Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Unokáink is látni fogják - Kovácsoltvas tárgyak festése és antikolása

 

Amennyiben sok pénzt költöttünk egy kovácsoltvas kapu, balkonrács, kerítés vagy akár rózsalugas megvásárlására, joggal elvárhatjuk, hogy ezt a viszonylag nagy beruházást legalább 30 – 40 évig élvezni fogjuk.

Nemrég részt vettünk az Országház kovácsoltvas díszkapuinak felújító korrózióvédelmében, és bizony a 100 éves szerkezet még igen jó műszaki állapotban volt. Ezt a szerkezetet annak idején, első – korrózióvédő – rétegként ólom-míniumos alapozóval védték, mely magas ólomoxid tartalmánál fogva, ma már rákkeltőnek minősül, és az EU-ban nem használható.

 


 

Az Európai Unió területén mára már sok jó régi korrózióvédő bevonat tiltottá vált, káros egészségügyi vagy környezeti hatása miatt. A jelenleg is használható bevonatok közül, a kovácsoltvas elemek védelmére ma a tüzihorganyzás a legjobb megoldás, illetve amennyiben ez nem lehetséges, szintén jó korrózióvédelmet biztosíthatunk egy réteg cinkporos alapozóval. Erre a célra kitűnően alkalmasak az EGROKORR Zrt. HORGEPÁL és EPAMIN cinkporos alapozói, melyek hegeszthető bevonatok.

Mind tüzihorganyzott felületre, mind pedig cinkporos alapozóval bevont felületre, felső rétegként az ALVIKORR bevonatrendszert ajánljuk, melyet két rétegben, összesen 100μ rétegvastagságban kell felhordani. Az ALVIKORR bevonat nagyon jó UV állósággal rendelkezik, elegáns, selymes a fénye, és kitűnően antikolható a DUNAPLASZT CSATORNAFESTÉK-kel vagy a METALLUX ARANY TÜKRÖSÖDŐ festékünkkel.

 

A DUNAPLASZT CSATORNAFESTÉK egy speciális összetétel, mely nem tartalmaz fém-pigmentet, fémes hatását mégis hosszú ideig megőrzi. A METALLUX ARANY TÜKRÖSÖDŐ réz-pigment tartalmú, ezért ennek patina elleni védelmére az antikolt részeken egy réteg DUNAPLASZT RÉZLAKK AQUA-t is alkalmazni kell, amely egy vizes bázisú lakk, és rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy az antikolás mintáját nem mossa el.

 

 

 

Általános probléma, hogy az antikoló rétegek, melyeket csak helyi jelleggel néhány mikronban alkalmazunk a felületen, nem épülnek össze a legfelső festékréteggel, emiatt hamar lekopnak. Az ALVIKORR bevonat és a DUNAPLASZT CSATORNAFESTÉK (antikoló réteg) azonban fizikai úton száradnak, és azonos kötőanyaguk egymást oldja, emiatt teljes mértékben összeépül a két bevonat.

Kovácsoltvas tárgyak festésére az Egrokorr Zrt. kifejlesztett két speciális matt struktúr fémhatású ALVIKORR-t is, az ALVIKORR Grafit Ezüstöt és az ALVIKORR Grafit Feketét. Mindkettő nagyon esztétikus antik hatású bevonatot ad. 

Ha kellő gondossággal és odafigyeléssel, emellett szakmailag helyesen végezzük a kovácsoltvasak festését és antikolását, joggal remélhetjük, hogy „unokáink is látni fogják”.

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték