Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Amit a glettelésről tudni kell!

 

Festés előtt előfordul, hogy a festendő falfelületen hibák, lyukak, repedések vannak vagy leváló festékréteg, esetleg laza vakolatréteg van, melyeket el kell távolítani. A lyukak, repedések  javítását nevezzük hétköznapi nyelven glettelésnek.  Ezt a feladatot is el lehet végezni saját kezűleg, de jó kézügyesség szükséges hozzá.

 Először a repedéseket, lyukakat és mélyedéseket kell kijavítani. Kisebb hibák javítására alkalmas bármilyen kereskedelmi forgalomban kapható glett , de a nagyon mély lyukak és repedések javítására vékony vagy vastag vakolatot ajánlott  használni. Ha új vakolt falra szeretnénk festeni, akkor a festés előtt a vakolt falat szakzsargonnal élve „telibe kell glettelni”.

A Baumit Fino Bello glett alkalmas javításra de „ telibe glettelésre” is. A glett anyag bekeverésénél arra figyeljünk, hogy mindig a vízhez adjuk a port, ezután pár percig hagyjuk állni, majd kézzel vagy alacsonyfordulatú keverőgéppel keverjük csomómentesre. Ha vakolatra glettelünk, akkor 2 rétegben szükséges a glettet felhordani. A Fino Bello glett 0 -  10 mm vastagságig alkalmazható.  Anyagszükséglet: 0,8 kg/m2/mm. A gletteléshez spaklit és glettvasat használjunk. Egyszerre mindig csak annyi glettet vigyünk a felületre, amennyit a száradási idő alatt el tudunk dolgozni. Ez megközelítőleg  70 perc, de a termék csomagolásán találunk erre vonatkozó adatot. Glettelés után  a felületet csiszoljuk át . Ehhez használjunk minél finomabb csiszolóvásznat és kézi csiszolót. Figyeljünk arra, hogy a csiszolóvásznat egyenletesen nyomjuk a felületre. A csiszolásra  telibe glettelés és javítás során is szükség van, mégpedig azért, hogy a felület sima legyen. Ez a munkafolyamat nagy porral jár, ami megül a falon. Ezután a port amennyire lehet, távolítsuk el, és utána használjunk mélyalapozót. A mélyalapozásra szükség van, így ezen ne spóroljunk. Egyrészt azért szükséges alapozni festés előtt a glettelt felületet, hogy a festék jobban tapadjon,  másrészt, hogy kiegyenlítse a nedvszívó képességét a felületnek, így a rá kerülő festék egyenletesebben száradjon és ne foltosodjon. Ha a falfelületet megfelelően előkészítettük, akkor már jöhet is a festés. Válasszuk ki a legjobban tetsző színárnyalatot és fessük le a felületet. Ha elkészültünk, nem marad más hátra, mint  egy pohár pezsgő és hangulatos gyertyafény mellett pihenjük ki a fáradalmakat.

Jó munkát kívánunk. 

 

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték