Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Ecsetek

Ahhoz hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, kicsit be kell, hogy avassam Önöket az ecsetkészítés rejtelmeibe. Természetesen nem akarom hosszú, unalmas szakmai leírással untatni a kedves Olvasót, ezért csak nagyvonalakban írom le.

 

Az ecsetet, kefét, meszelőt réges-régen a kefekötők készítették, többnyire kézi munkával. Napjainkban már ecsetgyártó cégeknél részben kézi munkával, részben géppel készülnek az ecsetek, de vannak olyan cégek, ahol már szinte minden munkafolyamatot gépek végeznek. A Bőszecset Kft-nél még nincs minden gépesítve, mert az igényesebb munkafolyamatokat továbbra is a hagyományos kézi munkával végzik. Miért? Mert fontos a minőség és az emberi szaktudás. 

Hogy készül a hagyományos ecset? Először is kell hozzá szőr, azaz disznó sörte. A disznó sörte - a sertés állományával gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő – Kínából érkezik. Ott válik gondos kikészítés (válogatás, osztályozás és főzés) során ecsetkészítésre alkalmas alapanyaggá. Ha megvan a szőr, ne szőrözzünk sokat, fogjunk össze egy marékkal belőle és dugjuk az előre elkészített bádogba. Ékeljük, majd töltsük ki ragasztóval. (kétkomponensű műgyanta bázisú ragasztó) Ezután a fanyelet dugjuk a bádog azon felébe, ahol nem lóg ki belőle a szőr és szegeljük hozzá a bádoghoz. Majd újra fogjunk egy marék szőrt……..

Nagyon leegyszerűsítve ezek az ecsetgyártás munkafolyamatai.

És most nézzük meg miért is fordul elő az, hogy pl. zománcozás közben a sörte beleragadva a festékbe bosszúságot okoz nekünk. Elárulom, hogy még a legjobb minőségű ecset is hullajtja a szőrét. Miért? Ennek több oka lehet. Egyik ok, hogy a sörte szálak hosszúsága még az első osztályú alapanyagnál sem 100%-ig egyforma hosszúak. Így amikor a ragasztás történik, vannak olyan renitens rövid szőrszálak, melyek nem ragadnak meg. Így amikor elkezdünk vele dolgozni, egyszerűen kihullanak. Ezt próbálja a gyártó is orvosolni, méghozzá úgy, hogy az elkészült ecsetekből pucolják, kipörgetik a rövidebb, nem megragadt szálakat, de sajnos így is marad bennük. Másik ok lehet, hogy rossz minőségű, rosszul előkevert, nem egyforma szálak érkeznek Kínából (esetleg) szuper olcsón és ebből állítanak elő nagyon olcsó terméket. Az ilyen ecseteknél a szőr nem szálanként fog kihullani a munka során, hanem szinte csomókban.  

Megoldás az lehet, hogy mielőtt egy ecsettel elkezdünk dolgozni, durva vakolt falon, vagy durva csiszoló papíron néhányszor áthúzzuk, de kézzel is megtépkedhetjük egy kicsit a szőrét. Ha maradt benne szőr, akkor Önnek szerencséje van, mert nem az olcsó áron érkezett sörtéből előállított ecsetet vásárolta.  

Milyen ecsetet használjunk? Ehhez azt kell tudnunk, hogy a festék, amit használni fogunk oldószeres vagy vizes bázisú. Ha oldószeres, akkor a legjobb választás a fent leírt 100 % disznósörte ecset. Ha vizes bázisú, akkor műszálas, azaz műanyag szőrű ecsetet kell használni.  

Miért ne használjunk 100 %-os sörte ecsetet a vizes bázisú festékekhez?  Azért, mert ha a sörtét víz éri, szép lassan a víztől megdagad, és mivel emlékszik még rá, hogy Ő valaha kicsit göndör volt, csak az alapanyag készítés során kiegyenesítették, hajlamos visszapöndörödni. És lássuk be, egy dagadt, szétálló végű ecsettel nem lehet festeni. Ezért kell műszálas ecsetet használni a vizes bázisú festékekhez, mert az nem pöndörödik, nem tudja a vizet magába szívni, így nem dagad meg és szépen lehet vele dolgozni.

Hogyan tisztítsuk az ecsetet?  Ha vizes bázisú anyagot használtunk, akko rögtön a használat után bő vízzel mossuk ki, rázzuk le róla a vizet, hogy a formája megmaradjon, majd a szőr végét lazán egy szalaggal fogjuk össze és a nyelénél fogva lógassuk fel száradni. Ha oldószeres anyagot használtunk, akkor szinte ugyanúgy végezhetjük a tisztítást, mint azt fent olvasható, csak itt víz helyett a festékhez előírt hígítót használjuk. Itt elárulok két titkot. A festőmesterek nem így csinálják, mert véleményük szerint a fenti módon megtisztított ecset szőre összeáll és utána már nem lehet vele szépen festeni! Ők miután a festéktől megtisztították az ecsetet, fognak egy üveget (nem söröset) hanem leginkább befőtteset és hígítót öntenek bele. Majd az ecset nyelén (a lyukon) egy merev drótot átfűznek és az üveg száján (szépen) keresztbe fektetik, mindezt úgy, hogy az üveg aljával a szőr ne érintkezzen. Azután sűrűn ránéznek és az elpárolgó hígítót pótolják. Igen ám, de ők szinte naponta használják az ecsetet Ön pedig valószínűleg csak pár napig. És itt jön a másik titok. A hígító igen drága, büdös és gyorsan párolog. A fent leírt művelet időigényes, aprólékos és hosszútávon nem kivitelezhető. Ezért azt ajánlom, hogy ha fest, vegyen nálunk egy megfelelő (most akciós) ecsetet, fesse le, amit szeretne, utána ne tisztítsa, ne lógassa, ne szárítsa, hanem szabaduljon meg tőle gyorsan. Legközelebbi festés során jöjjön el hozzánk és vásároljon egy másikat. Ha hiszi, ha nem ez sem drágább megoldás, mint az előző, és látom az ecsetforgalmunkon, hogy ma már a festőmesterek nagy része is így csinálja. ( Tisztelet a kivételnek)

Úgy gondolom, sok mindenre fény derült ebben a kis írásban, de sajnos sok minden kimaradt. Többek között, hogy vannak a fent említett ecseteken kívül még pl. kevert szőrű ecsetek, hogy van szimpla, dupla, tripla, van fanyelű, műanyagnyelű, és még sorolhatnám, mint Gombóc Artúr a csoki fajtákat melyekért oda van, de én ezt nem teszem. Inkább ajánlom, ha ecsetre van szüksége, bármelyik üzletünkben kérdezze meg kollegáimat, biztos tudnak majd segíteni.

És egy jó tanács a végére, ne felejtsék el: A jó munkához, jó ecsetre is szükség van, és nálunk a   Bőszecset Kft. kiváló minőségi ecsetei között kedvükre válogathatnak, most akciós áron!

                                                                                                                               Nagy Andrea - Piktorfesték Kft.

 

                                                                                                                                                                                                                            

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték