Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Mire figyeljen a hőszigetelő rendszer vásárlásánál!

Lehetőleg ne vegyen ANONIM hőszigetelő rendszert, még ha olcsó, akkor sem! Ne feledje, az olcsóbb sokszor drágább. Ha már ennyi pénzt költ, akkor a szigetelés legyen tartós és szép! Tájékozódjon a megvásárolni kívánt termékről a kereskedőnél vagy a gyártó cég WEB oldalán és csak kereskedőtől vásároljon.

Polisztirol

A polisztirol vastagságán nem érdemes spórolni. A szakemberek szerint az 5 cmvastag kevés, ajánlott legalább 8 – 10 cm vastag szigetelést kialakítani. Azonban túlzásokba esni is fölösleges (15-20 cm), mert egy ház hőszigetelése nem csak a falakon múlik, hanem a nyílászárókon, födémeken, aljzaton és tetőszerkezeten is. A polisztirol lap vastagsága nem növeli jelentősen az anyagköltséget. Nem érdemes feltűnően olcsó polisztirol lapot sem vásárolni, mert sok probléma adódhat a rossz minőségű lapok használatából. A gyenge minőségű, olcsó lap testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan lehet, alakja könnyen eldeformálódhat (görbeség, domborodás). Emiatt nem lehet a lapokat pontosan illeszteni a falhoz és egymáshoz, így hő hidak alakulnak ki a pontatlan illesztéseknél. Felülete érdes, ezért több ragasztót kell majd használni, ami viszont növeli a rendszer árát. A polisztirol lap legfőbb feladata, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobb nyomószilárdságú polisztirollapok dilatációja kisebb, ezért sokkal jobban reagál a hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásból adódó terheléseknek, repedéseknek.

Vakolat

Egy homlokzat folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontos a jó minőségű vakolat használata is. A  vakolat kapja a legtöbb esőt, UV sugárzást és hőmérséklet ingadozást. Érdes, strukturált felületén megáll a por és a kosz is. Ezután az eső egyszerűen bemossa a kéreg mélyebb rétegeibe a szennyeződéseket és rosszabb minőségű vakolaton sötét, vastag folyásnyomok jelenhetnek meg. Egy-két év elteltével a homlokzat megszürkül és csíkos lesz. Az új és igényesebb színvakolatok víztaszító adalékot tartalmaznak, így ez a probléma már egyszerűen elkerülhető. Ráadásul a felület ilyen anyag felhasználásával nemcsak vízlepergető hatású, hanem még öntisztuló is lesz. Az UV sugárzás miatt az alacsony minőségű vakolat rövid időn belül kifakulhat, főleg a ház déli oldalán. Akkor is jelentkezhet ez a probléma, ha nagyon sötét, erős színt választottunk. Ezért inkább a világosabb színeket részesítsük előnyben és fogadjuk meg a kereskedő vagy gyártó tanácsát, amilyen színt nem ajánl, ahhoz ne ragaszkodjon.

Miből áll a hőszigetelő vakolat rendszer és mennyi kell belőle?

Expandált polisztirol:nyitott cellás (rövidítése EPS) Oldalfal hőszigetelésre alkalmas.

Vastagság: 1cm – 15cm Táblaméret: 100 X 50 cm/tábla (0,5 m2/tábla). Amennyi m2 a homlokzat, annál egy pár m2-rel  több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket.

Extrudált polisztirol: zárt cellás (rövidítése XPS) Lábazatok hőszigeteléséhez ajánlott.

Vastagság: 2cm – 6cm Táblaméret: 125 X 60 cm/tábla (0,75 m2/tábla). Amennyi m2 a lábazat , annál egy pár m2-rel  több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket.

Alumínium indító profil  

A polisztirol táblák felragasztása előtt helyezzük el a szigetelő lemezek első sora alá, dűbelekkel rögzítve. Általában 2,5 m hosszú szálban kapható, annyi kell belőle, amennyi méter körben a ház.

Hálós alumínium élvédő sín

A sarkoknál és a nyílászáróknál kell használni.

Ragasztótapasz 

Hőszigetelő táblák ragasztására, illetve a vakolaterősítő háló beágyazására használható.

Anyagszükséglet ragasztáshoz kb. 3-4 kg/m2, a háló beágyazásakor 2-3 kg/m2. Általában 25kg-os zsákokban kerül forgalomba.

Tárcsás dűbel 

A szigetelő lemezeket dűbellel is kell rögzíteni, m2-enként 5-6 db szükséges.

Üvegszövet háló 

A ragasztótapasszal bevont polisztirol lapok felületére, még nedves képlékeny állapotban kell gyűrődésmentesen és megfelelő átfedéssel beágyazni.  A háló felragasztásánál 10cm-es átfedést kell alkalmazni. Anyagszükséglet: 1,1m2/m2 .  Egy tekercs 1 méter széles és  50 m hosszú (50 m2).

Vakolat alapozó 

A készre csiszolt, tiszta és pormentes beágyazó rétegre kell lehetőleg hígítás nélkül felhordani. Célszerű festőhengert (teddy) használni. Az alapozó anyagszükséglete: 5-6 m2/liter.  Általában 16 literes kiszerelésben kapható.

Vakolat 1,5 mm vagy 2 mm 

A felhordást a szemcseméretnek megfelelő vastagságban kell elvégezni, rozsdamentes acélsimítóval. A kívánt struktúrát a még nedves vakolaton kell kialakítani, műanyag simítóval. Azonos falfelületre kerülő vakolatot ajánlott vödrönként homogenizálnunk, így elkerülhető a színbéli eltérés.

Anyagszükséglet: 1,5 mm szemcsenagyságú vakolatnál;  2,3 kg/m2, míg a 2 mmvakolatnál 2,5 kg/m2. Általában 25 kg vödörben kapható.

 

Nagy Andrea – Piktorfesték Kft.

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték