PIKTORFESTÉK - EZÜST TÁRGYAK TISZTÍTÁSA!

Ezüst tárgyak tisztítása!

A réz zöldül, az ezüst inkább barnul, feketedik, de ha dohos pincében tartották az ezüst tárgyat az is zöldesre színeződhet.

Az ezüst tárgyakon idővel fekete illetve barna foltok keletkeznek azaz ezüst-szulfidok, amik a levegőben találhatóak, ez nem oxidáció következménye.

 

Hogy ékszereink hosszú ideig szépek maradjanak vigyáznunk kell az épségükre és időnként meg is kell tisztítani őket.

 

Ezüst ékszerek tisztítása

 

 

 

Első lépésként az ékszert, gyűrűt óvatosan töröljük át alkoholos ronggyal, majd bársony vagy pamut rongy segítségével töröljük szárazra.  Ezután öntsünk az  

Ezüst- és réztisztító pasztából egy keveset egy puha, nem szöszölő textíliára, és jó alaposan dörzsöljük át vele a tisztítandó ékszert. Néhány perc eltelte után bő meleg víz alá tartva egy puhaszőrű fogkefe segítségével dörzsöljük át majd szárítsuk meg.

Fontos, hogy a polírozó paszta maradványait is eltávolítsuk. Ezek a zsíros maradványok ugyanis megtapadhatnak a kicsi résekbe, mintákba sőt akár a gyűrű belső felületén is. Ha nem távolítjuk el és hagyjuk ezeket megszáradni, nagyon meg tudnak keményedni és az érzékeny bőrűeknél, bőrpírt, viszketést, szélsőségesebb esetekben kisebesedést, ekcémát is okozhatnak.

Ezeknek a maradványoknak az eltávolítására ezt a praktikát lehet bevetni

 

Egy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele egy kevés zsíroldó mosogatószert és amikor forr a víz egy zsinór segítségével lógassuk bele az ékszert, vigyázva, hogy az ékszer ne érjen az edény falához vagy aljához. Igyekezzünk a legjobban bugyogó részbe tartani az ékszert!

 

Fontos: A gyöngyös és a valódi köves ékszerek tisztítását a fenti módszerrel ne tisztítsuk, mindig bízzuk szakemberre. (Ötvös, Ékszerész)

 

Ezüst étkészlet tisztítása

 


 

Ezzel a pasztával ugyan úgy tisztíthatjuk az ezüst evőeszközöket is (paszta + pamut rongy) mint az ékszereket, de nagyon fontos, hogy az étkészletek esetében kiemelten odafigyeljünk arra, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a vegyszert a késekről, villákról, kanalakról.

 

Ha azonban az étkészletnél félünk vegyszert használni van egy másik megoldás is, mégpedig az un. szódabikarbónás módszer.

Maga a tisztítási folyamat nem vesz el több időt, mint 10-15 perc, persze függ a szennyezettség mértékétől is. A tisztítás után nem szükséges a tárgyakat dörzsölgetni csak meleg vízzel leöblíteni és hagyni megszáradni.

 

Mi kell hozzá:

3 evőkanál szódabikarbóna,

1 teáskanál só,

alufólia,

hőálló üvegtál és forró víz

 

 Az üvegtálat kibéleljük az alufóliával és a tisztítandó evőeszközöket ráhelyezzük. A szódabikarbónát és a sót rászórjuk az evőeszközökre, majd felöntjük annyi forró vízzel, ami ellepi a tárgyakat. 

 

Miért lesz tiszta az ezüst tárgy a fenti módszertől? Egy kis kémia. Az ezüstöt az ezüst-szulfid színezi sötétre, ami a levegőben található kén és az ezüst alkotott vegyülete. A szódabikarbóna-só keveréke a forró vízzel elegyítve leválasztja a szulfidot az ezüstről, majd ez a szulfid hozzátapad az alufóliához –mert kémiailag hozzá jobban vonzódik -, eltávolítva így az ékszerről.

 

Remélem fentiekkel tudtam segíteni és az ünnepek előtti nagytakarítás során nem csak a használati tárgyak kerülnek a fókuszba, hanem az ünnepi asztalnál a gyűrűk és a láncok is vakítóan csillogni fognak :)

 

 Tippek:   

 

- Ne tegyük az ezüst étkészleteket mosogatógépbe, mert tönkre mennek! 
A kozmetikumok, krémek is tartalmazhatnak ként, ami ezüst ékszereink  felületén hamar ezüst-szulfidot képez. 
Ezüst ékszereinket ne vigyük termálvízbe, mert a termálvíz azonnal ezüst szulfid bevonatot képez. 
  
Ezüst- és réztisztító paszta alkalmas arany, ezüst, réz és bronz tárgyak  tisztítására, valamint felületi fényezésére.

 

Figyelem! Nem alkalmazható: egyéb fémtárgyak (pl. alumínium, vas), gyöngy vagy más követ tartalmazó, ill. antikolt ékszerek tisztítására. Nem javasolt: arany vagy ezüst felületi bevonatot tartalmazó tárgyak polírozására.

 

Fontos: Érzékeny bőrűek használjanak védőkesztyűt, ügyeljünk arra, hogy a paszta szembe ne kerüljön!