Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladásaBankkártyás fizetési tájékoztató
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Penész ellen :) Mit lehet tenni?

Penész ellen :) 

Mit lehet tenni?


A penész megjelenése a lakásban nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem ártalmas egészségünkre is. 

Éppen ezért fontos, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását vagy ha már kialakult akkor minél hamarabb megszüntessük.

 

Tudta, hogy: a lakások legideálisabb páratartalma 40 %- 60% között van?

 

Se az ennél magasabb se az ennél alacsonyabb páratartalom nem egészséges. 

Ha túl magas a páratartalom az kedvez a penészgombák megtelepedésének és szaporodásának. A penész először csak az otthonunkat támadja meg, de később egészségünkre is káros hatással van. Tünetei a következők lehetnek: fulladásos roham, orrfújás, tüsszögés és könnyező szemek. Ezeken kívül nő az esélye az allergiás és reumás megbetegedéseknek is. 

 Klinikai tanulmányok is kimutatták, hogy a lakásokban található penészgombák kiválthatnak allergiás tüneteket az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak. Ezen kívül a penészgombák szervezetünkben fertőzést, irritációt, toxikus reakciót is kiválthatnak. 

A szaporodást biztosító spóráik, amelyek szabad szemmel nem láthatók, tömegesen kerülnek be a légtérbe. Egyes penészgomba fajok spórái pedig mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek – az ún. mikotoxinok – belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy különféle allergiás tüneteket okozhatnak. 

 


Tudta, hogy a penészedés már ott meg tud indulni, ahol legalább 3 napon keresztül 70 % feletti a páratartalom?

 

Ha túl száraz a levegő azaz alacsony a páratartalom az sem jó, mert ilyenkor csökken az oxigénfelvétel a véráramban, kiszárad a bőrünk és a légutak nyálkahártyái, köhögés, fejfájás és alvászavar is kialakulhat.

 

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a penészedés kialakulását?

 

-      Kerüljük a nagy mennyiségű ruhanemű szárítását a lakásban, mivel a nyirkos, meleg levegő kedvez a penészgomba szaporodásának.

-      A konyhában és a fürdőszobában, tartsuk nyitva az ablakot legalább résnyire, ha ez nem megoldható, akkor üzemeltessünk rendszeresen páraelszívót.

-      Kivitelezésnél és felújításnál legalább a legkritikusabb helyeken (fürdő, WC, konyha) használjunk penész-gátló hatóanyaggal ellátott termékeket. (fugázó anyagok, falfestékek stb.)  

-      A lakás páratartalmát folyamatosan tartsuk az ideális 40%-60 % között. Ennek mérésére szerezzünk be páratartalom mérőt.

-      Gyakran nyissunk ablakot - ajtót, néha csináljunk kereszthuzatot, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhessen.

-      Ha az ablakok tökéletesen zárnak, akkor azokat utólag rés-szellőzőkkel lássuk el.


 


Mit tegyünk, ha a penész kialakult?

 

Ha a penész egyszer kialakult, akkor sajnos az addig megmarad, amíg penészedést kiváltó okot meg nem szüntettük.

- Ha a penész jelenlétét az ún. hőhidak okozzák, akkor megfelelő szigeteléssel ezt kell megszűntetni. 

 De mi az a hőhíd?

Nem más, mint a szerkezetnek egy olyan pontja vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Pl., ha van egy téglafal, benne egy beton áthidalóval, ott a téglafal hővezetési tényezője sokkal alacsonyabb, mint a beton áthidalóé, azaz a beton hővezetési tényezője magasabb.  A hőáram mindig a melegtől a hideg felé halad. Ott, ahol magasabb a hővezetési tényező, tehát az áthidalónál, ott intenzívebb hőáramlás alakul ki. Ilyen pontokon szökik a meleg. Az áthidalónál rosszabb a szerkezet hőszigetelő képessége, vagyis több hő távozik. Azt, hogy az adott szerkezetnél van –e hőhid, azt úgy lehet megállapítani, hogy tapintása hidegebb, azaz a belső felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a szerkezet többi részének.

- Ha a penész a nyílászárók cseréje után jelent meg, akkor valószínűleg a nyílászárók okozzák a problémát, mivel túl jól zárnak. Utólagos résszellőzők beépítése szükséges.

-  Ha a ház hőszigetelése után jelent meg a penész, akkor a falba építsünk légbevezetőket.

- Ha otthonunk páratartalma túl magas (60 % feletti) akkor szellőztessünk gyakrabban vagy használjunk páraelszívót.

 

Hogyan távolítsuk el a penészt? A penészölőt fújjuk közvetlen a penészre, majd hagyjuk rajta néhány percig, ezután töröljük át a felületet nedves ronggyal és kaparjuk le a laza, málló részeket is. 

Ha a felület erősen fertőzött volt, akkor nem árt megismételni a kezelést. Ha teljesen megszáradt, akkor javítsuk ki a keletkezett felületi hibákat (vakolat, glett) és penészgátló falfestékkel fessük át legalább kétszer. 

A fenti munkafolyamatoknál ügyeljen arra, hogy a permetet ne lélegezze be és megfelelő szellőztetésről is gondoskodjon munka közben. 

 

A PENÉSZ VÉGLEGES MEGSZÜNTETÉSE TÖBBLET KIADÁST JELENT, DE EZ EGÉSZSÉGÜNK MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN MINDENKÉPPEN MEGÉRI.


 


A biocid tartalmú termékek biztonságos alkalmazása érdekében kérjük, hogy minden esetben olvassa el a dobozon található feliratokat és a használati útmutatót.

                                                                                                                                 Böröczky–Nagy Andrea

                                                                                                                                      Piktorfesték Kft

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2020 Piktorfesték