuk lefesteni.