Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Mit tehetünk egészségünkért és környezetünkért lakásfelújítás előtt közben és után?

Környezettudatosság, szelektív hulladék, ökolábnyom Olyan fogalmak, melyeket egyre többet hallunk és amelyre egyre többen figyelnek oda napjainkban. A hétköznapok bizonyos területein, már nem okoz problémát, hogy tudjuk, mi a környezetkímélő megoldás. Akad egy vászonszatyor a táskánkban, ha bevásárolni indulunk, szelektíven gyűjtjük otthon a papírt, az üvegeket és a műanyag flakonokat. Azzal is tisztában vagyunk, hogy hol tudjuk szelektíven elhelyezni az összegyűjtött hulladékunkat.

 

Azonban ha építkezés, illetve felújítás előtt állunk, rá kell ébrednünk, mennyire kevés információnk van arról, hogy ilyen esetben is tudunk-e egyáltalán környezet kímélőek lenni, illetve arról, hogy ha igen, akkor hogyan. Olykor még a témával foglalkozó honlapokon is téves vagy hiányos információkkal találjuk szembe magunkat. Szerencsére az építkezések, illetve felújítások során is van, amit megtehetünk a környezetünk és a saját szervezetünk terhelésének minimalizálása érdekében. A legfontosabb teendőnk, a felhasznált termékek jól megfontolt kiválasztása. Tegyük fel, éppen a szobánkat szeretnénk átfesteni. A megfelelő festék kiválasztásában több környezet- és egészségvédelmi szempontot tudunk figyelembe venni.

 

1. Legyen az általunk választott festék illékony szerves oldószer (VOC) tartalma minél alacsonyabb. De mi az a VOC-tartalom: a használatra kész állapotú termék összetételében az illékony szerves vegyületek tömege gramm/liter (g/l) mértékegységben kifejezve. A rendelet hatálya alá tartozó VOC-tartalmú termékeket két kategóriába sorolja a törvény.

A és B kategóriát különböztet meg:

 

A -  Festékek és lakkok           B -  Járművek javító fényezésére szolgáló termékek

Az A kategórián belül két betűjelzéssel találkozhatunk még, VB (vízbázisú festékek) és O (oldószerbázisú festékek) Értelemszerűen a vizes és az oldószeres festékek törvényben meghatározott VOC tartalma eltérő.

Az A és B kategórián belül vannak még alkategóriák, de ezzel most ne bonyolítsuk tovább a fentieket . Aki bővebben szeretne ebben a témakörben elmélyülni, a rendeletet megtalálja az interneten például itt:  

 http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400026.VM

Miért fontos hogy minél alacsonyabb legyen a VOC tartalma a választott festéknek?

 

Mint a fentiekben megtudtuk, ezek az illékony anyagok a festékekben szervezetünkre károsak lehetnek. Illékony anyag lévén, festések alkalmával figyeljünk oda, hogy a dobozok felnyitásakor a lehető legkevesebb káros anyagot lélegezzük be, mert ilyenkor a legintenzívebb a festék kipárolgása. A festékből a felhordás során, továbbá a „használat” alatt is, azaz még évekig, kerülhet a levegőbe az oldószerből, ezért is fontos, hogy milyen terméket választunk.

Az egyik legismertebb ártalmas illékony szerves vegyület pl. a formaldehid, ami akár a diszperziós festékekben is megtalálható. 

A formaldehid szobahőmérsékleten színtelen gáz, amelynek többféle egészségkárosító hatása ismert, ezért használatát Európa-szerte korlátozzák. A formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben az emberre is rákkeltő hatású anyaggá minősítette.

 

Érdekesség:

2011 tavaszától a Poli-Farbe gyártósoráról a hazai festékpiacon egyedülálló formaldehidmentes falfestékek gördülnek le. A Poli-Farbe Platinum nem tartalmaz hozzáadott formaldehidet és olyan kémiai vegyületet, ami formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására fejlesztettek ki, ezáltal válik biztonságosabbá a vásárlók számára.

 

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy egy festék mennyire „káros” nem kell vegyészprofesszornak lennünk. A festékek csomagolásán ugyanis kötelező feltűntetni a festék VOC tartalmát, az EU-s határértékkel együtt. Ezen kívül pedig a termék kategóriába sorolásának betűjelét is szerepeltetni kell. Nem kell megijedni, nem annyira bonyolult.

Nézzünk egy példát egy alacsony VOC tartalmú termékre : Tikkurila Optiva  MATT 5 A címkén ezt olvashatjuk: EU VOC (kat. A/a) 30 g / l (2010) a termék legfeljebb 1,5 g/ l VOC-t tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy az EU ezen termékkategóriában (A/a = Festékek lakokk/ belső matt falak és mennyezetek) 30 gramm / liter VOC tartalmat enged. A Tikkurila Optiva MATT 5 terméknek, pedig csak  1,5 g/l a VOC tartalma, ami messze a megengedett érték (30g/l) alatt van.

 

Ez az adat tehát minden festék csomagolásán megtalálható, könnyen összehasonlíthatóvá téve a különböző termékek egészségkárosító hatását. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk saját egészségünkért és környezetünk védelméért is.

 

2. Végül már egy kicsit a jövőbe mutató szempont. Nem árt, ha előre elgondolkozunk azon, hogy mit fogunk tenni, a megmaradt festékkel és kiürült festékes dobozokkal. Ismét a csomagolás nyújthat segítséget számunkra, amely pontos előírásokat tartalmaz a hulladékká vált festékkel és dobozzal kapcsolatban. Maradva a beltéri falfestéknél a teendőnk a következő: a teljesen kiürült és megtisztított dobozt, nyugodtan kidobhatjuk a háztartási szemetünkbe. Amennyiben maradt a dobozban festék, akkor a festéket ki kell szárítanunk és száraz állapotában az úgynevezett építési hulladékok közé kell tennünk.

 

Fontos, hogy a festéket ne öntsük és ne mossuk bele élő vízbe, a csatornahálózatba, illetve a talajba!

Ezen szempontok figyelembevételével, tudatos vásárlásunkkal nem biztos, hogy időt, vagy pénzt spórolunk meg. Az egészséges, vagy környezetbarát megoldások sokszor valamivel több utánajárást, időt és pénzt igényelnek. Azonban ne felejtsük el, hogy ezek a ráfordítások hosszútávon bőven megtérülnek a számunkra.

A felújítás, építkezés végeztével már csak a veszélyes hulladéknak minősülő festékes dobozokat kell eltakarítanunk magunk után, de természetesen csak akkor, ha olyan festékkel festettünk melynek doboza veszélyes hulladéknak minősül.  A legegyszerűbb olyan szolgáltatót igénybe vennünk, aki mind a szállítást, mind az elhelyezést megoldja helyettünk. Ez egy igen kényelmes, de nem ingyenes megoldás. Amennyiben a keletkezett hulladék elszállításáról nekünk kell gondoskodni, és viszonylag olcsó megoldást szeretnénk, arra is van mód, de a lehetőségeink ezzel kapcsolatban településenként eltérőek lehetnek. Érdemes utána nézni, mert a helyi lakosoknak, általában van lehetősége veszélyes hulladékot elhelyezni a helyi hulladékgyűjtő telepen. Erről általában információt a helyi Önkormányzatok Környezetvédelmi osztályán kaphatnak.

 

Mi is utána néztünk, például Budapesten hol tudunk veszélyes hulladékot elhelyezni.

Találtunk több információt is az interneten ahol tájékozódni tudunk, hogy lakhelyünkhöz legközelebb hol lehet leadni veszélyes hulladékot és kell –e érte fizetni vagy sem.

Pl: a http://www.fkf.hu/  (Kékszám (helyi tarifával hívható): 06 40 353 353 ) ahol a Budapesti hulladék udvarok címe, telefonszáma és nyitvatartása is fent van, illetve az is hogy milyen típusú hulladékot lehet leadni és ha fizetni kell érte akkor mennyit. Festéssel kapcsolatosan keletkezett hulladékokat 200 Ft/ kg áron lehet leadni.

Egy másik weblap a http://hulladekudvar.hu/  ahol több budapesti és vidéki nagyvárosok hulladékudvarainak címe és telefonszáma is megtalálható.

Reméljük, ha legközelebb festeni fognak, körültekintőbben vásárolnak majd, mint eddig. És a keletkezett hulladék is oda kerül, ahol nem okoz kárt a környezetnek. Végül egy találó idézettel zárjuk ezt a témát és talán a fentiek ismeretében a jövőben Önök is jobban odafigyelnek majd egészségükre és környezetükre.

 

 „Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.”  (Prótagorasz)

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték