Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Szabvány és Valóság

 

Hogyan lehet nyugodt lelkiismerettel a felületet rozsdátlanítani és felület kezelni, illetve a további korróziótól megvédeni?

 

A háztartásokban, valamint kisebb manufaktúráknál, illetve szakmesterek által kivitelezett ház körüli felhasználásban megtalálható fémszerkezetek és acélszerkezetek, csak a legjobb esetben rozsdamentesek és olajosak, de általában rozsdásak, illetve a régi bevonat alatt korrodálódtak, hellyel-közzel régi bevonat maradékokkal fedettek.

 

Annak ellenére, hogy a szabvány (MSZ EN ISO 12944-5 szabvány: Szakmai körökben, ez a szabvány a festők Bibliája) nem engedi meg az acél festését anélkül, hogy szemcseszórnánk, az esetek többségében erre nincs meg a lehetőség. Valamilyen módon azonban mégis meg kell védeni a felületet a korróziótól, vagy ha már megrozsdásodott, akkor konzerválni kell abban az állapotban, amikor még mechanikai szilárdságának nagy része megvan.

 

Ezért beszélnünk kell a következő kérdésekről:

 

A rozsda-átalakító szerek úgymint RO-55, Ferropasit stb. általában erős savakat tartalmaznak, melyeknek egy része öblítés után is a felületen marad, így, ha egy jó minőségű záró bevonatot alakítunk ki a felületen, a sav és a vas reakciójából keletkező gáz (hidrogén) az egész bevonatot lefeszíti (hólyagosodás).

 

Mi festékgyártók, sokkal jobban szeretjük, ha a laza rozsdás részeket drótkefével távolítja el a kivitelező, és nem használ rozsda-átalakító szert.

 

Ezután, az enyhén futórozsdás felületet olyan alapozóval kell kezelni, amelyet – szakmailag indokolható módon – rozsdára is ajánlunk.

 

Az egyik, rozsdás felületre alkalmazható reaktív alapozónk a DUNAPLASZT PRIMER, melyet csak kimondottan – előzőleg mechanikailag megtisztított – rozsdás fémre ajánlunk, festett felület festékmaradékos részére nem. Ebben az esetben, az alapozó reaktív foszforsav tartalmának köszönhetően a rozsdát vas-foszfáttá alakítja. A reakció közben a foszforsav kifogy a bevonatból, ehhez 8 – 24 óra szükséges, hőmérséklettől függően. Ezután átfestjük a kívánt színre a felületet, közbensővel és zománccal, vagy két réteg zománccal.

 

A másik olyan lehetőség, amikor nyugodt szívvel festhetünk rozsdára, az olyan alapozó alkalmazása, mely különleges oxidpigment tartalmánál fogva kiszippantja a rozsdából a vizet és oly mértékben jól zár (minimum 200µ), hogy a bevonat alatt a korróziós folyamat megáll, és az acél az adott állapotban konzerválódik nagyon hosszú ideig pl. KATEPOX és KATESIL. Ezt a különleges védelmet még kémiai passziváló pigmentek és „barrier” hatású (egymásra rakódó lemezes szerkezetű pigment, mely megnöveli a nedvesség útját) csillámpigmentek is segítik.

 

Ha már úgyis kénytelenek vagyunk bizonyos esetekben enyhén futórozsdás felületeket festeni, akkor legalább ne tegyük azt rossz lelkiismerettel, hanem válasszunk egy, szakmailag indokolható, és nem csak reklámfogásként bedobott megoldást!

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték