PIKTORFESTÉK - FESSÜNK BÚTORT ZOMÁNCCAL!

Fessünk bútort zománccal! – Bútorfestés egyszerűen!

 

Manapság hatalmas népszerűségnek örvend a bútorfestés, ezért szerettünk volna mi is pár hasznos tippel és tanáccsal szolgálni hozzá. A régi, megunt bútorainkat könnyen újjá varázsolhatjuk, csak egy kis kreativitás szükséges hozzá. Ezzel akár a szoba színeihez is igazíthatjuk bútorunkat, de akár teljesen más egyedi színre is festhetjük azt. 

A bútorfestésnek számos technikája van, mi most az egyik nagy kedvencünkkel, a zománcfestékkel történő módszert választottuk.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ahhoz, hogy megfelelő minőségben tudjuk lefesteni, szükségünk lesz csiszolópapírra vagy csiszológépre. A géppel gyorsabb és könnyebb dolgoznunk, azonban ha csak alkalmi felújítók vagyunk, a csiszolópapír is tökéletesen megteszi. Ebből válasszuk a 80 - 100 -as szemcseméretűt  fényes felületű bútorokhoz, 120-asat pedig a fa bútorokra.

Folyékony fa vagy un. késtapaszra anyagra is szükségünk lehet ha sérüléseket látunk a festésre szánt bútoron. Emellett olyan eszközök is kelleni fognak a bútorfestéshez, mint az ecset, festőhenger, törlőrongy, kesztyű és maszkolószalag, ha több színt is szeretnénk használni. A legfontosabb pedig a zománcfesték, amit számtalan színárnyalatban megtalálhatunk. Ha a lakásban festünk inkább a vizes hígítású zománc festékeket részesítsük előnyben. Gyorsabban szárad, nem párologtat kellemetlen szagot napokig a lakásban és a tévhitekkel ellentétben száradás után már nem oldja a víz :)

 

Fessünk, lépésről lépésre

Ahhoz, hogy elkezdhessük a festést, először szedjük szét a bútort lapjaira, amennyire lehetséges, hiszen így tudjuk majd a megfelelő minőségben megfesteni. Ezeket a darabokat csiszoljuk át a csiszolópapírral. Finoman csiszoljuk meg, hogy a felület sima legyen és a korábbi festék vagy lakkréteget távolítsuk el. Ezután egy ecsettel portalanítsuk a felületet.

 


 

Ha ezzel megvagyunk, végezzük el a szükséges javításokat a folyékony fa vagy késtapasz  segítségével és hagyjuk megszáradni. Ezután csiszoljuk át újra ezeket a javításokat, hogy észrevehetetlen legyen majd a festés alatt. Fessük le zománcfestékhez való alapozóval, így a festék kiválóan fog tapadni a bútorfestés során. 

A száradási idő leteltével elkezdődhet a lényeges folyamat, és felfesthetjük az első zománcfesték réteget. Ha nem vagyunk elég gyakorlottak a festésben akkor az ecsettel felvitt festékréteget szivacshenger segítségével oszlassuk el így nem látszanak majd az ecsetnyomok. Figyeljük meg, hogyan fedi le a bútor felületét és ha szükséges fessük le még egy rétegben. Minden esetben figyeljük a dobozon előírt száradási időt, mert ez szükséges a rétegek egyenletes felviteléhez. A zománcfesték ezután vízálló réteget képez a bútoron, így további kezelésre nincs is szükségünk.

Ha szeretnénk még valamivel egyedivé tenni a frissen lefestett bútorunkat akkor egy sablonnal - stencillel (amit interneten számos helyről beszerezhetünk) könnyedén megtehetjük! De  ha van otthon pl. egy régi csipke terítő  vagy függöny  az is kiváló.

A csipkét vágjuk a kívánt méretre és maszkolószalaggal rögzítsük. Ezután  spray festékkel a legkönnyebb dolgozni. Válasszunk olyan színt a mintához, ami a lefestett bútor színétől erősen eltérő , hogy a minta érvényesüljön majd.  Ha felfújtuk a festéket egy kicsit várjunk, majd óvatosan távolítsuk el  a csipkét.

 


 

Tipp: A csiszolást, és a  sprayfestékekkel fújást ha lehet végezzük szabad levegőn, mert sok porral járhat.