Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Mi az a Szinkeverés?

 

Napjainkban egyre inkább teret nyernek a színes falfestékek, egyre kevesebb lakásban találkozunk fehérre festett fallal. Mindenki igyekszik megtalálni azokat a színeket, árnyalatokat, amelyek kellően tükrözi egyéniségét, személyiségét. Mindezek mellett azonban fontos számításba venni a lakás adottságait is, a helységek méretét és fényviszonyait. Ez azért fontos, mert a sötétebb színek összehúzzák a teret, míg a világosabb árnyalatok tágasabb érzetet keltenek. A színek hatást gyakorolnak a hangulatunkra és közérzetünkre is. 

Keverhetünk házilag színező paszták segítségével pasztellszíneket, de sötétebb színek keverésével otthon ne próbálkozzunk, mert kereskedelmi forgalomban kapható fehér festékekből erős, sötét színt keverni nem lehet.(Úgy lehetne ezt egy hétköznapi példával érzékeltetni, hogy egy pohár tejhez, ha feketekávét adagolunk, az árnyalat ugyan változik, de mindig világos színű marad.)  

 Több gyártó termékei között megtalálhatóak a már felhasználásra kész, színes falfestékek, melyek között találhatunk sötét és világos színeket egyaránt.  Ha ezek között sem találjuk meg álmaink színét, akkor a megoldás a számítógépes színkeverés. Ennek jelentős előnye többek között, hogy a lehetőségek gyakorlatilag határtalanok, több ezer szín közül választhatunk, és a színkód feljegyzésével akár hosszú évek múlva is előállítható pontosan ugyanaz a szín. A gépi színezéssel keverhetőek kültéri és beltéri falfestékek, vízbázisú és oldószeres zománcok, vakolatok és lazúrok is.

 A színválasztás színkártyák segítségével történik. Legtöbb gyártó rendelkezik saját színrendszerrel és ehhez tartozó színkártyákkal. A színkeverő gépek különböző alapanyagokkal és színező pasztákkal dolgoznak. Léteznek azonban olyan szín rendszerek, melyek a világ minden pontján ismertek és használatosak. Ilyen pl. az NCS vagy a RAL színrendszer. Érdemes ezekben kezdeni a keresgélést, mert márkától függetlenül bármely színkeverőgép képes a színkódjaik beazonosítására. Az NCS kártya 1950, a RAL pedig 185 színárnyalatot tartalmaz. 

A számítógépes színkeverés alapanyaga több, különböző fehérségi fokra beállított bázisfesték*. A fehérségét a festékeknek a titán-dioxid** tartalommal állítják be. Minél kevesebb a festékben a titán- dioxid, annál több egyéb pigment felvételére képes. A legtöbb fehér festék csak meghatározott mennyiségű színező pasztát képes befogadni, ezért belőlük csak pasztellszíneket lehet keverni. Ha egy festékbe túl sok színező pasztát keverünk, akkor az kicsapódhat, a falon kifoltosodhat, és nem lesz egységes a színhatás. Tehát a különböző árnyalatokat, színerősségeket más-más bázisfestékből tudjuk előállítani. A sötét, erős színek keveréséhez már nem is fehér, hanem színtelen bázisfestéket használunk.

 Minden Piktorfesték üzletben van legalább két fajta színkeverő gép, melyekkel néhány perc alatt kikeverik az Ön által kiválasztott színű festéket.

                  

* Gépi színezéshez használható festékek. Szigorú gyártási követelményeknek kell megfelelniük a fehér bázisok  fehérségi fokának mindig ugyanannyinak kell lenni a pontos szín előállítás miatt. Leggyakrabban egy vagy két betűjellel jelölik őket , általában fehér és színtelen létezik belőlük. A fehér bázisok a pasztell színek kikeveréséhez, míg a színtelen bázisok a közepes vagy mély színtónusokhoz használhatóak. A színtelen bázisok színezés nélkül felhasználásra nem alkalmasak.   

 ** Fehér festékek pigmentje (jelölése:E171), de használják az élelmiszeriparban is színezékként.

 

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték