Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Egy színválasztás története!

A megfelelő szín kiválasztása nagyon nehéz és időigényes feladat.

Először is el kell dönteni, milyen színt szeretnénk. Mi illik az egyéniségünkhöz (pl.: fekete- elegáns, barna – konzervatív, sárga – lezser) és mi a lakásunkhoz (bútorok, függönyök, szőnyegek)? Át kell gondolni azt is milyen a helyiség (kicsi, nagy, világos, sötét, alacsony, magas stb.) ahol festeni szeretnénk, és persze még egy: milyen hatást szeretnénk elérni?  

Mire gondolok? 

Egy egyszerű példa: Tudja pl. miért zöld színűek a műtők? Mert a zöld szín nyugtat! Gondolom, egyetértenek velem abban, hogy szükség van egy műtét előtt nyugtató hatásra. Még egy példa, egy világoskék nappaliban, nincs olyan érzése, hogy fázik? Ellenben ha ült már napsárgára festett szobában biztos, hogy jól érezte magát és szinte a nap melegét is érezte. Utolsó példa, milyen lehet egy pirosra festett szoba?  Tüzes és vibráló, de erről a színről eszünkbe jut a szerelem, vágy és a szenvedély is. Bizonyítottan izgató hatású!  

Vigyázzon hát a használatával! Ugyanakkor pozitívan is kihasználhatjuk a fent leírtakat. Hogyan? 

Pl.: Dobja fel hálóját egy dögös vörössel, és ha pozitív változást tapasztal, ajánlja barátainak is!

Ha ezeken túl vagyunk, néhány lépéssel közelebb jutottunk a feladat megoldásához, de ne gondoljuk, hogy már túl vagyunk a nehezén és megy minden, mint a karikacsapás. 

Most jön csak a neheze! Bemegyünk a festéküzletbe, ott elmondjuk, hogy szeretnénk egy közepesen erős sárga színű festéket vásárolni. Ekkor az eladó elénk tesz 4-5 színmintát,(melyben több ezer szín van, de közepesen erős sárgából is legalább 50 féle) és azt mondja:

- Ebből tessék választani.

És amíg otthon még biztosak voltunk, hogy milyen az a sárga, amilyet szeretnénk és szemünket lecsukva szinte láttuk is, addig most a színmintákat nézve már abban sem vagyunk biztosak, hogy sárgát szeretnénk. Az első sokk után azonban letelepedünk egy csendes sarokba és szemügyre vesszük a színmintákat. Már itt elkövetjük az első hibát, a színeket vízszintes asztalfelületen vizsgálgatjuk, azonban a végső szín függőleges falfelületre kerül. Mivel a vízszintes felületre több fény esik, mint a függőlegesre, előfordulhat, hogy túl erős árnyalatot választunk. Még egy nehézséggel találjuk szembe magunkat: a színminták pár centis négyzetekből állnak! Erről bizony nehéz megállapítani milyen lesz ez majd nagy felületen. (Megsúgom, egy árnyalattal mindig sötétebbnek és intenzívebbnek fogjuk látni nagyobb falfelületen, mint a kis mintán) Az már csak hab a tortán, hogy a minták nyomdai úton előállított papírból készülnek, ezért több árnyalattal is eltérhetnek magától a színes festéktől. Ennek az oka, hogy nyomdai úton nem lehet előállítani tökéletes színmintát, amely 100% megegyezik a felhasználásra kész festékkel. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor miért nem készítenek olyan színmintát, ahol magát a színes festéket kenik fel mintaként? Ilyen az előre kevert un. gyári színes festékeknél már létezik, de ezekből csak 20-30 színt gyártanak, így könnyebb színhű mintát készíteni, mint a több ezer színt tartalmazó számítógépes színmintához.  

Jó tanács: Ha kiválaszt egy színt a minta alapján, mielőtt kikevertetné a szükséges mennyiséget, először kevertessen egy kisebb dobozzal és ezt otthonában felfestve nézze meg. (így az is kiderül, hogy a választott szín illik-e otthonához ill. egyéniségéhez)  Ha előre kevert gyári színes festékből választ, akkor is azt tanácsolom, vásároljon az adott termék legkisebb kiszereléséből (néhány fajtából lehet 1 literest is kapni) és végezzen próbakenést! 

Miért? 

Mert ha nem megfelelő színt választ, akkor hosszú évekig lesz kénytelen együtt élni egy rossz választással! És ha úgy dönt, mégsem tartja meg a rosszul sikerült színt és átkeni a falakat, akkor pedig kétszer annyiba fog kerülni. 

Remélem a fent leírtak nem elrettentették a színes falaktól, hanem inkább segítenek abban, hogy a megfelelő színt sikerüljön kiválasztani. Ezen kívül sikerült olyan ötleteket is adni, amelyekre eddig nem figyeltek vagy nem gondoltak! Ha további kérdésük van, vagy további segítséget igényelnek a megfelelő szín kiválasztásához, kérdezze üzleteinkben dolgozó szakembereinket, biztos tudnak segíteni! 

 

Színes üdvözlettel: Nagy Andrea  

 

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték