PIKTORFESTÉK - KARÁCSONYI DIY DEKORÁCIÓS ÖTLETEK KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

Karácsonyi DIY dekorációs ötletek kezdőknek és haladóknak

A karácsony nagyon izgalmas időszak. Az ünneplés, a karácsonyfa, a dekorációk és az ajándékok ugyanis mindig közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat. 

A családtagok, a karácsonyi hangulat szellemében ötletes, saját kézzel készült ajándékokkal is meglephetik egymást. Azonban a közös készülődés, az alkotás is meghitté teszi otthonát az ünnepi időszakban.

A kézzel készült DIY ajándékok és dekorációk sokkal személyesebbek, és egyediebbek így biztosan nagy örömmel fogja eltölteni azt, akinek készül.

Most olyan egyedi DIY karácsonyi dekorációkat gyűjtöttünk össze Önnek, amit könnyedén elkészíthet.

Karácsonyfát mindenhová!

Néhány, otthon is megtalálható eszköz segítségével aranyos kis karácsonyfákat készíthet, melyek rusztikus hangulatot kölcsönöznek majd otthonának.

Az egészhez nem kell más, mint kartonpapír, olló, ragasztó, valamilyen anyagdarab - ez lehet régi, már nem használt póló is, és egy kisebb csillag vagy karácsonyi gömb.

A kartonból vágjon ki félkör alakú mintát, majd ragassza össze, hogy kúp alakú formát kapjon.

A szövetet vágja fel egyenes, körülbelül 2 cm széles csíkokra. A hossza legyen a rendelkezésre álló anyag hossza, amit majd egymás után pótolhat felragasztás közben, így be tudja majd fedni az egész kartont. 

Ha ez megvan, kezdje el felragasztani a szövetcsíkot a kartonra, körbe-körbe. Fontos, hogy a körbetekerés során a csíkok részben átfedjék egymást, így nem fog kilátszódni alóla a karton.

Ha végigért, vágja el a megmaradt szövetet és ragassza le a végét, hogy ne váljon fel a későbbiekben. Ezután már nincs más hátra, mint a csillag vagy a kisebb gömbdísz, gomb vagy toboz felragasztása a fa tetejére. 

Érdemes ragasztópisztolyt használni, mert sokkal könnyebben dolgozhat vele, ráadásul az eredmény is tartósabb lesz. 

Ha nem tetszik a felhasznált anyag színe, erre is van egy egyszerű megoldás. A metálfényű festék spray segítségével egyszerűen átfújhatja a szövetet és máris ünnepi arany, ezüst, piros színekben pompázik az elkészült karácsonyfa.

Vissza a természethez

Ha szereti a terméseket, a fahatású, meghitt, rusztikus dekorációkat, akkor az alábbi diy ötlet biztosan tetszeni fog Önnek.

Az egyik ilyen megoldás lehet a különféle citrusfélék kiszárítása is, amivel egyszerűen készíthet díszeket a karácsonyfára, de használhatja az asztal- és ajtódíszek elkészítésekor vagy ajándékcsomagoláshoz is.

Ehhez szüksége lesz egy-két narancsra, citromra, vágódeszkára, egy éles késre, sütőpapírra és karácsonyfadísz vagy szaloncukor akasztókra. 

A kés segítségével a narancsokat vágja fel vékony szeletekre, körülbelül 3-5 mm vastagságban. A szeleteket egyenként helyezze a sütőpapírra, egymástól kisebb távolságra majd tegye rá egy tepsire. 

A sütőt melegítse elő 120 fokra, alsó- felső sütés módra állítva. A gyümölcsszeleteket süsse 5-6 órán át, amíg ki nem száradnak. Ha szeretné meggyorsítani a folyamatot, a sütés előtt tegyen rájuk papírtörlőt és itassa fel a felesleges nedvességet. Ezzel a módszerrel lerövidül a sütés időtartama és gyorsabban kiszáradnak a szeletek.

Ha kész hagyja kihűlni, majd az akasztót szúrja át a gyümölcs héja alatt és már mehet is a fára! Ha inkább asztaldekorációt készítene belőle, a kiszáradt narancscikkeket fahéjjal és szegfűszeggel együtt halmozza egy befőttesüvegbe. 

Tipp: A gyümölcs szeleteket is átfestheti a festék spray segítségével. A gyümölcs mintázata szépen megmarad, viszont sokkal látványosabb hatást érhet el!