PIKTORFESTÉK - AMIT A HŐSZIGETELÉSRŐL TUDNI KELL


AMIT A HOMLOKZATI  HŐSZIGETELÉSRŐL TUDNI KELL!!!


Miért érdemes hőszigetelni?

 

A megfelelőhőszigeteléssel nem csak a téli hő veszteség csökkenthető, de a nyári melegbenis hűvösebb lesz a lakás, így csökkentve házának energiafogyasztását, sőtelkerülhető lesz a hő hidak kialakulása és a páralecsapódás is. Továbbá:

 

  •  Alacsonyabb lesz afűtési számlája
  •  Kevésbé "használódik el" fűtőberendezése
  •  Ön is hozzájárulhat a globális felmelegedés ésa klímaváltozás csökkentéséhez

 

Tudta- e : hogy ha Ön egy B30 falazó elemekből épültátlagos méretű, homlokzati hőszigetelés nélküli házban lakik, akkor egy évbenmegközelítőleg 30.000 Ft-ot  költ az utcafűtésére?

 

Utólagos szigetelés 

A legtöbb régi építésű ház és lakás nem felel meg ama hatályos építési rendeleteknek. Például egy, a 70-es években épült ház kevésszigeteléssel több energiát fogyaszt, mint egy hőszigetelt épület. Tehát haszigeteljük házunkat a mai rendeleteknek megfelelően, akár 35%-osenergia-megtakarítással is számolhatunk.

A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület falaimellett érezni lehet, hogy a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint pl. a szobaközepén. Ilyenkor szoktuk hétköznapi szóval azt mondani, hogy érezni ahogy süta hideg a falakból. Ez a probléma is orvosolható a hőszigeteléssel.

Fontosszempont lehet még, hogy az eladásnál egy jobb hőszigetelésű épület áramagasabb, míg egy rossz hőszigetelésű épületé alacsonyabb. Tehát mégingatlanunk értékét is növelhetjük a hőszigeteléssel.

Jó ha tudja : A 176/2008. számúkormány  rendelete értelmében 2009.január 1-jétõl az új ingatlanok használatbavételi engedélyéhez EnergetikaiTanúsítvány( lakás zöldkártya) kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás,adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben 2011. december 31-ig önkéntes.2012. január 1. után a tanúsítvány beszerzése kötelező lesz. A zöldkártyából azépület energiafelhasználását tudhatjuk meg, ami fontos információ egy házvásárlásnál.

 

 Mire figyeljen a  hőszigetelő rendszer vásárlásánál!

Lehetőleg nevegyen ANONIM hőszigetelő rendszert, még ha olcsó, akkor sem! Ne feledje, azolcsóbb sokszor drágább. Ha már ennyi pénzt költ, akkor a szigetelés legyentartós és szép! Tájékozódjon a megvásárolni kívánt termékről a kereskedőnélvagy a gyártó cég WEB oldalán és csak kereskedőtől vásároljon.

A polisztirol vastagságánsem érdemes spórolni. A szakemberek szerint az 5 cm vastag kevés,ajánlott  legalább 8 – 10 cm vastag szigeteléstkialakítani. De túlzásokba esni is fölösleges (15-20 cm), mert egy házhőszigetelése nem csak a falakonmúlik, hanem a nyílászárókon, födémeken, aljzaton és tetőszerkezeten is. Apolisztirol lap vastagsága nem növeli jelentősen az anyagköltséget. Például aragasztótapasz, az alapozó és a színes vakolat ára a polisztirol vastagságától nemfog emelkedni. Nem érdemes feltűnően olcsó polisztirol lapot sem vásárolni,mert sok probléma adódhat a rossz minőségű lapok használatából. A gyenge minőségű, olcsó lap testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan lehet, alakja könnyeneldeformálódhat (görbeség, domborodás). Emiatt nem lehet a lapokat pontosanilleszteni a falhoz és egymáshoz, így hő hidak alakulnak ki a pontatlanillesztéseknél. Felülete érdes, ezért több ragasztót is kell használni, ami növelia rendszer árát.

 A polisztirol lapok legfőbb feladata, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Egyiklegfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobbnyomószilárdságú polisztirollapok dilatációja kisebb, ezért sokkal jobbanreagál a hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásbóladódó terheléseknek, repedéseknek.  .

Egyhomlokzat folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontosa jó minőségű vakolat használata is. A  vakolat  kapja a legtöbb esőt, UV sugárzást éshőmérséklet ingadozást. Érdes, strukturált felületén megáll a por és a kosz is.Ezután az eső egyszerűen bemossa a kéreg mélyebb rétegeibe a szennyeződéseketés rosszabb minőségű vakolaton sötét, vastag folyásnyomok jelenhetnek meg. Egy-kétév elteltével a homlokzat megszürkült és csíkos lesz. Az új és igényesebbszínvakolatok víztaszító adalékot tartalmaznak így ez a probléma már egyszerűenelkerülhető. Ráadásul a felület ilyen anyag felhasználásával nemcsakvízlepergető hatású, hanem még öntisztuló is lesz.

Az UV sugárzás miatt azalacsony minőségű vakolat rövid időn belül kifakulhat, főleg a ház déli oldalán.Akkor is jelentkezhet ez a probléma, ha nagyon sötét, erős színt választottunk.Ezért inkább a világosabb színeket részesítsük előnyben és fogadjuk meg akereskedő vagy gyártó tanácsát, amilyen színt nem ajánl, ahhoz ne ragaszkodjon.

 

Mire figyeljen a kivitelezésnél!

A kivitelezést már a polisztirol lapok ragasztásakor is ellehet rontani.  Ha a felületet nem készítik elő megfelelően,hanem a málló, poros falra ragasztják a polisztirol lapot, akkor később ahőszigetelés elválhat a homlokzattól! 

Ha nem illesztik egymáshoz szorosan a lapokat, majd az ebből adódó hézagokat„gondosan” kikenik ragasztó tapasszal akkor hő hidak alakulnak ki. Itt aragasztó nedvességfelvétele nagyobb, mint a felület más részein, az illesztéseksötétebb sávokban kirajzolódnak  avakolaton.

Azélvédők elhagyása is sok problémát okozhat. Minden sarokra és élre tenni kell,ez biztosítja a tökéletes élhatást és véd a sérülések ellen. Ha a vakolatból azelőírtnál kevesebbet használnak, akkor a védőértéke, vízzáró képessége ésesztétikai értelemben vett fedése is megkérdőjelezhető lesz. A homlokzatihőszigetelő rendszerek vékonyvakolataiminimum 1,5 vagy 2  mm vastagságban tudják a megfelelő mechanikaivédelmet, vízzáróságot és esztétikai takarást biztosítani. Ez típustól ésstruktúrától függően kb. 2,5 -3 kg/m2-es anyagfelhasználást jelent.Ugyanakkor ennél több anyag felhordása is problémát okozhat, mivel a felületkidolgozását nehezíti és a vastagabb réteg erősebb zsugorodásából adódóan akár megrepedezhet. 
A másik végzetes hiba, amikor a lábazatnál atalajig engedik a polisztirolt ( EPS ), ami sok esetben nem is lábazati polisztirol( XPS) , ez később felszívja a nedvességet, majd megfagy és végül  ledobja a vakolatot!

Esztétikai hibák a rossz kivitelezés miatt:

- Ha túl mélyre kerülneka dűbelek, akkor foltos lesz a felület. Ennek eltüntetéséhez viszont többanyagra és több munkára lesz szükség.

- Ha a színes vakolatalá nem színezett alapozót használnak, hanem fehéret, akkor előfordulhat, hogya szemcsék nyomában  kilátszik majd afehér alapozás és ez nem eredményez szép felületet.  
- Ha nem megfelelő időjárási viszonyok mellett történik a rendszer építése és avakolat felhordása, akkor akár ki is foltosodhat a felület. A vakolatot felhordani +5 ºC és +25 ºC közötti levegő- ésfalhőmérséklet mellett a legjobb. Tűző napon, erős szélben és esősidőben nem ajánlott a vakolat felhordása.  

Ez csak néhány dolog, amire oda kell figyelni a megrendelőnek akivitelezés során. Lehetőleg bízza szakemberre a kivitelezést, ne álljon nekigyakorlat nélkül, mert sok buktatója van a kivitelezésnek. Válasszon olyankivitelezőt, aki megfelelő referenciát tud mutatni, és természetesen a munkavégén garanciát vállal.

Miből áll a hőszigetelő vakolat rendszer és mennyikell belőle ?

 

Expandált polisztirol: nyitott cellás. (rövidítése EPS) Oldalfalhőszigetelésre alkalmas.

Vastagság: 1cm – 15cm Táblaméret: 100 X50 cm/tábla (0,5 m2/ tábla) Ahány m2 a homlokzat, annál egy pár m2-rel  több kell, beleszámítva az esetlegesvágásokat, töréseket. 

Extrudált polisztirol : zárt cellás  ( rövidítése XPS.) Lábazatok hőszigeteléséhez ajánlott

Vastagság: 2cm – 6cm Táblaméret: 125 X60 cm/tábla (0,75 m2/ tábla)   Ahány m2 a lábazat , annál egy párm2-rel  több kell,beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket. 

 Alumínium indítóprofil   

A polisztirol táblákfelragasztása előtt  helyezzük el a szigetelőlemezek első sora alá, dűbelekkel rögzítve. Általában 2, 5 m hosszú szálban kapható, annyi kell belőle, amennyiméter körben a ház. Hálós alumínium élvédősín 

A sarkoknál és a nyílászáróknál kellhasználni. Általában 2,5 mhosszú szálban kapható.

Ragasztótapasz

Hőszigetelő táblákragasztására, illetve a vakolaterősítő háló beágyazására használható.

Anyagszükségletragasztáshoz kb. 3- 4 kg/m2, a háló beágyazásakor 2-3 kg/m2.Általában 25kg-os  zsákokban kerülforgalomba.

Tárcsás dűbel

Aszigetelő lemezeket dűbellel is kell rögzíteni, m2-enként 5-6 dbszükséges.

Üvegszövetháló

A ragasztótapasszalbevont polisztirol lapok felületére, még nedves képlékeny állapotban kellgyűrődésmentesen és megfelelő átfedéssel beágyazni.  A háló felragasztásánál 10cm-es átfedést kellalkalmazni. Anyagszükséglet: 1.1m2/ m2 .  Egy tekercs 1 méter széles és  50 m hosszú ( 50 m2)

Vakolatalapozó

A készre csiszolt,tiszta és pormentes beágyazó rétegre kell lehetőleg hígítás nélkül felhordani. Célszerű festőhengert(teddy)használni. Az alapozó anyagszükséglete: 5 - 6 m2/ liter.  Általában 16 literes kiszerelésben kapható.

Vakolat 1,5 mm vagy 2 mm  

A felhordást aszemcseméretnek megfelelő vastagságban kell elvégezni, rozsdamentesacélsimítóval. A kívánt struktúrát a még nedves vakolaton kell kialakítani,műanyag simítóval. Azonos falfelületre kerülő vakolatot ajánlott vödrönkénthomogenizálnunk, így elkerülhető a színbéli eltérés .

Anyagszükséglet :1,5 mm szemcsenagyságúvakolatnál ;  2,3 kg/m2,  míg a 2 mm vakolatnál 2,5 kg /m2  Általában 25 kg vödörben kapható.

                            

 

Helyesrétegrend : 

       meglévőfal

     hőszigetelőlap ( ragasztással)

     ragasztó üvegszövet hálóval és                

     másodikréteg ragasztó

     nemes vakolat alapozó

     nemes vakolat