Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Milyen a jó ecset?

Ahhoz hogy hitelesen megválaszoljuk ezt a kérdést, kicsit be kell, hogy avassam Önöket az ecsetkészítés rejtelmeibe. Éppen ezért meglátogattuk (Piktorfesték Kft dolgozóival) Isaszegen a Bőszecset Kft-t, akik 1990 óta vannak jelen a hazai festőszerszám piacon,  de a “Bősze” név már több mint 50 éve garancia a minőségi ecset- és kefegyártásnak.  

Sok érdekes és meglepő dolgot láttunk és mivel Bősze József (Bőszecset Kft ügyvezetője) körbe vezetett az üzemen és az ecsetgyártás rejtelmeibe is beavatott minket, így most megtudom osztani Önökkel mit láttunk és hallottunk. Már most az elején szeretném elmondani, hogy ma már Én egészen másképp nézek egy kézzel készített ecsetre mint eddig. Már látom mennyi kézi munka van 1 db ecset előállításában, nem úgy mint a legtöbb kínai ecsetnél, ahol az alkotóelemeket beszórják a gépbe és kijön a kész termék.   

Természetesen nem akarom hosszú, unalmas szakmai leírással untatni a kedves Olvasót, ezért csak nagyvonalakban nézzük meg a gyártási folyamatokat.

Az ecsetet, kefét, meszelőt régen a kefekötők készítették, többnyire kézi munkával. Na de a kefekötőkről eszünkbe jut egy közmondás is. „Iszik mint a kefekötő.” Arra is választ kaptunk honnan ered ez a mondás.  Régen a vágóhídról hozták az állatszőrt (ma már tisztítva, válogatva érkezik többnyire Kínából) és a szőr feldolgozása bizony sok porral járt (válogatás, kifésülés stb) egyfolytában kaparta torkukat a szárazság, ezért vizet tartva a szájukban a munka során köpködték a vizet maguk elé, így csökkentve a port.

Napjainkban már az ecset gyártó cégeknél részben kézi munkával, részben géppel készülnek az ecsetek, de vannak olyan cégek  ahol már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek. A Bőszecset Kft-nél még nincs minden munkafolyamat gépesítve, mert az igényesebb munkafolyamatokat továbbra is a hagyományos kézi munkával végzik így a mester szaktudása és tapasztalata fontos szerepet játszik!


 Miért nem gépesítettek Ők is? Egyrészről mert a gépek több ezer terméket tudnak előállítani naponta viszont ennyi ecsetet a cég nem értékesít naponta. Mellesleg elég nagy anyagi beruházást is igényelnének a gépek. De azt hiszem a legfontosabb oka annak, hogy itt még kézzel készítik az ecseteket, az hogy fontos a minőség, az emberi munka és a szaktudás illetve a hagyomány.
 


 

Hogy készül a hagyományos ecset? Először is kell hozzá szőr, azaz disznó sörte. A disznó sörte - a sertés állományával gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő – Kínából érkezik. Ott válik a kikészítés (válogatás, osztályozás és főzés) során ecsetkészítésre alkalmas alapanyaggá. Ha megvan a szőr, ne szőrözzünk sokat, fogjunk össze egy marékkal belőle (persze tudni kell mennyi az annyi)  és dugjuk az előre elkészített bádogba. Ékeljük ki, fésüljük meg egy kicsit majd töltsük ki ragasztóval.  Ezután a fanyelet dugjuk a bádog azon felébe ahol nem lóg ki belőle a szőr és „szegeljük” hozzá a bádoghoz. Ezután pergetővel a rakoncátlan szőrszálakat pergessük ki belőle, ollóval még egy utolsó igazítást végezzünk és már kész is a príma kis ecset. Majd újra fogjunk egy marék szőrt……..

 

 

Nagyon leegyszerűsítve ezek az ecsetgyártás munkafolyamatai.

Nem csak a festőecsetek gyártását láthattuk, hanem pl. megnéztük a mókusszőrből készülő porcelán festéshez használatos ecseteket készítését is.  Itt készülnek pl. a Herendi porcelán manufaktúrának  is az ecsetek.

Ez ha lehet még aprólékosabb munka és elnézve nem mindennapi kézügyességre van hozzá szükség. Nem csak a mókus szőr a különleges alkotóeleme ezeknek az ecseteknek, hanem mint megtudtuk a hüvelye nem fémből van, hanem  galamb illetve kacsa és liba toll végből ( toll cséve). Itt még hagyományos módon készül ez az ecset is és nagyfokú precíz munkavégzést igényel, ehhez a tradíciókhoz és minőséghez a Herendi porcelánmanufaktúra is ragaszkodik.

Úgy gondolom, sok mindenre fény derült ebben a rövidke írásban, megtudhatták, hogy van még kézzel készített jó fajta magyar ecset és élnek, dolgoznak még napjainkban is kefekötők. Remélem nem hal ki ez a mesterség is. Ebben az elgépesített világunkban, érdemes néha megállni és észrevenni a valódi értékeket. Amikor vásárolunk ne csak az ár döntsön. Gondoljanak arra, hogy a jó munkához, jó szerszám is kell!!!

Mi ajánljuk a BőszEcset kiváló minőségű ecseteit, kedvükre válogathatnak, a szimpla, dupla, tripla, fa nyelű, műanyagnyelű,  kevertszőrű vagy 100% sörtéből KÉZZEL készült ecsetek között.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték