Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Társas tér - Hello, HYGGE!

A hygge (ejtsd: hüge) egy skandináv lakberendezési stílust és életérzést takar, amelyet eredeti, dán formájában használunk, ugyanis úgy tartják, hogy ezt nem lefordítani, hanem érezni kell.
 
 
A közösségben, tehát a családtagjainkkal, barátainkkal vagy akár a szomszédainkkal töltött idő esszenciális összetevője a boldogságunknak. A hygge lényege pedig nem kevesebb, mint hogy ezeknek a társas pillanatoknak a megéléséhez egy otthonos és barátságos, funkcionális közeget teremtsen.
 


Élni és megélni
 

A világ legboldogabb emberei közé sorolt dánok a jellemző hűvös időjárás miatt sok időt töltenek zárt térben, így kitapasztalhatták, hogyan hozhatják ki ebből a legtöbbet. Nem csoda, hogy a fény központi szerepet tölt be a skan-dinávoknál: igyekeznek azt befelé terelni és ott is marasztalni, így nem meglepő, hogy talán még nem hallot-tak róla, hogy létezik téli depresszió.

Barátságos, meleg szoba
 

Képzeljetek el egy kanapét, amely valósággal hívogat és „magába szív” egy igazán zord téli estén! Ahol egy finom tea és némi ínycsiklandó keksz mellett gyertyafénynél, narancs- és fahéjillattal körülölelve beszélitek meg az élet nagy dolgait (a dánok a lakberendezés mellett egyébként a vendégváró falatok szakértői is). Bár a hygge az utolsó néhány évben lett csak igazán felkapott, valószínűleg soha nem fog kimenni a divatból.
 Dobozszerű házak
 

Skandináv lakberendezési stílus lévén a hygge rafináltan egyszerű, s bár egyáltalán nem veti meg a hűvös színeket, kicsit sem rideg. Egy mai  hygge ház általában lapos tetős, kissé dobozszerű, amelyet homogén kő-, tégla- vagy faburkolat, esetleg növényzet fed, a teraszon pedig gyakori látvány a fa, a nagy üveg nyílászárók és a korlátok. Ezek eredetileg kettős szerepet látnak el: egyrészről a lehető legtöbb fényt engedik be, másrészről az északi szél irányából szigorúan zárják a teret.

Üdv a kandallók világában
 

A jellegzetes skandináv stílus az en-teriőrben teljesedik ki igazán: a tér központi eleme többnyire egy kandalló, körülötte nagy, osztatlan, egynemű terekkel. Színvilágát tekintve jellemzőek a természetközeli mészkő-, homok- és kávéárnyalatok, a határo-zott szürkék, a fekete és az ég kékjei. Az egyszerűséget persze ezen a ponton már meg kell törni, így alakulhattak ki a jellegzetes dizájnos és praktikus bútorok, a megfogó, sokszor játékos apró részletek, és az évkör változásaival együtt átalakuló  kiegészítők. Ezek közül szinte elhagyhatatlanok a natúr faelemek, amelyeket gyakran csak olajjal vagy waxszal kezelnek, a színes, puha szőnyegek és a (szintetikus) szőrmék.

 

 
A meghitt hangulatból természetesen a gyertyák sem

hiányozhatnak: a dánok fejenként több mint öt kilogramm gyertyát égetnek el évente! A hygge ugyanakkor egy kicsit sem pazarló életérzés, amelyben az emberek megbecsülik és időnként át is alakítják öreg, bájos tárgyaikat. Az átalakítás során nem törekednek elfedni a bútorok korát, sőt, sokszor szándékosan idősebbnek mutatják azokat. 
 

DIY-boldogság

A rendkívül egyszerűen használható Bondex Vintage festékek és waxok ezért tökéletesen hozzák a hyggehangulatot, a fa erezetének láttatásával pedig a természetközeliség kritériumának is megfelelnek. A Bondex Interior Wood Oil beltéri padló- és bútorolajjal nemcsak védhetjük, de táplálhatjuk is a fa szálait. Érdemes még kipróbálnotok az akár több ezer színben elérhető, kiváló fedőképességű Héra Prémium és az akár kétezerszer is lemosható Héra Prémium Clean beltéri falfestékeket, amelyek-kel meseszép és könnyen karbantartható falakat kaptok.
 

Forrás: www.pptrilak.hu

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték