Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Lábazata vizesedik vagy ráférne a felújítás?

Az egyik legkényesebb pont a házunkon és kerítésünkön a lábazat, ezért is érdemelnek kiemelt figyelmet. A fő veszélyforrás, hogy közvetlenül érintkeznek a földdel és nem csak eső éri, hanem a járdáról is visszaverődik a szennyeződés. Ezen okok miatt, ha a szigetelés nem megfelelő, akkor vizesedésre hajlamosak. Ha eldöntöttük, hogy lábazatunkat felújítjuk, akkor már csak pénztárcánk szab határt annak, hogy milyen anyagot válasszunk. Festhetjük, használhatunk különböző díszítő vakolatokat, de burkolhatjuk természetes kövekkel vagy műkővel is. A különböző lehetőségek közül, talán legolcsóbb és leggyorsabb megoldás  a lábazatok festése.

FONTOS:  Mielőtt festeni kezdünk meg kell nézni, hogy az alapfelület amire festeni szeretnénk milyen szilárd, nem vizesedik-e, és hogy a rajta lévő vakolat vagy festék milyen állapotban van. Ha a vízszigetelés megfelelő abban az esetben bármilyen jó mosásálló lábazatfesték használható. Ha nincs vízszigetelés, akkor ezt pótolni kell még a festés előtt. Festék választásánál figyeljünk, hogy jól tisztítható, a csapóesőt is jól tűrő lábazat festéket használjunk, mivel itt a nedvesség, illetve a talajról felcsapódó szennyeződés jobban terheli a felületet, mint pl. a homlokzatokon. A bevonat felhordása előtt a felületet, megfelelően elő kell készíteni. Mindig az esetleges hibák javításával kell kezdeni.

Milyen hibák lehetnek?

- Helyenként feltáskásodott a vakolat. (a málló részeket el kell távolítani, és a vakolatot pótolni kell)

- A rajta lévő festék pereg, levelesen leválik. (a faltól elváló festéket el kell távolítani, mielőtt az új réteg rákerül)

- Vizesedik a lábazat. (lent bővebben) 

A hibákat nem elég meglátni, meg kell keresni az okot is és a javítást el kell végezni. A fent felsorolt hibák közül, most a legfontosabbat, a vizesedést vizsgáljuk meg alaposabban.

Mitől vizesedhet a lábazat?

Rengeteg hiba miatt lehet vizesedés, sokszor talán nem is gondolunk  a legalapvetőbb okokra. Nézzük mik is lehetnek ezek.

Vizsgáljuk meg, hogy az épület melletti járdaszakasz milyen. Amennyiben össze van töredezve vagy repedezett esetleg befele lejt, vagy az épület és járda között a hézagolás nem  szakszerűen van megoldva, akkor  máris megtaláltuk az egyik lehetséges okát a vizesedésnek. A talált hibákat ki kell javítani, hiszen ha a fenti okok miatt kap folyamatos nedvességet a lábazat, kidobott pénz lesz a felújítás. Ha a járda lejtése nem megfelelő, akkor ennek a hibának a javításához szakember segítségét kell igénybe venni. Ha kisebb repedéseket vagy hézagokat  találunk, azokat akár saját magunk is ki tudjuk javítani. Pl. Mester esőálló tömítővel vagy akár zsindely tömítővel - ragasztóval vagy ún. kültéri folyékony fóliával (Soriflex 2 K) is. Ezután nézzük meg a ház ereszcsatornáit is. (ha van) Amennyiben nincs eresz, az első lépés a csatornahálózat kialakítása. Ha van, ellenőrizni kell az illesztéseket, rozsdásodásokat vagy hogy nincs-e megrepedve, mert ezen hibáktól is vizesedhet a lábazat. Nézzük meg, hogy a csatorna kiömlőnyílása milyen messze van a lábazattól. (ideális lenne a ház falától minimum 1,5  méternyire elvezetni a vizet)

Az illesztéseket és a repedt részeket megpróbálhatjuk javítani. Pl. Mester semleges szilikon tömítővel, amely akár, horgany, alumínium vagy réz felületen is megtapad.  Ha nagyon rozsdás a csatorna akkor célszerű cserélni.

 

Vizesedhet a lábazat attól is, ha felmenő fal közelében tárolunk valamit  (farakás, gumik stb) főleg akkor ha ezek hozzáérhetnek a falhoz. Természetesen az a legideálisabb ha a fal mellett nem tárolunk semmit. A növényeket is vágjuk le, ha ez szükséges és vigyázzunk az utólagos földfeltöltés magasságával is. Ha földel töltjük fel a lábazatot, akkor bitumenes lemezt ajánlott a föld és a lábazat közé tenni úgy, hogy a lemez teteje a talajszint fölé érjen és a lábazat mellett legalább 30 cm mélységig érjen el.

Ha nincs vízszigetelés a lábazaton!

Legalapvetőbb gond, ha a lábazat nincs víz ellen védve. Ezt mihamarabb ajánlatos pótolni. Többféle anyag áll a rendelkezésünkre, hogy ezt a hiányosságot pótoljuk. Megoldás lehet a sok közül pl. a Soriflex 2K folyékony fólia - Vízszigetelő vagy a Bitugél bitumenes szigetelőhabarcs is.

Ajánlatunk lábazat festésére: Akropol® vizes diszperziós, gyárilag színezett, gyorsan száradó díszítő és felületvédő bevonóanyag. A belőle készült bevonat fagyálló, kopásálló és hosszú élettartamú. Külső és belső térben egyaránt alkalmazható.

Előnyös tulajdonsága alapján javasoljuk lábazatok, palából készült tetőfedő elemek (hullámpala, síkpala), beton, cementvakolat és cementkötésű faforgácslapok díszítő és védő festésére.  


- Hosszú élettartamú

- Gyorsan száradó

- Fagyálló festék

- 14 színárnyalatban

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték