Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

A mész és a mészfesték

A mész, pontosabban az oltott mész az egyik legrégebbi festőanyag. Előállítása egyszerű, bár energiaigényes. Fehér mészkő vagy kréta (kalcium-karbonát) kiégetése során a mészkőből szén-dioxid szabadul fel és égetett mész keletkezik, amely nagyon reakcióképes anyag. Vízzel keverve intenzív hevítés közben reagál és mészhidrát (kalcium-hidroxid) keletkezik. A hozzáadott vízmennyiségtől függően a végtermék lehet por vagy folyadék. A mészhidrát a levegővel érintkezve kivonja abból a szén-dioxidot, és visszaalakul mészkővé. Ezzel a folyamat visszajut kezdeti állapotába. Festéshez és meszeléshez a pihentetett, érlelt oltott mész a legalkalmasabb. A pihentetéssel ugyanis az oltott mész olyan állapotba kerül, amely kedvező bevonati tulajdonságokat eredményez.
 
A meszelésnek nemcsak esztétikai, hanem higiéniai szerepe is van, amit már dédszüleink is ismertek, ezért „tisztasági festés” gyanánt kívül-belül átmeszelték házaikat. Az oltott mész erősen lúgos, maró anyag, kiváló rövid távú tisztító hatással. Ez természetesen nem jelenti a kórokozók elpusztítását a mai kor követelményei szerint nem jelent fertőtlenítést, csupán esztétikai tisztaságot eredményez.

 
A meszet korlátozottan színezni is lehet, lúgálló oxiddal és egyéb fémtartalmú pigmentekkel. Sötét, erős színeket azonban nem lehet előállítani, mert a mész a száradás során kifehéredik. A meszelés csak megszáradva takar. A festés közben nem vagy csak nehezen eldönthető, hogy elegendő festőanyag került- e a falra, ez csak a kiszáradás után látszik igazán. Ezért több (2-3) réteg felvitele hoz megfelelő eredményt.

Noha a diszperziós festékek fénykorukat élik, sokan még mindig előszeretettel alkalmazzák a meszet, vagy újkori változatát, a mészfestéket. Dacára az eltelt időnek ez az anyag egyszerűen nem tud kimenni a divatból. Sokan nosztalgikus emlékek miatt ragaszkodnak hozzá, míg mások jótékony élettani hatásai, környezetkímélő, természetes volta miatt kedvelik.

A meszelés előnyei:
 
-     színezőpaszták segítségével divatos pasztell színekre festhető
-     allergiásoknak is kifejezeten ajánlott
-     egészséges, természetes eljárás
-     penészmentességet biztosít
-     gátolja a falak nedvesedését
-     pénztárca kímélő megoldás
-     tisztaságot, sterilitást ad
-     légáteresztő hatású


Mész vagy mészfesték?

Sokan nem tudják, hogy elsősorban az összetételüket tekintve van különbség a két anyag között. A sima mésszel ellentétben ugyanis a mészfesték kis arányban (2%) diszperziós festéket is tartalmaz, amely kopásállóbá teszi, illetve jobb tapadást biztosít a festéknek, ugyanakkor megőrzi a mész jó pára-és légáteresztő képességét, valamint a fertőtlenítő hatását.

Könnyebb felhasználni, mint az oltott meszet. Összetételének megfelelően létezik kültéri és beltéri formája. (Az oltott mész mindkét alkalmazásra maradéktalanul megfelel.) Ezeket az anyagokat találóan festőmésznek nevezhetjük, mert állaguk és kenhetőségük a festékekhez hasonló. A cél a jobb tárolási stabilitás és a könnyebb alkalmazhatóság. A termékek a jó minőségű oltott mész tulajdonságaival rendelkeznek, tiszták és kellemes illatúak, valamint megújuló anyagok. Általában már nedves állapotban is jobban fednek, de továbbra is csak korlátozottan színezhetőek.


TIPP: Hogyan kezeljük a meszelt falakat?

A mészfestékkel való munka előtt is fontos a fal megfelelő előkészítése. A régi meszes felületet érdemes egy kis vízzel átmosni, a lepergő részeket lecsiszolni, egészen addig, amíg szilárd felületet nem kapunk. Ha repedéseket, hibákat találunk a falon, akkor azt gipsszel tudjuk korrigálni, majd ismét csiszoljuk egyenletesre a felületet. Sajnos diszperziós festékkel festett falra nem ajánlott mészfestéket kenni, ellenben egy korábban meszelt falat – megfelelő előkészítés után – lekenhetünk diszperziós festékkel.

Forrás: http://blog.polifarbe.hu/2015/7/esszel-a-messzel

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték