Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Tömítők


Mikor kell szilikont alkalmazni és mikor akril tömítőt?

 

Az első legfontosabb különbség a lét anyag között, hogy az akril az vizes bázisú a szilikon pedig acetát savas bázisú. Ebből adódik a legtöbb különbség köztük.

Az akril tömítők ára alacsonyabb, mint a szilikonoké, de ne az ár döntsön, hanem az hogy ahol használni szeretnénk, ott mire van szükség.

Az alábbiakban nézzük meg mi az alapvető különbség a szilikon és az akril között.

1. a rugalmasság: a szilikonok alakváltozási  képessége jobb, mint az akriloké, ezért tágulási hézagba inkább szilikont használjunk!

2. átfesthetőség: az akrilok átfesthetők, a szilikonok nem. 
ha tágulási hézagba használunk tömítőanyagot ne fessük át , mert a mozgás miatt a festék megreped. Ilyen helyekre inkább megfelelő színű szilikont használjon.

3. kül vagy bel tér: a szilikonokat mindkét helyen lehet használni, az akrilokat inkább beltérben, bár az Esőálló kivitel kültéri körülmények között is megállja a helyét. Fürdőszobában sem ajánljuk az akril használatát.

 

 Ha a tömíteni kívánt hézag 1 cm szélesebb, akkor a szilikonozás vagy akrilozás előtt használjon pl. purhabot, majd utána silikont vagy akrilt. A purhab egyébként elsősorban ablakok, ajtók beépítése során alkalmazott anyag, de ezen kívül még több célra is használható. A purhab száradás után jól szigetel hideg és meleg ellen, jól tapad a legtöbb felületen, ellenáll vegyi anyagoknak, olajnak, benzinnek, átfesthető, vágható, vakolható. Ezzel szemben nem szabad tartósan napfénynek kitenni mert nem bírja és rosszul viseli a nedves-száraz és meleg-hideg változást is.
A purhabok használatának alfája és omegája a nedvesítés. Ennek elmulasztása okozza a problémák legnagyobb részét, ugyanis a purhab nedvesség hatására köt meg. Mivel a levegő nedvességtartalma ehhez kevés, elengedhetetlenül szükséges, hogy az aljzatot előnedvesítsük, majd a kinyomott, friss purhabcsíkot utónedvesítsük. Inkább több vizet, mint keveset!

Gyakori a kérdés: mire elég egy flakon purhab?  A következő képlettel dolgozhatunk: fugaszélesség x fugamélység x fugahossz (dm-ben) = mennyiség literben. Például: fugaszélesség: 1 cm, fugamélység: 3 cm, fugahossz: 100 m. Számítás: 0,1 dm x 0,3 dm x 1000 dm = 30 liter. Ebben az esetben tehát 1 flakon habbal körülbelül 100 méter fugát lehet kitölteni.
 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték