Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Baumit burkolatragasztási tanácsai

A tavaszi  felújítási időszak beindulásával előtérbe kerülnek a burkolási munkák, melyekhez körültekintően kell kiválasztani hidegburkolati segédanyagokat. Amennyiben padló burkolatok fektetése előtt állunk, gondoljunk az előkészítési munkákra is! A előkészítési munka kiemelten fontos ez a burkolat élettartamának szempontjából, legyen szó bármilyen  burkolatokról.

Az előkészítési munkálatok alapvető célja, hogy egy vízszintes kiegyenlített alapfelületet kapjunk, hiszen csak ilyen felületre tudunk tartós és esztétikus burkolatokat fektetni. A megfelelő aljzatkiegyenlítés nagyon fontos rendszerelemei az alapozó termékek. Amennyiben egy hagyományos betonaljzatot kell kiegyenlítenünk, használjuk a Baumit Grund mélyalapozót. Ennek a terméknek a használatával elérjük, hogy az aljzatkiegyenlítő anyagot fogadó alapfelület nedvszívó képessége egyenletessé váljon, a pórusai tiszták
legyenek, így tökéletes kötés alakuljon ki az aljzatbeton és az aljzatkiegyenlítő között.


 
Amennyiben egy meglévő kerámiaburkolatra kell aljzatkiegyenlítést készítenünk, figyelembe kell vennünk, hogy a kerámiaburkolat nem tudja magába szívni az aljzatkiegyenlítő nedvességtartalmát.
A tökéletes tapadás érdekében mindenképpen a tapadóhíd használata javasolt. Ebben az esetben a Baumit a SuperGrund elnevezésű termékét ajánlja. Ennek a terméknek a használatával rendkívül erős tapadást tudunk kialakítani a meglévő kerámia burkolat és az aljzatkiegyenlítő között.
 
Amennyiben az alapozási munkákat elvégeztük jöhet az aljzatkiegyenlítési munka.
 
A megfelelő aljzatkiegyenlítő kiválasztása attól függ, hogy milyen szintkiegyenlítés szükséges, milyen vastag kiegyenlítő réteget szeretnénk készíteni. A Baumit több fajta rétegvastagságban kínál aljzatkiegyenlítő anyagokat:
 
Baumit Nivello Duo 3-10 mm-es rétegvastagságig
Baumit Nivello Quattro 1-20 mm-es rétegvastagságig
Baumit Nivelló Centro 5-30 mm-es rétegvastagságig
 
A kiválasztott aljazatkiegyenlítő beépítésekor nagyon fontos, hogy az anyagot a gyárilag meghatározott vízmennyiséggel keverjük be. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy az anyag terülési tulajdonsága a megfelelő legyen, illetve, hogy tartós aljzatkiegyenlítést készítsünk a következő lépésben beépítésre kerülő burkolatok alá.

Burkolat alatti vízszigetelési feladatok megoldása Baumit Baumacol vizszigetelő rendszerrel.


Napjainkban kenhető vízszigetelések, elengedhetetlen részei a burkolási munkáknak. Ezeket az anyagokat közvetlenül a burkolatok alá kell beépíteni azokon a felületeken amelyek a későbbiekben tartósan vízzel érintkezhetnek. Ide tartoznak például az erkélyek , teraszok, zuhanykabinok, illetve mosdók , kádak környezetében lévő falfelületek. Ezek a vízszigetelések, típustól függően, 1 vagy 2 mm réteget képeznek a burkolat alatt. Ezen vízszigetelések beépítésével elkerülhetőek a későbbi átázási problémák. Fontos tudni egy burkolt és kifugázott felület, önmagában nem vízzáró, a fugákon és a ragasztón keresztül a víz megtalálja az útját, áztatva az alul, vagy oldalt csatlakozó helységeket. Megkülönböztetünk külső és belső térben használható kenhető vízszigeteléseket, fontos, hogy ennek ismeretében mindig a megfelelő anyagot válasszuk ki szigetelési feladathoz.A Baumit a Baumacol hidegburkolati rendszerében, kettő típusú terméket ajánl a felhasználóknak:
A Baumacol Protect kül és beltérben egyaránt használható cementbázisú kenhető vízszigetelés. Erkélyek, teraszok vízszigeteléséhez, csak ezt a terméket használjuk! Ennek a terméknek az előírt rétegvastagsága 2 mm, az elérhető 18 kg-os zsákos kiszerelés 6 m2 burkolandó felület vízszigetelésére elegendő!

A Baumacol Protect csak beltéri felhasználásra ajánlott, diszperziós, kenhető vízszigetelés. Ez a vödrös anyag 7 kg-os és 25 kg kiszerelésekben érhető el, a terméknek 1 mm az előírt rétegvastagsága.
A kisebb kiszerelés 4,5 m2 felület szigetelésére elegendő, ami nagyságrendileg egy zuhanykabin burkolás előtti szigetelési munkáját jelenti. A nagyobb, 25 kg-os kiszerelésből 16,5 m2 felület szigetelését tudjuk megoldani!
A fenti anyagok beépítése akkor nyújtja az elvárt 100%-os szigetelési megoldást, ha kötelezően beépítjük hozzá a hajlaterősítő szalagot mint rendszerelemet!
A Baumacol Strap hajlaterősítő szalag, egy kék színű, erős, gumírozott szalag hálós szélekkel. Rendszerelem a Baumacol kenhető vízszigetelésekhez, melyet fal-fal illetve fal-padló csatlakozásoknál kell beépíteni a szigetelés felhordásakor.
A termék hálós széle könnyíti a szigetelésbe történő beágyazást, ezzel is segítve a szakember munkáját!

Fontos tudni, hogy a Baumacol Strap lugálló termék, így a cementes kenhető vízszigeteléshez is használható! A cementes anyag nem tudja megmarni, emiatt sem kell későbbiekben átázási problémáktól tartanunk!
Nagyon fontos, hogy kent szigetelés beépítését soha ne hagyjuk ki, mert így egy későbbi, sok bosszúsággal járó, nagy költségű javítási munkától kíméljük meg magunkat!

Milyen típusú Baumacol burkolatragasztó terméket használjunk:

A burkolatok ragasztóinak kiválasztásakor nagyon körültekintően kell eljárni! Azon túl, hogy ismerjük a beépítésre kerülő lap méretét,
ismernünk kell a burkolat várható terhelésének mértékét, és azt, hogy kültéren vagy beltérben lesz a burkolási munka.
Figyelembe kell venni azt is , hogy burkolat alatti kenhető szigetelésre történik e a beépítés, fog e padlófűtés dolgozni a burkolat alatt,
esetleg a gipszkarton felületekre történik e a burkolás.

A Baumit a következőket ajánlja a csemperagasztók kiválasztásakor:
Amennyiben beltérben, normál méretű csempék burkolása a feladat, továbbá nincsenek gipszkarton falak, padlófűtés vagy kenhető vízszigetelés, a Baumit a Baumacol Basic elnevezésű, C1 jelzésű burkolatragasztó termék beépítését javasolja. Ez a termék cementbázisú ragasztó anyag ( C ), normál tapadóerővel ( 1 )

Amikor pl. átlagosnál nagyomm méretű greslapok fektetése a feladat bel vagy kültérben, figyelembe kell venni azt is, hogy ezek a lapok nem szívják a nedvességet, így fokozott igénybevételre való (C2) ragasztót kell használni! A  Baumit a FlexUni ( C2TE) elnevezésű flexibilis burkolatragasztót ajánlja. Az aljzatokat figyelembe véve ez a termék már használható padlófűtésnél, gipszkarton falaknál, illetve kenhető vízszigetelések esetén is! Ez a termék megcsúszás mentes ( T) és nyújtott nyitott idejű ( E).
 


Nagyon divatosak, így egyre gyakrabban találkozunk valóban nagy méretű burkolatokkal!
Ezekben az esetekben mindig alakváltozásra képes( S1) jelölésű burkolatragasztó terméket használjunk. Ezeknek a termékeknek flexibilitása olyan mértékű, hogy kiszáradás után is rendelkeznek alakváltozási tulajdonsággal. Az alakváltozási tulajdonság hosszú élettartamot garantál a különösen nagy igénybevételnek, intenzív környezeti hatásoknak kitett, nagy méretű lapokkal készített burkolatoknak!

A Baumit ebben az esetben a FlexTop( C2TE S1) burkolatragasztó termékét ajánlja! Amennyiben a burkolólapnak a nagy méret mellett, nagy a lapvastagsága is, a Baumit a FlexMarmor ( C2TE S1) elnevezésű burkolatragasztóját ajánlja. Ezt a terméket az átlagosnál vastagabban lehet felhordani az aljzatra, így rendkívül alkalmas a vastag és nehéz lapok fektetésére! Ennek a terméknek az
alkalmazásakor, a nehéz lap nem tudja szétnyomni, elvékonyítani a felhordott ragasztóanyagot!
A termék jelöléséből látszik, hogy itt is megvan az alakváltozási tulajdonság, illetve további információ, hogy ez a ragasztó anyagában fehér színű! A fehér szín miatt, a FlexMarmort használhatjuk természetes kőburkolatok fektetéséhez, illetve üvegmozaik burkolatok kialakításához is! Ez nagyon fontos, hiszen ha ezekre a feladatokra szürke ragasztót használunk, ez elszínezhetik az ilyen típusú burkolatokat, ezért nem az elvárt esztétikai élményt kapjuk.

A fentiekből látszik, hogy az alapos burkolatragasztó választás rendkívül fontos ahhoz, hogy a burkolatunkat hosszútávon, problémáktól mentesen tudjuk használni!
 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték