Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladásaBankkártyás fizetési tájékoztató
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Amit a hőszigetelésről tudni kell


AMIT A HOMLOKZATI  HŐSZIGETELÉSRŐL TUDNI KELL!!!


Miért érdemes hőszigetelni?

 

A megfelelő hőszigeteléssel nem csak a téli hő veszteség csökkenthető, de a nyári melegben is hűvösebb lesz a lakás, így csökkentve házának energiafogyasztását, sőt elkerülhető lesz a hő hidak kialakulása és a páralecsapódás is. Továbbá:

 

  •  Alacsonyabb lesz a fűtési számlája
  •  Kevésbé "használódik el" fűtő berendezése
  •  Ön is hozzájárulhat a globális felmelegedés és a klímaváltozás csökkentéséhez

 

Tudta- e : hogy ha Ön egy B30 falazó elemekből épült átlagos méretű, homlokzati hőszigetelés nélküli házban lakik, akkor egy évben megközelítőleg 30.000 Ft-ot  költ az utca fűtésére?

 

Utólagos szigetelés 

A legtöbb régi építésű ház és lakás nem felel meg a ma hatályos építési rendeleteknek. Például egy, a 70-es években épült ház kevés szigeteléssel több energiát fogyaszt, mint egy hőszigetelt épület. Tehát ha szigeteljük házunkat a mai rendeleteknek megfelelően, akár 35%-os energia-megtakarítással is számolhatunk.

A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület falai mellett érezni lehet, hogy a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint pl. a szoba közepén. Ilyenkor szoktuk hétköznapi szóval azt mondani, hogy érezni ahogy süt a hideg a falakból. Ez a probléma is orvosolható a hőszigeteléssel.

Fontos szempont lehet még, hogy az eladásnál egy jobb hőszigetelésű épület ára magasabb, míg egy rossz hőszigetelésű épületé alacsonyabb. Tehát még ingatlanunk értékét is növelhetjük a hőszigeteléssel.

Jó ha tudja : A 176/2008. számú kormány  rendelete értelmében 2009. január 1-jétõl az új ingatlanok használatbavételi engedélyéhez Energetikai Tanúsítvány( lakás zöldkártya) kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben 2011. december 31-ig önkéntes. 2012. január 1. után a tanúsítvány beszerzése kötelező lesz. A zöldkártyából az épület energiafelhasználását tudhatjuk meg, ami fontos információ egy ház vásárlásnál.

 

 Mire figyeljen a  hőszigetelő rendszer vásárlásánál!

Lehetőleg ne vegyen ANONIM hőszigetelő rendszert, még ha olcsó, akkor sem! Ne feledje, az olcsóbb sokszor drágább. Ha már ennyi pénzt költ, akkor a szigetelés legyen tartós és szép! Tájékozódjon a megvásárolni kívánt termékről a kereskedőnél vagy a gyártó cég WEB oldalán és csak kereskedőtől vásároljon.

A polisztirol vastagságán sem érdemes spórolni. A szakemberek szerint az 5 cm vastag kevés, ajánlott  legalább 8 – 10 cm vastag szigetelést kialakítani. De túlzásokba esni is fölösleges (15-20 cm), mert egy ház hőszigetelése nem csak a falakon múlik, hanem a nyílászárókon, födémeken, aljzaton és tetőszerkezeten is. A polisztirol lap vastagsága nem növeli jelentősen az anyagköltséget. Például a ragasztótapasz, az alapozó és a színes vakolat ára a polisztirol vastagságától nem fog emelkedni. Nem érdemes feltűnően olcsó polisztirol lapot sem vásárolni, mert sok probléma adódhat a rossz minőségű lapok használatából. A gyenge minőségű, olcsó lap testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan lehet, alakja könnyen eldeformálódhat (görbeség, domborodás). Emiatt nem lehet a lapokat pontosan illeszteni a falhoz és egymáshoz, így hő hidak alakulnak ki a pontatlan illesztéseknél. Felülete érdes, ezért több ragasztót is kell használni, ami növeli a rendszer árát.

 A polisztirol lapok legfőbb feladata, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobb nyomószilárdságú polisztirollapok dilatációja kisebb, ezért sokkal jobban reagál a hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásból adódó terheléseknek, repedéseknek.  .

Egy homlokzat folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontos a jó minőségű vakolat használata is. A  vakolat  kapja a legtöbb esőt, UV sugárzást és hőmérséklet ingadozást. Érdes, strukturált felületén megáll a por és a kosz is. Ezután az eső egyszerűen bemossa a kéreg mélyebb rétegeibe a szennyeződéseket és rosszabb minőségű vakolaton sötét, vastag folyásnyomok jelenhetnek meg. Egy-két év elteltével a homlokzat megszürkült és csíkos lesz. Az új és igényesebb színvakolatok víztaszító adalékot tartalmaznak így ez a probléma már egyszerűen elkerülhető. Ráadásul a felület ilyen anyag felhasználásával nemcsak vízlepergető hatású, hanem még öntisztuló is lesz.

Az UV sugárzás miatt az alacsony minőségű vakolat rövid időn belül kifakulhat, főleg a ház déli oldalán. Akkor is jelentkezhet ez a probléma, ha nagyon sötét, erős színt választottunk. Ezért inkább a világosabb színeket részesítsük előnyben és fogadjuk meg a kereskedő vagy gyártó tanácsát, amilyen színt nem ajánl, ahhoz ne ragaszkodjon.

 

Mire figyeljen a kivitelezésnél !

A kivitelezést már a polisztirol lapok ragasztásakor is el lehet rontani.  Ha a felületet nem készítik elő megfelelően, hanem a málló, poros falra ragasztják a polisztirol lapot, akkor később a hőszigetelés elválhat a homlokzattól! 

Ha nem illesztik egymáshoz szorosan a lapokat, majd az ebből adódó hézagokat „gondosan” kikenik ragasztó tapasszal akkor hő hidak alakulnak ki. Itt a ragasztó nedvességfelvétele nagyobb, mint a felület más részein, az illesztések sötétebb sávokban kirajzolódnak  a vakolaton.

Az élvédők elhagyása is sok problémát okozhat. Minden sarokra és élre tenni kell, ez biztosítja a tökéletes élhatást és véd a sérülések ellen. Ha a vakolatból az előírtnál kevesebbet használnak, akkor a védőértéke, vízzáró képessége és esztétikai értelemben vett fedése is megkérdőjelezhető lesz. A homlokzati hőszigetelő rendszerek vékonyvakolatai minimum 1,5 vagy 2  mm vastagságban tudják a megfelelő mechanikai védelmet, vízzáróságot és esztétikai takarást biztosítani. Ez típustól és struktúrától függően kb. 2,5 -3 kg/m2-es anyagfelhasználást jelent. Ugyanakkor ennél több anyag felhordása is problémát okozhat, mivel a felület kidolgozását nehezíti és a vastagabb réteg erősebb zsugorodásából adódóan akár megrepedezhet. 
A másik végzetes hiba, amikor a lábazatnál a talajig engedik a polisztirolt ( EPS ), ami sok esetben nem is lábazati polisztirol ( XPS) , ez később felszívja a nedvességet, majd megfagy és végül  ledobja a vakolatot!

Esztétikai hibák a rossz kivitelezés miatt:

- Ha túl mélyre kerülnek a dűbelek, akkor foltos lesz a felület. Ennek eltüntetéséhez viszont több anyagra és több munkára lesz szükség.

- Ha a színes vakolat alá nem színezett alapozót használnak, hanem fehéret, akkor előfordulhat, hogy a szemcsék nyomában  kilátszik majd a fehér alapozás és ez nem eredményez szép felületet.  
- Ha nem megfelelő időjárási viszonyok mellett történik a rendszer építése és a vakolat felhordása, akkor akár ki is foltosodhat a felület. A vakolatot felhordani +5 ºC és +25 ºC közötti levegő- és falhőmérséklet mellett a legjobb. Tűző napon, erős szélben és esős időben nem ajánlott a vakolat felhordása.  

Ez csak néhány dolog, amire oda kell figyelni a megrendelőnek a kivitelezés során. Lehetőleg bízza szakemberre a kivitelezést, ne álljon neki gyakorlat nélkül, mert sok buktatója van a kivitelezésnek. Válasszon olyan kivitelezőt, aki megfelelő referenciát tud mutatni, és természetesen a munka végén garanciát vállal.

Miből áll a hőszigetelő vakolat rendszer és mennyi kell belőle ?

 

Expandált polisztirol: nyitott cellás. (rövidítése EPS) Oldalfal hőszigetelésre alkalmas.

Vastagság: 1cm – 15cm Táblaméret: 100 X 50 cm/tábla (0,5 m2/ tábla) Ahány m2 a homlokzat, annál egy pár m2-rel  több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket. 

Extrudált polisztirol : zárt cellás  ( rövidítése XPS.) Lábazatok hőszigeteléséhez ajánlott

Vastagság: 2cm – 6cm Táblaméret: 125 X 60 cm/tábla (0,75 m2/ tábla)   Ahány m2 a lábazat , annál egy pár m2-rel  több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket. 

 Alumínium indító profil   

A polisztirol táblák felragasztása előtt  helyezzük el a szigetelő lemezek első sora alá, dűbelekkel rögzítve. Általában 2, 5 m hosszú szálban kapható, annyi kell belőle, amennyi méter körben a ház. Hálós alumínium élvédő sín 

A sarkoknál és a nyílászáróknál kell használni. Általában 2,5 m hosszú szálban kapható.

Ragasztótapasz

Hőszigetelő táblák ragasztására, illetve a vakolaterősítő háló beágyazására használható.

Anyagszükséglet ragasztáshoz kb. 3- 4 kg/m2, a háló beágyazásakor 2-3 kg/m2. Általában 25kg-os  zsákokban kerül forgalomba.

Tárcsás dűbel

A szigetelő lemezeket dűbellel is kell rögzíteni, m2-enként 5-6 db szükséges.

Üvegszövet háló

A ragasztótapasszal bevont polisztirol lapok felületére, még nedves képlékeny állapotban kell gyűrődésmentesen és megfelelő átfedéssel beágyazni.  A háló felragasztásánál 10cm-es átfedést kell alkalmazni. Anyagszükséglet: 1.1m2/ m2 .  Egy tekercs 1 méter széles és  50 m hosszú ( 50 m2)

Vakolat alapozó

A készre csiszolt, tiszta és pormentes beágyazó rétegre kell lehetőleg hígítás nélkül felhordani. Célszerű festőhengert(teddy) használni. Az alapozó anyagszükséglete: 5 - 6 m2/ liter.  Általában 16 literes kiszerelésben kapható.

Vakolat 1,5 mm vagy 2 mm  

A felhordást a szemcseméretnek megfelelő vastagságban kell elvégezni, rozsdamentes acélsimítóval. A kívánt struktúrát a még nedves vakolaton kell kialakítani, műanyag simítóval. Azonos falfelületre kerülő vakolatot ajánlott vödrönként homogenizálnunk, így elkerülhető a színbéli eltérés .

Anyagszükséglet :1,5 mm szemcsenagyságú vakolatnál ;  2,3 kg/m2,  míg a 2 mm vakolatnál 2,5 kg /m2  Általában 25 kg vödörben kapható.

                            

 

Helyes rétegrend : 

       meglévő fal

     hőszigetelőlap ( ragasztással)

     ragasztó üvegszövet hálóval és                

     második réteg ragasztó

     nemes vakolat alapozó

     nemes vakolat

 

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2020 Piktorfesték