PIKTORFESTÉK - KÉSZÍTSE EL SAJÁT KÉPKERETÉT ÉS DÍSZÍTSE VELE OTTHONÁT!

Készítse el saját képkeretét és díszítse vele otthonát!

Manapság népszerű kifejezés a DIY (Do it yourself - vagyis csináld magad). Ez röviden annyit tesz, hogy alkossunk kedvünkre.

Ezek az egyedi kis dolgok - általában kézműves tárgyak - egyrészt nagyszerű ajándékok lehetnek szeretteinknek, másrészt a lakás ékkövei is lehetnek. Így sokkal olcsóbban dekorálhatunk mintha boltban vennénk meg a szükséges díszeket, és közben jól is szórakozunk.

Régiből újat!

Sokszor a megunt dolgok között igazi kincsekre lelhetünk és ennél egyedibb nem is lehetne semmi. Érdemes szétnézni mit találunk otthon, de egy bolhapiacra vagy vásárba látogatva is sok izgalmas dologra lelhetünk! Egy régi ablakkeret  lecsiszolásával és újrafestésével egyedi módon díszíthetjük otthonunkat.

Akár mi is készíthetünk képkeretet!

Azon túl, hogy mi alakítjuk ki a képkeret színvilágát, akár teljesen újat is alkothatunk, amihez elegendő pár egyszerű szerszám és egy kis idő.  

Először is tervezzük meg, milyen méretű keretet szeretnénk elkészíteni, ez alapján fogjuk tudni kiszámolni, milyen hosszúságú elemekre van szükségünk. Ezen kívül kelleni fog hozzá egy mérőszalag, ceruza, kézi fűrész, csiszolópapír és tűzőgép.  

Első lépésként mérjük ki és jelöljük be a lécen, mekkorára szeretnénk darabolni. Két-két egyforma darabot kell kapnunk, például két darab 25 cm és két darab 35 cm hosszú léc darabot. Mindez attól függ mekkora keretet szeretnénk készíteni.  

Mérjük meg milyen széles a léc, amivel dolgozunk és a végein mérjünk ki rajta ugyanakkora távolságot. Ezt a részt kell “gérbe” vágni, vagyis a kijelölt területet srégen félbe, de ha úgy érezzük, hogy ehhez segítségre van szükségünk, a nagyobb barkácsboltok külső polcain találhatunk erre a célra készített szerszámot.   

Ha ezzel megvagyunk illesszük össze az asztalon a képkeretet, úgy, hogy a hátoldala legyen felül. Ipari tűzőgép segítségével két-három pontban rögzítsük ezeket a metszéspontokat mind a négy helyen, vagy faragasztóval ragasszuk össze találkozási pontokon!  

El is készültünk a képkeret alapjával, jöhet a festés! 

Bármi, amit csak szeretnénk!

Az elkészült képkeret alapját, számtalan típusú festékkel festhetjük, de akkor kapunk igazán időtálló eredményt, ha valamilyen fához felhasználható típust választunk. 

Ha szeretnénk meghagyni a fa erezetét vékonylazúr vagy vastaglazúr használatát javasoljuk. Gazdag színviláguk természetközeli, így egy ehhez passzoló szobában jól fog mutatni. Ha vízzel oldódó festéket választunk, a kellemetlen szagoktól mentesen tudunk dolgozni, és az ecsetek kimosásával vagy az esetlegesen lecsöppenő festékkel is könnyebb dolgunk lesz.

Tipp: Díszíthetjük pöttyökkel, csíkokkal, a lehetőségek határa végtelen!