Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

Aktuálissá vált a tavaszi medencefestés!

Az ablakon kinézve a hosszú márciusi tél után, szinte hihetetlennek tűnik, hogy eljött az úszómedencék és a strandok rendbetételének ideje. A hivatalos strandnyitásig alig van már hátra két hét.

Mielőtt azonban az éves karbantartó festésre térnék, essen néhány szó a téma jogszabályi hátteréről, amely meghatározza, hogy a medencefestéknek kell-e ivóvízengedéllyel rendelkeznie vagy sem. Minden 50 főnél nagyobb befogadóképességű úszómedence, illetve mérettől függetlenül minden olyan medence, mely köz-medencének számít (pl. óvodák, iskolák medencéje, pancsolója stb.), ivóvíz engedélyes festékkel festhető. Az 50 főnél kisebb befogadó képességű, illetve magán medencék bármilyen bevonóanyaggal festhetőek. 

Az Egrokorr Zrt. mind beton medencékre, mind pedig műanyag (poliészter, üvegszálas poliészter, poliamid, akrilát) medencékre gyárt speciális bevonatot. A betonmedencék festésére az IZOFIX medencefestéket, illetve az IZOFIX AQUA medencefestéket ajánljuk. Az oldószer bázisú IZOFIX medencefesték rendelkezik az ANTSZ által kibocsátott ivóvíz engedéllyel, a vizes bázisú IZOFIX AQUA azonban nem. Ezért köz-medencékre kizárólag az oldószeres változatot ajánljuk.

Rendszeresen visszatérő vevőink a nagy köz-strandok (pl. a kecskeméti, a miskolci, a soproni strandok, valamint Oázis Aquapark, szigetszentmiklósi és dunakeszi strandja, és még sokan mások). Ezeken a strandokon minden évben az IZOFIX oldószeres medencefesték egy rétegben való felhordásával újítják fel a már meglévő bevonatot, vigyázva arra, hogy csak annyit vigyenek fel a felületre, amennyi nem vastagítja az előírt rétegvastagságot, tehát csak az év során lekopott réteget pótolják. Ennek oka, hogy az IZOFIX egy lélegző bevonatot képez, melyet, ha túlvastagítunk (>100 μ) záróvá válik, és a víztől felhólyagosodhat, illetve levelesen leválhat. Az IZOFIX AQUA és az IZOFIX festékeket, első festésnél úgy alkalmazzuk, hogy az első réteget hígítva beimpregnáljuk a beton felületbe, a második réteget hígítás nélkül festjük fel. Ennél többet egyszeri alkalommal nem szabad és nem is kell alkalmazni. A későbbi tavaszi felújítások során már csak egy réteg, 20%-os hígítású IZOFIX-et viszünk fel. Az IZOFIX AQUA kimondottan lakossági felhasználásra készült, kopásállósága, színtartóssága, vízállósága megegyezik oldószeres társáéval, azonban ivóvíz engedéllyel nem rendelkezik. 

Új keletű probléma, hogy az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségben használt naptejek, melyek a bőrről leoldódva a fürdővíz színén úsznak, visszaoldhatják a már megszáradt IZOFIX, ill. IZOFIX AQUA bevonatokat. Ennek oka, hogy ezek a naptejek 5 – 18%-ban, a festékiparban is használt, egészségre ártalmas (Xn jelölésű) oldószert, butilglikolt tartalmaznak. Önök, kedves napozni vágyó Olvasók, meglepődve tapasztalhatják ezt, amennyiben elolvassák naptejük címkéjén az összetevők fejezetet. Hogy ezt a visszaoldódást, és ezzel együtt a drága fürdőruhák kékre színeződését megakadályozzuk, a köz-strandokon a vízvonal sávjában, METALLUX AQUA színtelen lakkot ajánlunk alkalmazni.

A háztartásokban más típusú kerti medencék is megtalálhatók, melyek akrilát, poliamid, vagy üvegszálas poliészter műanyagból készülnek. Ezek mind kitűnően festhetők a kétkomponenses RENOVA Akrilkád festékünkkel, mely kiváló UV-állósággal rendelkezik. Ezért ellentétben RENOVA Kádfelújító zománcunkkal, melyet kizárólag beltéri, zománcozott kádak felújítására gyártunk, a RENOVA Akrilkád festéket a beltéri akrilkádak mellett, a napsütötte kerti medencékre is jó szívvel ajánljuk.

Az elmúlt hetek hűvös és borongós időjárása után, bármilyen hihetetlen, mégiscsak kitavaszodik, kisüt a nap, és a hívogató égszínkék fürdőmedencék karbantartására is gondolnunk kell.

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték