Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Tapétázási tanácsok

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a szoba a tapétázás után kellemes benyomást keltsen, akkor a tapéta anyagát, színét és mintáját a megfelelő gondossággal kell kiválasztanunk. A tapétának igazodnia kell a helyiség funkciójához, hangulatához. A tapéta felhelyezésekor figyelembe kell venni az építészeti szempontokat és a helyiségben uralkodó körülményeket, azaz a levegő nedvességtartalmát, hőmérsékletét, a természetes megvilágítás irányát és intenzitását. A különböző tapéta típusok rendkívül széles kínálatából választva biztosíthatjuk a kívánt hatás elérését.

A gyerekszobában vagy a konyhában cél­szerű lemosható tapétát alkalmazni. A hálószoba vagy a gyerekszoba esetében a tapétát úgy kell megválasztani, hogy kellemes hatást keltsen és – a lakók saját ízlésének megfelelően – díszítse is a helyiséget. Az elért hatás függ a falfelület előkészítésének szakszerűségétől, valamint a tapéta típusának és mintázatának helyes megválasztásától.Függőleges irányú mintázat esetén – a szoba ma­gasabb­­nak tűnik. Vízszintes irányú mintázat esetén – a szoba szélesebbnek és alacsonyabbnak tűnik. A kicsi, világos mintázat tágítja a teret, míg a nagyméretű, sötét mintázat – ezzel szemben szűkíti azt.

A régi tapéta eltávolítása

A régi tapéta felületét hígított Metylan tapétaleoldó folyadékkal kell áztatni, hogy könnyen eltávolíthassuk a falról. A nedvesítés elvégzéséhez legcélszerűbb korongecsetet használni. A Metylan tapétaleoldó folyadék legfontosabb tulajdonsága, hogy minden nehézség nélkül áthatol a tapétán, így gyorsan és könnyen feloldja a tapétát rögzítő ragasztóréteget (többrétegű tapéta eltávolítása többszöri áztatást is igényelhet).

A Metylan tapétaleoldó folyadék kedvező tulajdonságainak köszönhetően a felület-előkészítési munka legkellemetlenebb részét – a régi tapéta eltávolítását – rövid idő alatt és könnyedén lehet elvégezni. A vízálló felületű tapétát (pl. vinil tapéta) először perforálni kell, hogy lehetővé váljon a tapéta eltávolító behatolása a ragasztórétegbe. A perforálást kaparókéssel, drótkefével vagy az ún. „sündisznóhengerrel” lehet elvégezni. Így a Metylan tapétaleoldó folyadékkal benedvesített régi tapétát a falról könnyen, egy darabban lehet eltávolítani. A benedvesített tapétát felülről lefelé kell lehúzni a falról.Az új tapétát általában nem célszerű a régi tapétára felragasztani, mivel nem láthatók alatta az egyenetlenségek és az esetleges átlapolások az új tapéta felhelyezése után átütnek, láthatóvá válnak. Ezért a régi tapétát javasoljuk eltávolítani. A vékony, de jól tapadó papírtapéta viszont – az átlapolt részek eltávolítása és az így szabadon maradt falfelület átglettelése után – makulatúraként szolgálhat. A fal előkészítése – azaz a falfelület glettelése és alapozása – a tapétázás rendkívül fontos művelete. A frissen vakolt, sima falfelületeket csak alapozni kell. A falfelületről a korábban felhordott festékréteget el kell távolítani, ha az rosszul tapad, vagy megakadályozza az alapozó falba jutását (tömör felületet képez).

A vakolat javítása

A vakolat durva hibáit (repedések, nagyobb mélyedések) valamint a szerelési munkák után visszamaradó lyukakat és hézagokat a megfelelő réskitöltő glettanyaggal ki kell javítani.

A zsíros, olajos foltokat, kátránymaradványokat mechanikusan távolítsa el. A korábbi beázások sárgás nyomait, a rozsda­, korom­ és nikotin foltokat – ha nincs lehetőség mechanikus eltávolításukra – izolálni kell a kereskedelmi forgalomban kapható szigetelő alapozók és festékek segítségével. A penészfoltokat penészfolt eltávolítóval lehet a falfelületről eltávolítani, előtte azonban meg kell szüntetni a kiváltó okokat.

A fal alapozása

A fal előkészítésének utolsó fázisát a falfelület alapozása jelenti. A Metylan alapozó egyenletes szívóképességet biztosít és meggátolja, hogy a falfelület gyorsan elszívja a ragasztóból a vizet, ezzel biztosítva a tapéta tökéletes tapadását. Az alapozó koncentrátumot vízzel 1:1 arányban kell hígítani. Erősen nedvszívó felületek esetében az alapozást ismételjük meg az első réteg beszívódása után. A tapéta felragasztását csak az alapozó teljes száradása után (kb. 1 óra) lehet megkezdeni. Ezt az időt a mennyezet festésére lehet felhasználni (amennyiben az nem lesz tapétázva). A festési munkákat mindig a mennyezetnél kell kezdeni.

A ragasztó elkészítése

A ragasztó felhasználása előtt a csomagoláson található használati utasítást figyelmesen olvassa el! Nagyon fontos a választott tapéta típusra megadott keverési arányok betartása. A ragasztó port – folyamatos keverés közben – mindig az előre kimért, hideg vízhez kell adagolni. Ha a ragasztót túlhígítják, nem lesz megfelelő a tapadás és a tapéta leválhat a falról. A Metylan tapétaragasztók hideg vízben gyorsan és csomómentesen oldódnak.


TOVÁBBI TIPPEK, FELHASZNÁLÓI TANÁCSOK: www.metylan.hu
 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték