PIKTORFESTÉK - ÍGY HIDALJA ÁT HASZNOSAN AZ OTTHON TÖLTÖTT IDŐT!

Így hidalja át hasznosan az otthon töltött időt! 

 

Ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy az ezer éve halogatott otthoni munkáinak is a végére érjen. Sokszor előfordul ugyanis, hogy egy-egy feladat nem létszükséglet, így az ember hajlamos átnézni rajtuk és elkönyvelni, hogy majd egy alkalmas időpontban megcsinálja. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogyan tudja könnyedén elvégezni a régóta elhalasztott ház körüli feladatokat.  Azokra is gondoltunk, akik kertes házban élnek és itt a remek tavaszi idő, hogy munkához lássanak. 

A legelhanyagoltabb otthoni munkák
 

Mindenki más és más feladatot szokott elhalasztani, de nézzük meg mik azok az általános otthoni munkák, amiket mindenki szívesen mellőz olykor. 

Az egyik ilyen feladat, a különféle eszközök vízkőmentesítése, mint a kávéfőző vagy a vasaló. Nem kell azonban komoly vegyszerekhez fordulnia, hiszen háztartási ecet segítségével is könnyen orvosolhatja a problémát. Nem érdemes megvárni, amíg már nem folyik át kellőképpen a víz a rendszeren, mert abban az esetben mindenképpen szakemberre lesz szüksége. 

Ehhez nem kell mást tennie, mint a kávéfőző víztartályába ecetet öntenie és két vagy három alkalommal átfőzni az egészet a rendszeren. Ha ez megvan tegyen tiszta vizet a tartályba, és addig főzze át újra meg újra tiszta vízzel, amíg már nem érzi az ecet illatát. És már készen is van.

A vasaló talpának tisztítása se jut eszébe nap, mint nap, nem igaz? Most viszont elmondjuk, hogyan érdemes hatékonyan és gyorsan megtisztítania a ráégett szennyeződésektől! Első körben melegítse fel a vasalót, töltse meg a víztartályt és a gőzölő program segítségével párologtassa el belőle az összes vizet. Ezután keverjen össze szódabikarbónát egy kevés vízzel, amíg krémes, sűrű pasztát nem kap, majd ezt kenje fel a vasaló talpának felületére és hagyja hatni. Egy fél óra elteltével törölje le és már készen is van.

Kerti munkák tavaszra
 

Tavasszal új életre kel a természet és ezzel együtt aktuálissá válnak a kerti feladatok is. Ilyenkor az ember szívesen tölti kint a szabadidejét és sokkal jobb egy szépen karbantartott kertben beszélgetni a családjával, mint egy elhanyagoltban, nem igaz?  Vegyük sorra mik azok a teendők, amiket érdemes már az elején megcsinálnia, így könnyebb dolga lesz a későbbiekben. 

Először is szüksége lesz egy ágvágóra és egy metsző ollóra, hogy a télen elszáradt ágakat levágja. Ez vonatkozik a fákra és a kisebb, nagyobb bokrokra is, mert minden növénynek jót tesz a felfrissülés, megújulás. Ha vannak gyümölcsfái, amiket permetezni szokott, ezt mindig metszés után tegye meg.

Ezután következhet a levágott ágak összegyűjtése. Ilyenkor végezze el a korábban lehullott, maradék levelek összegyűjtését is. Ha szeretné, ezekből kiváló komposztot készíthet, vagy a magaságyások alapjául is kiválóan hasznosíthatóak. Ha esetleg már korábban is volt komposztálója, a benne lévő földet most érdemes szétteríteni a virágok és bokrok között. 

Ez az időszak alkalmas arra is, hogy a növényeket elrendezze, a szaporulatokat átültesse, és ha szükséges újakat vásároljon, amik egy kis színt hoznak a kertjébe. 

Fontos, hogy ne feledkezzen meg a fafelületek ápolásáról sem, hiszen azok is a kerthez tartoznak és ilyenkor szükséges az állapotuk megóvása a későbbi tűző nappal és esőzésekkel szemben. Ehhez használhat faanyagvédőszert vagy ha nagyobb munkába akarja vágni a fejszéjét, akkor egy alapos csiszolás után már kezdheti is a festést!

Tipp: Ha van kedve az erkélyen is ültethet virágokat, sőt akár fűszernövényeket vagy koktélparadicsomot is termeszthet!