A HŐSZIGETELÉS SZEREPE AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁGBAN

A hőszigetelés szerepe az energiatakarékosságban

A hőszigetelésnek nagy jelentősége van otthona melegen tartásában, de még a nyári melegben is nagy hasznát veszi, hiszen nem engedi átmelegedni a falakat.

A különböző hőszigetelő anyagok, mint a polisztirol vagy a kőzetgyapot meggátolja a hő terjedését a ház homlokzatán. Ahogy a réteges öltözködés védi Önt, úgy védi a rétegzett hőszigetelés a lakóépületet. 

Minél lazább szerkezetű anyaggal vonja be a házát, annál erősebb a hőszigetelés, aminek fő célja a ház költségvetésének csökkentése, vagyis a spórolás.

Emellett spórol még az energiával is, így óvja környezetét. Nézze meg, mekkora szerepe van a hőszigetelésnek otthona energiatakarékosságában!

Mit érdemes szigetelni?

A hőszigetelés nem csak a ház homlokzatának szigetelését jelenti, azonban ez az első, amire gondolnia kell. A ház energiatakarékosságának mértékét sokszor anyagi lehetőségei is meghatározzák. 

Egy teljes hőszigetelés a ház homlokzatán túl, a pince mennyezeti szigetelését is jelenti, ami elzárja az alulról érkező hideget. 

Az energiatakarékosságban nagy jelentősége van még a csövek és a különféle berendezések hőszigetelésének is, azonban ezt már sokkal inkább alkalmazzák a különféle ipari létesítményekben és gyárakban.

A hőszigetelés valódi haszna

Minél energiatakarékosabb az otthona, annál többet tud megspórolni otthona költségvetéséből. A hőszigetelés így egy olyan befektetés, ami idővel megtérül a fűtésszámlákon utána pedig plusz megtakarítást eredményez a család számára.

Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ökológiai lábnyomra is, vagyis arra, hogy az életmódunkkal a legkevesebb kárt tegyük a környezetünkben.

A hőszigetelés csökkenti az épület károsanyag kibocsátását valamint a fűtési energiát, amivel nagyon is a környezetbarát megoldások közé sorolható.

Ráadásul csökkenti a belső terekben történő páralecsapódásokat, amivel elkerülhető a falak vizesedése és penészesedése is.

A fűtés a magyar háztartások 54%-át teszi ki, vagyis erre költenek a legtöbbet az emberek. Az elhasznált energiának egy része pedig kárba megy, ezt nevezzük hőveszteségnek a különféle szigetelési problémák, régi nyílászárók és elavult kéményrendszerek miatt.

A nem megfelelő szigeteléssel rendelkező lakóházak fűtési energiájának körülbelül 10-14%-a hőveszteség, vagyis ennyi pénzt dobnak ki az ablakon a számlák befizetésekor.

Láthatja, hogy a hőszigetelés bár nagyobb kiadással jár, összességében pozitívan befolyásolja háztartásának mérlegét.

Mikor térülnek meg a költségei?

A hőszigetelés igen is jó befektetésnek számít a család számára, azonban érdemes megnézni azt is, mennyi idő alatt térül meg mindez a fűtésszámlákon.

Ahhoz, hogy kiszámolja, hogyan térülnek meg költségei, tudnia kell a szükséges anyagok pontos árát. Mennyibe kerülnek a hőszigetelő anyagok és a járulékos költségek, mint a védőfólia, ragasztó vagy állvány, nem is beszélve a szakember munkadíjáról.

A hőszigetelés többféle rétegrendben is elkészíthető, így eszerint eltérő költségekkel számolhat. A polisztirol vagy kőzetgyapot táblák mellett szükség lesz még üvegszövet hálóra, megfelelő ragasztóra és a hőszigetelést fedő vakolatra is.

A korábbi számlákat megkeresve ki tudja számolni otthona éves energiaigényét és annak költségeit. A hőszigetelés után pedig látható lesz a későbbi energiafelhasználás már az első hónapot követően. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőszigetelés minőségétől függően akár a negyedére is csökkenthető a korábbi energiaszükséglet. Ez azt jelenti, hogy akár 70%-ot is spórolhat a számlákon a felújítás után.

Átlagosan azonban elmondható, hogy egy jó minőségű hőszigetelés ára nagyjából 5 és 10 év között térül meg. Ezt azonban nagyban befolyásolják a felhasznált anyagok árai is.

Tipp: A falak szigetelésén túl az ablakok cseréje is sokat javít otthona hőszigetelésén! A korábbi egyrétegű üveget érdemes két- vagy három rétegűre cserélnie!