PIKTORFESTÉK - KERTI FAHÁZIKÓ: AHOL A JÁTÉK ÉS AZ ÁLMODOZÁS SOHA NEM ÉR VÉGET!

Kerti faházikó: Ahol a játék és az álmodozás soha nem ér véget!

A fából épült házikók akár 100 évig is használhatóak, ehhez azonban megfelelő ápolásra és karbantartásra van szükség. Az időjárási tényezőkkel szembeni védelem kimondottan fontos, hiszen a csapadék és a sok napfény nagyban roncsolják a fa felületét.

A kerti kisházak könnyen megépíthetőek, sokszor találkozhat előre elkészített panelekből álló modellekkel, amik méretre szabva csak arra várnak, hogy összeszerelje a kertben.

A műanyag játszóházzal szemben sokkal időtállóbbak és otthonukban is sokkal szebben festenek. Amíg a műanyag idővel elveszti rugalmasságát és színét, addig a fa felületeket lehetősége van karbantartani, ezzel hosszú évekre meghosszabbítva a használhatóságát.

Szakemberek szerint a legjobban akkor dönt, ha a fából készült házikókat nagyjából 2-3 évente gondozza az előírások szerint. Ez magában foglalhatja a festést, lakkozást, vagy ha az idő jobban megviseli a faházikót, akár csiszolásra is szükség lehet.

Nézze meg mit tehet annak érdekében, hogy a kerti faházikó hosszú éveken keresztül részese legyen a családi élményeknek! Ezzel nem csak gyermekeinek, de unokáinak is emlékezetes gyerekkort varázsolhat!

A faházak védelme

A faházakat körülbelül 50 évre tervezik, amit nagyban befolyásol az is, milyen mértékű karbantartást végez és betartja-e a szükséges ápolási előírásokat. 

A fára leginkább a napsütés és az esőzés káros, hiszen ezek az időjárási tényezők nagyban roncsolják a fa külső felületét. 

Ilyen esetben nem csak egy gyors átfestésre lehet szüksége, hanem előfordulhat az is, hogy a festés előtt fel kell csiszolni a sérült felületeket. Ahhoz, hogy megfelelő tapadást tudjon biztosítani az új festékrétegnek, sajnos nem tudja kihagyni ezt a lépést. Azonban sok időt nyer vele, mire újból neki kell látnia a következő felújításnak.

A csiszolást követően végezzen alapos portalanítást, majd nézze át a felületeket. Előfordulhat ugyanis, hogy a használat során kisebb-nagyobb sérülések és mélyedések keletkeznek a fán, amit ilyenkor szépen el tud dolgozni a festés előtt.

A folyékony fa segítségével egyszerűen kitöltheti ezeket a repedéseket és lyukakat.

Ha ezzel elkészült, jöhet az alapozó, amit semmiképp se hagyjon ki a festék felvitele előtt. Ha egyszer nekilát a felújításnak, szánja rá az időt, így nem kell a következő évben is a festéssel bajlódnia.

Ráadásul az alapozó amellett, hogy biztosabb tapadást nyújt a festékréteg számára, védi a fát a gombásodással, penészesedéssel és a rovarokkal szemben is.

Az alapozót több rétegben is felviheti, azonban mindig várja meg az előírt száradási időt. 

Az időtálló festés

Ha megszáradt az alapozó, jöhet a festés, amihez ecsetet és hengert is használjon, hogy megfelelően át tudja itatni a fát, ezzel elég vastag védőréteget képezve a felületen.

A festéshez lazúr festéket használjon, ami időjárásállóvá teszi a házikót, ráadásul az UV-sugarakkal szemben is biztonságot nyújt.

A festéket legalább két rétegben vigye fel és tartsa be az ajánlott 3-4 órás száradási időt. A nyári szezon kiválóan alkalmas a festési munkálatok elvégzéséhez, hiszen a melegben sokkal gyorsabban száradnak a felületek.

Tipp: A régi festékréteg eltávolításához nem csak csiszológépet használhat. Kisebb hibák javításánál jól jöhet egy drótkefe és némi csiszolópapír is.