Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Csemperagasztók jelölése

Mit kell tudni, a csemperagasztókon feltüntetett jelölésekről?

 

 

Jelölések kötőanyagok szerint:  C cement alapú ragasztó

                                           D diszperziós ragasztó

                                           R műgyanta alapú ragasztó

Jelölés bedolgozhatósági tulajdonságok szerint:

 

T = megcsúszásra nem hajlamos (oldalfalra is használható)

E= meghosszabbított nyitott idő (késöbb képzödő felületi hártya a ragasztó felületén)

F= gyorsan kötő (kb.:3 óra után járható)

 

A cement tartalmú anyagokat / C / tapadási képességük alapján sorolják be.  C1 és C2 osztályba.

 

Nézzünk egy példát:  jelölés : 

 

A C2: a tapadó szilárdsága legalább 1N/mm2  (kb.:100 to felszakító erőt feltételez m2-ként), de minőségibb terméknél lehet ennek az értéknek a többszöröse is.

T betű a lecsúszás mentességre utal, tehát felülről lefelé is ragaszthatunk vele, azaz oldalfalra is alkalmas.(max.0,5mm elmozdulás)

E betű arra utal, hogy a ragasztó hosszú nyitott idejű, tehát a ragasztó felkenése után, még 20 pereccel később belehelyezett lap is, végszilárdság elérése után minimum 0,5 N/ mm2  tapadással rendelkezik. (A végszilárdság 28 nap.)

 

Az Ilyen jelzéssel ellátott ragasztó, alkalmas beltérre és padlófűtéshez egyaránt, kültéri használatra normál hőterhelés mellet, részben rugalmas és flexibilizált.

Nagy hőterhelésnél (pl.: déli fekvés, sötét burkolat, stb... ) S1 vagy S2 kiegészítő jelzésű (alakítható vagy Jól alakítható) ragasztót használjunk.

 

A fugázás után gyakran bosszankodunk a csemperagasztó és a fuga anyag maradványinak maradéktalan feltakarításával. Nehéz dolog nyom nélkül eltávolítani az oda száradt ragasztót és fugát a burkolólapról. Erre kínál jó megoldást a Cementfátyol eltávolító. Vigyázat ez a termék egy koncentrátum, a szennyeződés mértékétől függően 1:5 vagy 1:10 aranyban kell hígítani vízzel. A használata egyszerű és biztonságos, ha betartjuk a gyártói utasításokat. Hígítsuk vízzel először 1: 10 arányban, ( ha nem elég, akkor még 1: 5 arányban újra próbálhatjuk)  vigyük fel a tisztítandó felületre ( ne hagyjuk megszáradni a felületen), majd rövid ideig hagyjuk hatni, ( sajnos a fugát is megmarhatja, ha sokáig hagyjuk hatni) ezután erős szőrű kefével súroljuk meg és végül bő vízzel mossunk fel. Elterjedt a sósav használata is, de ennek megvan az a veszélye és hátránya, hogy sokkal agresszívabb, vízzel érintkezve egészségre ártalmas gázok szabadulnak fel, ha nem hígítjuk megfelelően, akkor károsíthatja a burkoló lapot is.

 

 

Tudta – e : hogy helyesen úgy keverjük be a csemperagasztót, ha a port adagoljuk a keverővízhez?

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték