Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Kerti fa szerkezet

Kerti fa szerkezet festésére használhatok Lazúr festéket?

 

A válasz igen, már csak azért is, mert ha megnézzük, hogy egy kültéri fát mitől kell óvni, akkor kiderül, hogy a lazúr festék talán az egyik legjobb erre a célra. Tehát kültérben a fát védeni kell gombák, rovarok ellen, a nap UV sugárzásával szemben és a víztől.

A favédő alapozóval kezelt és vastag lazúrral bevont fa a fent említett környezeti hatásoknak ellenáll. Ezen kívül még könnyen tisztítható, és jó vízlepergető hatású lesz. Itt kell megemlíteni, hogy a lazúroknál a fa UV-sugárzás elleni védelmét csak a színt adó pigmentek biztosítják. Emiatt a színtelen lazúrokat kültérben ne használjuk, mert a védelem nem lesz megfelelő és a felület elszürkülhet.

A farontó gombák és a rovarok elsősorban a fa sejteiben található fehérjék, cukrok, keményítők miatt támadják meg a fát. Ellenük favédő impregnálással tudunk védekezni, melyből egy – két réteg elegendő.( Lenolaj használata tilos a lazúr festékek alá!!!)

Alapozás után jöhet a lazúrozás. A mennyiség kiszámítása nehéz feladat, mivel függ attól, hogy un. kemény vagy puhafából készült tárgyat festünk, mivel más-más a nedvszívó képessége. A puha fa többet a kemény kevesebbet szív be. Ezen kívül még az alapozóból is többet kíván a fa, mivel ez az első réteg, és maga az anyag is hígabb, mint a lazúr, de az alapozó lényege, hogy jól beszívódva védje meg a fát. Hozzávetőleg 1 liter 5- 8 nm felület impregnálására elegendő egy rétegben. A lazúrból pedig 8 – 10 nm felületre számolhatunk 1 literrel, természetesen ez is egy rétegben, de a megfelelő védelem miatt minden esetben minimum két réteg szükséges.

A munka elkezdése előtt alaposan keverjük fel az anyagot. A felhordásnál ügyeljünk arra, hogy a lazúrt a felületen egyenletesen dolgozzuk el, egy összefüggő felületet mindig egyben húzzunk ki. Ne emeljük fel a felületről az ecsetet, mert akkor veszít szépségéből a felület, és nem tud szépen eloszlani a lazúr a fán. Ha a fa felületén csomó, vagy apró lyuk van ott hajlamos a megfolyásra, mivel a mélyedésbe bele ül az anyag, majd kifolyik. Ezeket a mélyedéseket javítsuk ki a munka előtt vagy körültekintőbben fessünk ezeken a helyeken. A legszebb felület elérése érdekében használjunk lazúr ecsetet.  

A legfontosabb szempontokat és tanácsokat ismertettük a fenti leírásban, persze biztos van néhány információ ami kimaradt. Reméljük azért elég ismeretet szereztek ahhoz, hogy bátran nekilássanak a lazúrozásnak.

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték