PIKTORFESTÉK KFT. - A JÓ GLETTELÉS TITKA

A jó glettelés titka
 Minden amire érdemes odafigyelni

Ha szeretné otthona felújítását a legkisebbtől a legnagyobb dolgokig saját maga elkészíteni, akkor érdemes kellő információt szerezni a glettelésről is. Ne ijedjen meg a feladattól, habár tükör simára glettelni egy falat nem egyszerű, ha tisztában van pár apró trükkel, máris könnyebb dolga lesz. 

Miért van szükség glettelésre? 

A glettelés lényege, hogy egy vízzel elkevert gipsz bázisú anyag kerül a falfelületekre a festés előtt. A glett tökéletesen alkalmas a különböző egyenetlenségek és hibák javítására, ezzel is növelne a falazat esztétikumát. Használható  minden ásványi alapfelületre, mint beton, mész-/cement vagy gipszvakolatok, nyers falazatok, mészhomoktégla, pórusbeton, gázbeton felületekre.

Mi szükséges a gletteléshez?

Ahhoz, hogy a falfelületek glettelését megkezdhesse, szükség lesz a javítandó falak méretére is. Ha a teljes falat glettelni szeretné pontos mennyiségeket kell vásárolnia, azonban kisebb javítások esetén elegendő lesz 5 kg glett anyag a felületi hibák méretétől függően.

A glett kikeverése, majd csiszolása nagy porral jár, ezért mindenképp vásároljon takarófóliát, ami a felújítás során használható. Érdemes a környező bútorokat is letakarni, ha már lakott helyiségről van szó, hiszen a lecsiszolt por gyorsan átkerül a lakás több pontjára is.

A glett felviteléhez szüksége lesz egy glettvasra, valamint spaklira a keveréshez és adagoláshoz. Ezen felül csiszolópapír is kelleni fog a munkához. Válasszon finomabb szemcséjű csiszoló lapot, hogy a végeredmény sima legyen.

Szükség lesz még egy vödörre a keveréshez és víz a glett kikeveréséhez. Ha ezek megvannak, hozzá is láthat a munkához.

Hogyan kell glettelni?

Először is pakoljon el a szobából, takarja le a padlót és a bútorokat, hogy védje őket a lecseppenő anyagtól és a portól. Ezt követően készítse elő az alapanyagokat és szerszámokat a munkaterületre. 

Első lépésként ha szükséges a repedéseket csiszolja át, majd portalanítsa a falat. Olvassa el a gletten lévő használati tájékoztatót és a rajta lévő arányok szerint keverje ki a glettet. A vödörbe engedjen vizet, majd ebbe öntse bele a glett port,  várjon pár percet és keverje csomómentesre. Mindig a vízbe keverje a gipszet és ne fordítva!  Igyekezzen  csak a szükséges mennyiséget kikeverni, hiszen a glett a levegőn megköt, így később már nem lehet a felesleget felhasználni.

Teljes falfelület esetén használja a glettvasat, kisebb felületek vagy hibák javítása esetén pedig a spaklit. A spakli segítségével vegyen ki egy adag bekevert glettanyagot és helyezze a glettvasra, majd alulról felfelé, stabil mozdulatokkal húzza végig a glettvasat a falszakaszon, amíg a rajta lévő glett el nem fogy. Ekkor simítsa át a felületet és ismételje meg ezt a folyamatot amíg el nem készül a felülettel. 

Mi jön azután?

A megközelítőleg 2-3 óra  alatt szárad ki, de a száradás függ a páratartalomtól, ezért  érdemes várnia egy napot, hogy biztosan minden nedvesség elpárologjon belőle. Ezután jöhet a csiszolás, hogy a felvitel során keletkezett egyenetlenségeket eltávolítsa. Ehhez használjunk minél finomabb csiszolóvásznat és kézi csiszolót. Figyeljen arra, hogy a csiszolóvásznat egyenletesen nyomja a felületre. 

Ha teljes falat glettel, érdemes csuklós csiszolót használnia, amit teleszkópos nyélre szerelve könnyedén mozgathat a fal teljes felületén. A javításokat pedig egyszerűen csak át kell dörzsölnie a csiszolópapír segítségével.

Csiszolás után  a port amennyire lehet, távolítsa el, és utána használjon mélyalapozót. A mélyalapozásra szükség van, így ezen ne spóroljon.  Alapozni azért szükséges festés előtt a glettelt felületet, hogy a festék jobban tapadjon,  másrészt, hogy kiegyenlítse a nedvszívó képességét a felületnek, így a rá kerülő festék egyenletesebben száradjon és ne foltosodjon. Ha a falfelületet megfelelően előkészítettük, akkor már jöhet is a festés.

További festési technikák glettelés után >


Tipp: Ha csak kisebb hibákat szeretne javítani, használjon előkevert kész glett anyagot, ami már 5 kg kiszerelésben is kapható!