PIKTORFESTÉK - MEDITERRÁN NYÁR - ÍGY KÖLTÖZTESSE OTTHONÁBA!

Mediterrán nyár - Így költöztesse otthonába!

Hazánkban már a 2000-es évek óta nagyon közkedvelt a mediterrán stílus, amit többféle színnel is szívesen párosítanak az otthonokban. A fehér a kékkel, a narancsok és vörösek váltakozó árnyalatai melegséggel töltik meg tereinket és visszaidézik egy-egy kellemes nyaralás hangulatát.

A mediterrán stílust a legegyszerűbben úgy érheti el, ha otthona falainak és textíliáinak színeit változtatja meg. Ebben az esetben nem szükséges a bútorzat teljes vagy részleges cseréje, hiszen pár apró változtatással máris a nyaralás kellemes emlékei közé révedhet.

A mediterrán hangulatok közül többfélét is megidézhet otthonában, így olasz, görög vagy spanyol stílusjegyek közül is választhat. A különböző stílusok mind a kényelmet és a nyugalmat szolgálják, azonban eltérő hatást érhet el velük.

A görög stílus jegyei

Amíg az olasz és a spanyol vonal jellemzően a tüzes, meleg színeket részesíti előnyben, addig a görög stílus elegáns, letisztult, fehérben és kékben pompázik, terméskövekkel, mozaikokkal fűszerezve.

Gyakori a lenvászon használata és sokszor találkozhatunk mintákkal ellátott csempékkel is. Azonban nem csak a belső tereket rendezheti át, a mediterrán hangulattal akár a kert is felruházható. 

Egy hangulatos kerti kiülő, a grillezés és a családi események kellemes helyszíne lehet a görög jegyekkel ékesített kertben. 

Padlóként jól illik hozzá a kavicsokkal, fehér márvánnyal kombinált felület, de a színes, harmonikusan összeválogatott mozaik díszítő elemek is gyakoriak. 

Ha nem szeretne nagy felújításba kezdeni, érdemes a falak és a kültéri felületek átfestésével kezdeni, ezzel máris megváltoztatva a kerthelység hangulatát. 

Gyakran jelennek meg a különféle terméskövek, kék üvegcsék, de készíthet akár saját kezűleg is mozaikkal díszített kis asztalt, képkeretet, amivel tovább emelheti a mediterrán hangulatot a kertben is.

A mediterrán stílussal elsősorban nyugodt atmoszférát teremthetünk, ami kellemes kikapcsolódást jelenthet egy hosszú nap után. 

Hogyan fesse át a ház homlokzatát mediterrán stílusban?

Ha szeretne kialakítani egy kellemes kis zugot a kertben, ahol szívesen töltenek időt a családdal, vagy kávéznak reggelente, akkor egy kisebb festéssel máris látványos eredményeket érhet el.

Ahhoz, hogy a festés hosszú évekig kitartson érdemes alapozóval kezdeni a munkálatokat. Az impregnáló folyadék segít megelőzni a fedőfesték foltosodását és jobb tapadást biztosít.

Mielőtt felvinné az alapozót portalanítsa a fal felületét, távolítsa el a pókhálókat. Ezután higítsa, így egy festékhenger segítségével könnyen eldolgozhatja. Figyelje a száradási időt és csak azután kezdje meg a fedőfesték felvitelét. Ha lehetősége engedi hagyja 15-20 órát száradni. 

Ha azt tapasztalja, hogy a festendő felület hibás, a rajta lévő vakolat mállani kezd, mindenképpen javítsa a hézagokat a festés megkezdése előtt.

A festéshez homlokzatfestéket használjon, ami hosszú távon ellenáll az időjárási viszonyoknak és az egyéb, festésre káros kültéri tényezőknek. Fesse két rétegben, hogy biztos fedést adjon a felületeknek. Ha szükséges több rétegben is felvihető.

A rétegek festése között tartsa meg az ajánlott 4 órás száradási időt.

Tipp: A homlokzati hibákat ne javítsa glettel, mert nem nyújt időtálló védelmet az időjárási viszonyokkal szemben.

Ha a mediterrán hangulat mellett más stílusokat is kipróbálna, ITT hasznos tippeket talál hozzá.