PIKTORFESTÉK - HAJÓPADLÓ VAGY LAMINÁLT PARKETTA? MELYIKET VÁLASSZUK?

 

Hajópadló vagy laminált parketta? Melyiket válasszuk?

 

Ha padlóburkoláson gondolkozunk, mindenképp érdemes figyelembe venni a fa adta lehetőségeket. Egy fával burkolt otthon mindig kellemes és természetes hangulatot kölcsönöz otthonunknak, ezért is örvend olyan nagy népszerűségnek. Az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak az igazi fával burkolt terek is, azonban fontos figyelembe venni a különféle előnyeit és hátrányait is a parketták típusainak. Nézzük meg miben tér el a laminált parketta és a hajópadló, mint burkolati elem.

 

A parketta

 

 

A legelterjedtebb fajtája a laminált már nagyon kedvező áron érhető el, és előre gyártott kialakítása miatt könnyedén lerakható kisebb utánajárás után, akár szakember segítsége nélkül is. Ma már rengeteg színben és mintázattal kapható, így szinte vetekszik az igazi fa felületek megjelenésével. A különböző típusú fafajták, mint az akác, a tölgy, vagy a bükk mintázatát is élethűen utánozzák, de akár eltérő és izgalmas színezeteket is megtalálunk a barkácsboltok polcain.

 

A laminált parketta kiválasztásánál érdemes figyelni azok tulajdonságaira is, hogy tartós és jó minőségű padlóburkolatot kapjunk. A parketta minőségét a keménysége határozza meg, ettől válik függővé annak kopásállósága és így az élettartama is. A laminált parketta előre gyártott, nagy nyomás segítségével egymásra helyezett laprétegekből áll, oldalai hornyoltak és nútoltak, hogy tökéletesen illeszthetőek legyenek és sima, vízálló felületet kapjunk. A legfelső rétegben kerül rá a műgyanta réteg, amely a parketta kopásállóságát hivatott biztosítani. 

 

 

A laminált parketta amellett, hogy könnyen és gyorsan lerakható, könnyen tisztítható, padlófűtés esetén is használhatjuk és nem igényel különösebb kezelést. Ár-érték arányban ezzel a lehetőséggel egy igen kedvező megoldást nyerünk, ami éveken át kiválóan helyt fog állni és meleg, természetes érzést kölcsönöz otthonunk számára. 

 

A hajópadló

 

Az előre gyártott méretű lamináltal szemben, a hajópadló tökéletes választás az egyedi igények kivitelezésére, hiszen számos méretben kaphatóak. Nemcsak ebben különlegesek, de a külföldről érkező típusaiban olyan trópusi fák mintázatával is találkozhatunk, amikkel a laminált parketták esetében nincs lehetőségünk. 

 

   A hajópadló valódi fából készül, aminek megjelenése sokkal rusztikusabb érzetet kelt a laminálttal szemben, így ha olyan otthon kialakítására törekszünk, ahol szeretnénk ezt hangsúlyozni, mindenképpen a hajópadló a megfelelő választás. Könnyen kezelhető, hiszen bármikor újra csiszolható, olajozható vagy  lakkozható   így    sokkal tartósabb  megoldást jelent.    

 

A padlóburkolatok ezen típusa a leggyakrabban luc, borovi vagy vörösfenyőből készül, ezért árban is eltérő számokkal fogunk találkozni. Ha tartós és hosszútávú burkolatot szeretnénk, nem érdemes a legolcsóbb megoldást választanunk, hiszen a kopásállósága ennek a leggyengébb. A lucfenyő a legkedvezőbb áron érhető el, azonban ez a típus a puha fafajták közé tartozik, emiatt könnyebben sérül, karcolódik. A legkeményebb fa a vörösfenyő, azonban árban is ez a legdrágább, de ebből készül a legjobb minőségű hajópadló

 

Ha ezzel a módszerrel burkolunk végtelen lehetőséget választhatunk a színeket illetően is. A fa erezetének meghagyása nagyon szép felületet eredményez, ezért elsősorban viasz vagy olaj használatát javasoljuk, de a felület tartósabbá és könnyebben takaríthatóvá is válik, ha viasszal vagy olajjal kezeljük. Ezek között is találunk különböző színezeteket, így még egyedibb felületeket nyerhetünk. 

 

Tipp: Ha szeretnénk spórolni a hajópadlón, a kevésbé igénybevett helyiségekbe, mint a hálószoba, nyugodtan válasszuk a kedvezőbb árú lucfenyőt, hiszen nincs akkora igénybevételnek kitéve, mint a konyha vagy a nappali!