PIKTORFESTÉK - HOGYAN TARTSA KARBAN A KÜLTÉRI FAFELÜLETEKET?

Hogyan tartsa karban a kültéri fafelületeket?  

Aki kertes házban lakik, tudja, hogy a tavasz beköszöntével rengeteg feladat vár rá a kertben, amik között a kertészkedés és a barkácsolás is helyet kap. Legyen szó a teraszról, kerítésről vagy kerti bútorról a fából készült kültéri felületek időszakos karbantartása kihagyhatatlan ebben az időszakban.

Ezek a felületek eltérő típusú fából készülnek, így a karbantartási idejük és módjuk is eltérő lehet, ezért érdemes pár szempontot figyelembe vennie, mielőtt nekikezd a munkának. Ezeket az ötleteket szedtük most össze, hogy könnyebbé váljanak a kert körüli munkálatok. 

A kerti bútorok ápolása 

A jó idő érkeztével talán az első tárgyak, amik kikerülnek  a kertbe, azok a bútorok, amiken szívesen üldögél a meleg nyári estéken. A legjobb esetben ezeket a téli időszakban védett helyen, például a garázsban tárolja, így nem esik nagy kár a fafelületekben. Ha viszont kint maradt a szabadban, a téli  időjárási viszonyok, mint az eső, a hó és a fagy gyorsan tönkreteszik bútorait. 

Tegyük fel, hogy gondosan járt el és megfelelően tárolta kerti bútorait. Ebben az esetben nincs más dolga, mint portalanítani és nedves ronggyal áttörölni a bútorokat, megvárni míg megszárad és favédő olaj és egy puha pamut rongy  segítségével kezelni azokat. Az olaj  a bútoron víz-, és szennyeződéstaszító felületet képez, ráadásul elegendő évente egyszer használnia. 

 


Ha már elszürkült, rosszabb állapotú kültéri fafelületekről van szó akkor ajánlott az olajozás előtt egy un. fa fehérítőt használni, ami  kivilágosítja az elszürkült felületet és visszaadja a fa természetes színét.

Ha a bútor előzőleg festve volt, de most olajozni szeretné, akkor a rajta levő festéket el kell távolítania. Ehhez használhat csiszolóvásznat vagy csiszológépet is. 

Tipp: Az olajat szivaccsal vagy ecsettel vigyük fel a felületre. 30 perc múlva  ahol a fa jobban szívja az olajat, ott száraz, matt lesz a felület. Ha nagyon száraz a fa és több helyen is matt az olajozás után azaz beszívta teljesen a felvitt réteget, ajánlott kétszer elvégezni az olajozást, hogy a farostok megfelelően telítődjenek. A második olajréteg felvitelét követően (kb. 30 perc ) egy puha pamut ronggyal át kell törölni,  hogy a felületen ne maradjon olajfolt. Ez nagyon fontos, mert ha  a felületen olajréteg marad, akkor a felszín ragacsos tapintású lesz illetve beleragad a por, a szösz és a kisebb bogarak is. A megfelelő végeredmény érdekében tartsa be a fent leírtakat!
 

Kerítésfestésre fel!
 

A tavasz kiváló alkalom a kerítés felújítására is, hiszen a téli hideg, nyirkos idő megviseli a fát, így a jó idő érkeztével felfrissítheti annak szerkezetét. Érdemes felmérni a kerítés állapotát és annak függvényében mérlegelni, hogyan lásson hozzá. 

Javasolt vékonylazúrt használni  mely nem képez vastag filmréteget, hiszen ezek idővel berepedeznek. A vékonylazúr mélyen beszívódik a fa rostjai közé és időtállóan képes megvédeni azt. A lazúr vízlepergető réteget képez a kerítés lécein, növelve az élettartamát. A lazúr festékből 2 réteget kell felvinni a megfelelő védelem érdekében. Emellett gazdag színpalettából választhatja ki az Önnek tetsző árnyalatot.

Azért, hogy a lehető legjobb eredményt kapja és ne kelljen a következő év elején újból nekikezdenie, érdemes rászánni az időt és felcsiszolni a felületeket akár egészében, akár azokon a helyeken, ahol a festék megrepedezett, sérült. Ezt követően használjon  alapozót  ami rovarkárosítás, esztétikai és szerkezeti gombakártevők, szürkepenész, kékgombák, korhasztó gombák elleni megelőzésre, vagy a már kialakult fertőzés megszüntetésére szolgál. Várja meg, hogy az alapozó réteg  megszáradjon, és már kezdheti is a festést! 

Tipp: A festés során ügyeljen rá, hogy a lécek tetejét és alját is megfelelően kenje le, hisz a nedvesség ezeken a helyeken is bejut a fába.