Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Favédelem lazúrokkal és olajokkal

Külső térben a fából készült szerkezetek, bútorok vannak a legnagyobb veszélyben a különböző gombák, farontó rovarok és a fát károsító UV sugarak és a különböző formában megjelenő csapadékok miatt. (eső, pára, harmat, stb.)

A natúr kezeletlen fa a szabadban hamar elöregszik, összeszárad, berepedezik, elszürkül. A  fa természetes anyagánál ezt a folyamatot a lazúrok, olajok lassítani tudják, de megfelelő Lazúr választással és rendszeres  karbantartással, esztétikus, tartós védelmet tudunk elérni.

A kültéri fák legtartósabb védelmét, minden esetben a színes lazúrokkal tudjuk biztosítani.  A Lazúrok UV állóságot biztosító adaléka és a színes pigmentek együtt biztosítják a megfelelő védelmet a nap károsító UV hatása ellen. Ha kiválasztottuk a megfelelő lazúr színt normál körülmények között a natúr, gyalult, csiszolt, portalanított fafelületen a rétegrend felépítése a következő:

Alapozás (Impregnálás): Lazurán Univerzális faanyagvédőszer vagy Lazurán oldószermentes faanyagvédőszer 1 rétegben. Ezzel a termékkel a penészgombák és farontó rovarok elleni védelmet biztosítjuk. Ecseteléssel mélyen be kell itatni a natúr fa felületébe.

Vastaglazúr rétegrend kialakítása: A fa szívóképességének figyelembevételével, szükség szerinti hígítással kell elvégezni és nagyon fontos, hogy ecsetteléssel (Pl.: progold dupla fanyelű) kerüljön fel és minden további rétegnél ecseteléssel kell felhordani.

Finom csiszolás: 100–120-as papírral, ügyelve arra, hogy az első réteget ne távolítsuk el teljesen, de a kiálló durva farost részeket kicsiszoljuk.

Második réteg lazúr: Lehetőleg sűrűbb állaggal, mint az első réteg. Itt már nem fejt ki szívóerőt a fa mivel a pórusait már az első réteg telítette. Így érezhetően könnyebben csúszik majd az ecset a felületen.

A harmadik réteg akkor szükséges, ha a fa túl durva felületű volt és sok csiszolás volt az első rétegből, ilyenkor érdemes a 3. réteg, valamint ha nem tartjuk még elég intenzívnek a felület színét, és akkor is érdemes a három réteg, ha még nem értük el az első kettővel a selyemfényt.

Amennyiben natúr színben akarjuk a felületet kezelni, arra is van lehetőség. Az alapozás után előkezelt felületet Lazurán kertibútor olajjal érdemes bevonni. A „túladagolás” elkerülése érdekében, gumikesztyűt húzva, szivaccsal vagy puha ronggyal érdemes vékony rétegben felhordani az olajat a fára. Érdemes  jól bedörzsölni a felületbe.  A felesleges olajmennyiséget 1 óra múlva vissza kell törölni egy száraz ronggyal. A kertibútor olajban UV álló adalék van, ám ennek ellenére óvni kell a kezelt fát az erős és  tartós napsugárzástól. Az olajjal kezelt felület másik jó tulajdonsága, hogy a vizet nem szívja be a fa, hanem lepereg róla. Az olajozást évente fel kell újítani.Kerti bútor olaj használata előtt a tartósabb UV védelem érdekében  választhatunk valamilyen színt a Lazurán Vékonylazúr színskáláról és ezután használjuk a keribútor olajat. Ilyenkor a vékonylazúrt „pácként” használjuk a benne lévő színezőanyagok, nagyobb védelmet biztosítanak az UV sugárzással szemben.

Mikor kell a felújítást elkezdeni?

Selyemfényű bevonatnál a mattuláskor lesz sérülékenyebb a felület, ekkor egy finom csiszolással még felújítható a bevonat. Barna foltok, repedések, hámlás megjelenésekor már sajnos az „élő” fáig vissza kell csiszolni a felületet, mivel foltszerűen nem lehet javítania lazúros bevonatot.

 

Horváth József, Trilak Festőakadémia vezető


Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték