Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

AMIT A HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉSRŐL TUDNI KELL!!!

Utólagos szigetelés
 

A legtöbb régi építésű ház és lakás nem felel meg a ma hatályos építési rendeleteknek. Például egy, a 70-es években épült ház kevés szigeteléssel több energiát fogyaszt, mint egy hőszigetelt épület. Tehát ha szigeteljük házunkat a mai rendeleteknek megfelelően, akár 35%-os energia-megtakarítással is számolhatunk.
A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület falai mellett érezni lehet, hogy a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint pl. a szoba közepén.
Ilyenkor szoktuk hétköznapi szóval azt mondani, hogy érezni ahogy süt a hideg a falakból. Ez a probléma is orvosolható a hőszigeteléssel.
Fontos szempont lehet még, hogy az eladásnál egy jobb hőszigetelésű épület ára magasabb, míg egy rossz hőszigetelésű épületé alacsonyabb. Tehát még ingatlanunk értékét is növelhetjük a hőszigeteléssel.
 
Mire figyeljen a kivitelezésnél!

A kivitelezést már a polisztirol lapok ragasztásakor is el lehet rontani. Ha a felületet nem készítik elő megfelelően, hanem a málló, poros falra ragasztják a polisztirol lapot, akkor később a hőszigetelés elválhat a homlokzattól!
Ha nem illesztik egymáshoz szorosan a lapokat, majd az ebből adódó hézagokat „gondosan” kikenik ragasztó tapasszal akkor hő hidak alakulnak ki. Itt a ragasztó nedvességfelvétele nagyobb, mint a felület más részein, az illesztések sötétebb sávokban kirajzolódnak a vakolaton.
Az élvédők elhagyása is sok problémát okozhat. Minden sarokra és élre tenni kell, ez biztosítja a tökéletes élhatást és véd a sérülések ellen.
Ha a vakolatból az előírtnál kevesebbet használnak, akkor a védőértéke, vízzáró képessége és esztétikai értelemben vett fedése is megkérdőjelezhető lesz. A homlokzati hőszigetelő rendszerek vékonyvakolatai minimum 1,5 vagy 2 mm vastagságban tudják a megfelelő mechanikai védelmet, vízzáróságot és esztétikai takarást biztosítani. Ez típustól és struktúrától függően kb. 2,5 -3 kg/m2-es anyagfelhasználást jelent. Ugyanakkor ennél több anyag felhordása is problémát okozhat, mivel a felület kidolgozását nehezíti és a vastagabb réteg erősebb
zsugorodásából adódóan akár megrepedezhet.
A másik végzetes hiba, amikor a lábazatnál a talajig engedik a polisztirolt ( EPS ), ami sok esetben nem is lábazati polisztirol ( XPS) , ez később felszívja a nedvességet, majd megfagy és végül ledobja a vakolatot!
 
Esztétikai hibák a rossz kivitelezés miatt:
- Ha túl mélyre kerülnek a dűbelek, akkor foltos lesz a felület. Ennek eltüntetéséhez viszont több anyagra és több munkára lesz szükség.
- Ha a színes vakolat alá nem színezett alapozót használnak, hanem fehéret, akkor előfordulhat, hogy a szemcsék nyomában kilátszik majd         a fehér alapozás és ez nem eredményez szép felületet.
- Ha nem megfelelő időjárási viszonyok mellett történik a rendszer építése és a vakolat felhordása, akkor akár ki is foltosodhat a felület.
    A vakolatot felhordani +5 ºC és +25 ºC közötti levegő- és falhőmérséklet mellett a legjobb. Tűző napon, erős szélben és esős időben nem         ajánlott a vakolat felhordása.
Ez csak néhány dolog, amire oda kell figyelni a megrendelőnek a kivitelezés során. Lehetőleg bízza szakemberre a kivitelezést, ne álljon neki gyakorlat nélkül, mert sok buktatója van a kivitelezésnek. Válasszon olyan kivitelezőt, aki megfelelő referenciát tud mutatni, és természetesen a munka végén garanciát vállal.
 
Miért van ekkora árkülönbség a hőszigetelő rendszerek között?
 
OLCSÓ HÚSNAK HÍG A LEVE!
Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik ez a közmondás, de ettől még nagyon igaz, például a hőszigetelő rendszereknél is.
 
Mire gondolunk? Arra, hogy nagyon meg kell nézni, mit kínálnak nagyon olcsó áron. Nézzük meg részletesen.
Először is, ha hőszigetelő rendszert szeretnénk vásárolni, akkor nézzük meg milyen rendszert mennyiért kínálnak a kereskedők!!! (márkanév vagy No name)
 
    1; Fontos a rendszer márka neve. Ha nincs neve, akkor azt kezeljük fenntartásokkal. Mert ha nincs ott egy márka név, akkor az azt jelenti, hogy különböző gyártók termékeiből összeválogatott rendszert adnak, tehát nincs rá rendszergarancia*. Ilyen esetben a kedvező ár miatt, minden alkotóegységből (Polisztirol, ragasztó, háló, vakolat) a legolcsóbbat (nem a legjobb minőségűt) teszik be az un. rendszerbe. Ez akkor gond, ha valami probléma alakul ki a felrakás után, pl. elválik a polisztirol lap vagy a háló a faltól, vagy nem is ragad oda a polisztirol lap megfelelően. Ilyenkor nem fogunk tudni sehol reklamálni, mert egyik gyártó sem fog garanciát vállalni. A kivitelező azt fogja mondani nem a munkával, hanem az anyaggal van a probléma. És ilyenkor bizony jóval többe fog kerülni a javítás, mint ha egy minősített rendszert vásároltunk volna.
    2; Kérdezzük meg, hogy a hirdetett hőszigetelő rendszer milyen elemeket tartalmaz. A leggyakoribb alkotó elemek : Polisztirol lap (5, 6, 7, 8, 10, ... cm) ragasztótapasz, háló, vakolat alapozó, hőszigetelő vakolat (1 mm, 1,5 mm, 2 mm). Előfordulhat, hogy a fent sorolt elemekből nem tartalmazza mindegyiket, ezért olcsóbb az ár.
    3; Hány centis rendszert hirdetnek? Találkoztunk olyan hirdetéssel, ahol 4 cm–es rendszert hirdettek (apró betűs) a vásárló pedig csak a m2 árat nézte! (Nem mindegy hány cm a rendszer!)
    4; A polisztirol lap minősége nagyon fontos tényező!!! Miért? A polisztirol lapok legfőbb feladata, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobb nyomószilárdságú polisztirollapok dilatációja kisebb, ezért sokkal jobban reagál a hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásból adódó terheléseknek, repedéseknek. Nem érdemes feltűnően olcsó polisztirol lapot sem vásárolni, mert sok probléma adódhat a rossz minőségű lapok használatából. A gyenge minőségű, olcsó lap testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan lehet, alakja könnyen eldeformálódhat (görbeség, domborodás). Emiatt nem lehet a lapokat pontosan illeszteni a falhoz és egymáshoz, így hőhidak alakulnak ki a pontatlan illesztéseknél. A lap felülete érdes, ezért több ragasztót is kell használni, ami szintén növeli a rendszer árát.
    5; Azt is fontos megtudakolni, hogy az elemek hogy vannak számolva. Gyakori csalafintaság az olcsó hőszigetelő rendszerrel, hogy nem megfelelően van kiszámolva a rendszer négyzetméter ára!
 
És akkor nézzük meg, hogy is lehet ezt olcsóbban kínálni? A legügyesebb trükk, hogy a ragasztótapaszból 4 – 5 kg / m2 -rel számolják rendszert. Ez természetesen nem lesz elég, ( 7-8 kg / m2 kell ragasztáshoz és háló beágyazáshoz gyártói adatok szerint) kell majd még néhány zsák (azaz majdnem még egyszer annyi) és akkor az már fel sem fog tűnni, de ha számolunk, akkor az már növeli a m2 árat.
A következő lehetőség az alapozó és a vakolat számításánál van. Itt ugyan úgy kevesebb kg / m2 számmal számolnak, és ha kell még pár kanna az már fel sem fog tűnni. (Vakolat anyagszükséglet : 1,5 mm szemcsenagyságú vakolatnál 2,4 – 2,5  kg/m2; míg a 2 mm vakolatnál 2,7- 2,8 kg /m2) Ugye – ugye?
 
És egy kérés: Ne tessék a bolhát az elefánthoz hasonlítani mindig az almát az almával hasonlítsuk!
Miért is? Kérjük Önöket mielőtt a hőszigetelő rendszert megvásárolják, nézzék meg, mit, mennyiért és milyet vesznek, mert utólag már sajnos hiába okos az ember!!!!
 

*Akkor jár a rendszergarancia, ha a kivitelezés során a gyártói útmutatónak megfelelően a gyártó által ajánlott rendszerelemek kerülnek beépítésre.
Megfelelőségi igazolást kérni kell a vásárláskor!Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték