Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

A homlokzati hőszigetelő rendszerek kiegészítői

Nagyító alatt a homlokzati hőszigetelő rendszerek kiegészítői: sarokvédő profilok, lábazati indítóprofilok, balkonprofilok, ablakcsatlakozó profil 

Az immár másfél éve életbe lépett és a környező országokéhoz hasonlóan átgondoltabb energia megtakarításra sarkalló 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet és  persze a gáz árának valós világpiaci árához való közeledése az utólagos hőszigetelések nagyarányú növekedését hozta. Ezek közül is a legnagyobb részesedés a homlokzati hőszigetelő rendszereknek jutott. Ráadásul egy ízléssel kiválasztott vakolattal, szakszerűen elkészített homlokzatszigetelés nemcsak gazdasági előnyöket hordoz, hanem a ház megújulását, piaci értékének növekedését és a környezet megszépülését is eredményezi. A teljes homlokzati szigetelő rendszerek már nálunk is több évtizedes hagyománnyal bírnak és a tapasztalatokra alapozva folyamatosan tökéletesednek. Ez a fejlődés többek között az alaprendszerek különböző kiegészítőinek is köszönhető.

Ezek használatával könnyebb és gyorsabb lehet a munkavégzés, szebb felületek és élek alakíthatók ki, vagy a homlokzat tartóssága és mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenállása fokozható. A kiegészítő profilok ráadásul a komplett homlokzat költségeinek csak töredékét teszik ki.

Melyek ezek az anyagok?

Sarokvédő profilok: perforált alumínium vagy PVC élvédő elemek 10 vagy 15 cm széles alkáliálló üvegszövet hálóval társítva. Alkalmazásukkal a sarkokon kötelezően előírt hálóáthajtás kiváltható, az él egyenes és kevésbé sérülékeny lesz. Az asszimmetrikus – egyik oldalán 10 cm, a másikon 15 cm-es hálóval ellátott típusok az ablakkávákhoz beforduló szigeteléseken a külön odaszabott üvegszövet háló csík beépítésétől kímélnek meg.


 

Lábazati indítóprofilok: ezek készülhetnek horganyzott acéllemezből hajlítva, alumíniumból vagy korrózióálló acélból egyaránt. Használatukkal a korábbi kivitelezési gyakorlatnak megfelelő, és az alsó sor alatt visszafordított hálózás elhagyható, a hőszigetelő táblák alsó éle komoly mechanikai védelmet kap, ragasztásuk és síkba beállításuk egyszerűbb lesz és precíz, egyenes síkot tűznek ki. A lábazati sínek vízorros kialakításúak, a homlokzaton végigfolyó esővíz nem fordul be a lapok alá, hanem lecsöppen a lábazat elé. Gondoljunk pl. egy erősen rusztikus felületű szélesen fugázott terméskőlapokkal burkolt lábazatra!


 

Balkonprofilok: vízcseppentővel ellátott műanyaghálós élvédő profilok. Erkélylemezek, nyílászáró szemöldökök, vagy gerendák alsó éleihez építhetők be. A homlokzatok színes vékonyvakolatainak felhordása majd struktúrálása közben a függőleges és vízszintes felületeket (talán azért, mert a kőműves glettvasa nem fér el rendesen, vagy mert az állványról nyújtózkodni kell) nehéz azonos mozdulatokkal és ebből adódóan azonos tömörséggel eldolgozni. Ilyenkor a síkok találkozásánál egy kis „munkahézag”-ot, egy vékony hajszálrepedést hozunk létre, ahová a víz bejutása és garázda tevékenységének kiteljesedése már csak idő kérdése.


 

Ablakcsatlakozó profil: egy egyszerű okból, de zseniális megoldással kifejlesztett PVC profil. Létrehozását két valós probléma serkentette. Nyílászáró tokok és a vakolat csatlakozás mindig repedésre hajlamos, amit eddig az igényesebb megrendelő reklamálása után utólagos szilikonos tömítéssel próbálták meg palástolni. Ez volt a kisebb probléma! A másik jelentkező gond sajnos kivitelezői trehányságból és a más munkájának nem tiszteléséből adódik. A gyárilag színre pácolt fa vagy a festett alumínium nyílászárók vakolás után nehezen tisztíthatók és védelmet igényelnek. A munka elején lefóliázzák őket, majd néhány nap múlva leszedik a fóliát, de a rögzítéséhez használt széles, barna ragasztószalag nyoma örökre benne marad az igényes felületben. Az ablakcsatlakozó profil ezzel szemben egy olyan ragasztósávval ellátott műanyag részt tartalmaz, amihez a védőfólia idegen ragasztószalag nélkül rögzíthető, majd a munka végén egyszerűen lepattintva roncsolás mentesen eltávolítható. Mindez apró odafigyeléssel és előre gondolkodással.


 

Lám nem költöttünk sokat. Nem adtunk a kivitelezőnek jelentős többletmunkát. A házunk homlokzata viszont szebb lett, egyenesek az élei, nem fagy le sehol a vakolat, nincsenek repedések és hosszú évekig gyönyörködhetünk benne.

Károlyi Tibor

műszaki szaktanácsadó, thermomaster.hu

 

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték