KŐZETGYAPOT VAGY POLISZTIROL? MELYIK TÍPUST VÁLASSZA?

Kőzetgyapot vagy polisztirol? Melyik típust válassza?

A lakóházak szigetelésekor egyből felmerül a kérdés: vajon a kőzetgyapot vagy a polisztirol homlokzati szigetelés a jobb megoldás. Mindkét opció jó választás lehet még az utólagos szigeteléskor is, azonban több szempont is befolyásolhatja döntését.

A 10, 20 évvel vagy még korábban épült házak esetében gyakran előfordul, hogy nem készült megfelelő szigetelés a ház homlokzatára, ami a mai napig is stabil védelmet biztosítana a téli hideg és a nyári meleg ellen. 

Az utólagos szigetelések túlnyomó többsége polisztirol táblákkal történik, azonban ennek sok esetben elsősorban anyagi okai vannak. 

Mit kell tudni a polisztirol szigetelésről?

A polisztirol táblák akár 30-40 százalékkal olcsóbban is megkaphatóak, népszerűségük elsősorban ennek köszönhető. Egy közepes méretű családi ház esetében ez is több százezer forintos költséget jelent, így érdemes alaposan átgondolni a költségvetést a munkálatok megkezdése előtt.

A polisztirol homlokzati szigetelések általában fehér színű EPS táblákból állnak, de választhat a grafit tartalmú lapokból is, melyek akár 30 százalékkal jobb hőszigetelő képességgel bírnak.

Mit kell tudni a kőzetgyapotról?

A kőzetgyapot szigetelés lehet egy- vagy két rétegű is. A kétrétegű nem csak vastagabb, de merev külső rétegének köszönhetően az esetleges sérülésekkel szemben is erősebb védelmet nyújt. A belső, puhább felülete pedig jobb tapadó képességgel rendelkezik a hagyományos, egyrétegű típushoz képest.

Habár a kőzetgyapot jóval drágább választás a polisztirolhoz képest, mindehhez azonban számos előny is párosul. Az említett tapadóképesség mellett, sokkal jobb páraáteresztő képességgel is rendelkezik, mint a polisztirol szigetelés. Ennek oka, hogy a szálakból álló anyaga között a pára könnyen tud mozogni, míg a polisztirol magába szívja a nedvességet.

Mindezzel elkerülhető a helyiségek penészesedése és vizesedése, ami újabb költségeket vonna maga után.

Másik nagy előnye a kőzetgyapotnak, hogy a sűrűn rétegzett szálaknak köszönhetően nagyon jó hangszigetelő képességgel is rendelkezik. Egy olyan környezetben, ahol nagyobb zajnak van kitéve a lakóház, például forgalmas utak mentén, nagyon jó választás a kőzetgyapot szigetelés.

A kőzetgyapot ásványi- és természetes alapanyagokból áll, ennek következtében olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van. Egy esetleges tűz esetén nem olvad meg és gátolja a tűz terjedését is. 

A polisztirol ezzel szemben könnyen olvad, viszont szintén nem segíti elő a tűz terjedését. Tudni kell viszont azt is, hogy a polisztirolok szakszerű felhelyezésekor nem maradhat légrés a táblák között, így nem ad levegőt a tűznek, ami szintén biztonságossá teszi szigetelésként való használatát.

Melyik a jó választás?

Mindkét megoldás elterjedt hazánkban, azonban a döntést nagyban meghatározza a költségvetés. 

Ha nem szeretné nagy költségekbe vágni magát, jó választás lehet a polisztirol tábla felhelyezése, azonban érdemes legalább egy kicsit mélyebbre nyúlni a zsebében és a hagyományos fehér lemezek helyett a grafit tartalmú típust választani.

Viszont, ha fontos szempont a hangszigetelés vagy a régebbi tapasztalatok alapján a ház már korábban is penészesedett, érdemesebb lehet a kőzetgyapotot választani.

Mindenképpen figyeljen rá, hogy megbízható terméket vásároljon, ami átesett a megfelelő minőségellenőrzésnek, ezzel elkerülve az esetleges szigetelési problémákat.

Tipp: A jó hőszigetelés biztosítéka a 15-20 centiméter vastag szigetelőanyag felhelyezése!