PIKTORFESTÉK - ÍGY KÉSZÍTSEN KERTI MÁSZÓKÁT GYERMEKEINEK!

Így készítsen kerti mászókát gyermekeinek!

Ha a gyerekek öröméről van szó, a szülők előtt nincs lehetetlen. Azonban választhat olyan megoldásokat is, amik a szülők kikapcsolódását is segítik. Ilyen lehet az otthoni játszótér kialakítása a saját kertjében.

Választhat előre gyártott elemek közül is, de ha szeret barkácsolni és érez magában némi kreativitást és alkotó szellemet, akkor érdemes belekezdeni saját kezűleg is. 

Nézze meg, hogyan készíthet egyszerűen és gyorsan kerti mászókát gyermekei számára!

Az egyszerű nagyszerű

Ahhoz, hogy garantált legyen a siker, érdemes könnyen megépíthető típust választania. Az egyik legegyszerűbb modell úgy fest, mint egy sima megállító tábla, két egymásnak döntött téglalapból áll, háromszöget formálva.

A egyik oldalát elkészítheti a falmászásban is használt kapaszkodókkal, a másik oldalát pedig gerendák segítségével építheti meg. 

Ehhez elegendő pár eszköz és alapanyag és már kezdődhet is a végtelen szórakozás a gyerekek számára. 

Az elkészítéshez szüksége lesz két darab 170 centiméter és két darab 155 centiméter hosszúságú, 15x15 centiméteres gerendára.

Kelleni fog még 4 darab 150 centiméter hosszú 15x15 centiméteres gerenda, “L-alakú”, állítható szögű  és sima lapos pántok a rögzítéshez. Vásárolnia kell még fához való csavart, nagyjából 10 centiméter hosszúságút is.

A mászóka másik oldalára farostlemezt rögzítsen, amire a falmászásban is használatos kapaszkodók kerülnek majd. Ehhez szükség lesz egy 150x160 centiméter méretű lapra, csavarokra és anyákra, valamint egy fa metszésére alkalmas fúróra. 

A kapaszkodókat beszerezheti falmászó kellékeket áruló boltból, de egy lapszabászatban különféle alakú fa korongokat is szabattathat, amiket egyszerűen a  farostlemezre fúr majd.

Ahhoz, hogy a mászóka hosszú éveken keresztül szórakoztassa a gyerekeket, vásároljon hozzá kültéri faápoló festékeket és ecsetet is.

Lásson munkához!

Amint megvannak a szükséges eszközök nekiláthat a munkának. Mivel egy kisebb méretű mászókáról van szó, nem tudnak róla nagyot esni a gyerekek, azonban mégis érdemes lehet ütéscsillapító gumilapokat is vásárolnia a biztonságos használat érdekében.

Először is fesse le a megvásárolt fa elemeket. Ha szálkásodást tapasztal a felületeken, mindenképpen csiszolja meg egy csiszolópapír segítségével. 

Ezután készítse elő a fa elemeket és fesse le őket két rétegben. Ehhez használhat kültéri felületekhez kiválóan alkalmas, tartós kerítésfestéket. A rétegek festése között hagyja meg a szükséges száradási időt. 

A kerítésfestékek között többféle színt is választhat, amivel szép színes mászókát készíthet a gyerekeknek. 

Ha szeretné, fa gerendák helyett használhat fém váz tartó elemeket is, ebben az esetben viszont gondoskodnia kell a megfelelő korrózió védelemről!

Használjon alapozó réteget is, majd ennek száradása után jöhet a fedőfesték.

Az összeállításhoz el kell készítenie a szükséges furat pontokat, itt fogja tudni rögzíteni az elemeket a csavarok és az anyák segítségével. Rögzítse egymáshoz a gerendákat a vasalatok segítségével. 

A mászóka egyik oldalán a 4 darab 150 centiméter hosszú gerendákból készítsen “létrát”, a másik oldalra pedig rögzítse a farostlemezt a csavarok és az anyák segítségével.

A létra rész elkészítéséhez használja az L-vasalatokat, amit a csavarokkal egymáshoz erősíthet. 

Ha ezekkel elkészült, fúrja fel a farostlemezre a kapaszkodókat, és már használatba is vehetik a gyerekek a kis mászókát!

Tipp: A mászókát érdemes 2-3 évente átfesteni, hogy a sok eső és napsütés ne tegyen kárt a fában!