Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Megfelelő tapétaragasztó kiválasztása

A tartós és szakszerű tapétázási munka egyik felelősségteljes és fontos része a megfelelő ragasztó kiválasztása. Nézzük meg, melyek a tapétának azon tulajdonságai,  amelyek meghatározzák a Metylan tapétaragasztó kiválasztását.
A tapéta és annak tulajdonságai:

• Grammsúly: Minél nehezebb a tapéta, annál nagyobb kezdeti tapadással rendelkező ragasztóra van szükségünk (pl. Metylan Spezial).
A bekevert ragasztó bizonyos esetekben meg is erősíthető diszperziós ragasztóval (pl. ha a viniltapéta szélei kipördülnek).

• Anyaga: A speciális anyagból készült üvegszövet és a vlies tapéták ragasztására speciális, erős tapétaragasztóra van szükség. (pl. Metylan Üvegszövet és textiltapéta ragasztó és a Metylan Direct)


• Mérettartása: Mérettartó tapéták esetében a ragasztót a falra hordjuk fel (néha, pl. a nyomott hátoldalú vliestapéta esetében a tapéta hátoldalára is), ezért fontos a ragasztó megfelelő tapadása, állaga (javaslat: Metylan Direct)


• Szerkezete: A többrétegű papír- vagy papír hátoldalú tapéták egy része hasítható, ami azt jelenti, hogy a hordozóréteg a falon marad. Ebben az
esetben célszerű erős, nedvességálló ragasztót választani, hogy a hordozóréteg tökéletesen tapadjon a falra és makulatúraként szolgálhasson az új papírtapéta felragasztásakor. A szárazon lehúzható vlies-tapéta esetében pl. nem szabad a Metylan Direct ragasztót diszperziós ragasztóval megerősíteni, ha később el kívánjuk távolítani a felületről, mert nem lesz lehúzható! A papír hátoldalú viniltapéta szélei pöndörödnek, mivel a vinil mérettartó, a papír réteg pedig duzzad. Ebben az esetben is nagy kezdeti tapadással rendelkező ragasztóra van szükség. A sarkoknál történő átlapolásoknál  a tubusos Metylan Tapéta utánjavító és szélragasztó használatát javasoljuk, mivel a viniltapéta felületére csak ezzel a ragasztóval lehet biztonságosan ragasztani.

• Hátoldal struktúrája: A nyomott (prégelt) hátoldalú vliestapéták nem teljes felületen érintkeznek a falazattal. Ezért ezeknek a tapéta
típusoknak a ragasztásakor nagyobb a fajlagos ragasztó felhasználás (néha a tapéta hátoldalát is be kell kenni ragasztóval) és gyakran szükség lehet a bekevert ragasztó megerősítésére a Metylan Üvegszövet és textiltapéta ragasztóval.

• Átfesthetőség: A ragasztónak megfelelően nedvességállónak kell lennie, különben a festéskor a tapétába jutó víz hatására a tapéta elválhat a faltól (a Metylan spezial vagy instant spezial ragasztó jó választás ezekben az esetekben). A fűrészporos tapéta vízfelvétele az átlagosnál is nagyobb, hiszen nincs rajta díszítőréteg, nem felületkezelt (festett), így szerkezete lazább mint más papírtapétáké (kimondottan ajánlott a Metylan Secura).


Fontos megemlíteni, hogy a tapéta tulajdonságai mellett a tapétaragasztó kiválasztásánál figyelembe kell venni többek között a fogadófelület szívóképességét, a helyiség páratartalmát, és a feloldódás idejét is.


A tapéták jelölései:


Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték