Akciós termékeink
Kiemelt ajánlatunk
Bejelentkezés/Regisztráció
a kosár jelenleg üres
Rendelés feladása
FŐOLDAL
SZOLGÁLTATÁSAINK
SZAKTANÁCSOK
ÜZLETEINK
RÓLUNK
Mi ÚJSÁGunk
KAPCSOLAT

Főoldal

  »  Szaktanácsok

“Szobát akarok leválasztani”

1. A padlón kijelöljük a válaszfal helyét. Ezt követően zsinór vagy valamelyik profil segítségével felrajzoljuk a szerelési vonalat. Ne feledkezzünk meg az esetleges ajtótokokról. Vízmérték és vonalzó segítségével a környező falakon és a mennyezeten is bejelöljük a fal helyét. Figyelem: az alapszerkezet (profilváz) helyét jelöljük ki, ezért a méretezés során a Rigips lapok vastagságát is fegyelembe kell venni.


2. A fal kerületi elemeire (a vízszintes UW- és függőleges CW-profilokra)felragasztjuk a Rigips csatlakozó szivacscsíkot.3. Az UW-profilokat a padlóra és a mennyezetre rögzítjük.
Az UW-profilokat (betonalap esetén) műanyag beütődübelekkel, vagy más, az alap anyagától függően megválasztott elemekkel rögzítjük. A maximális rögzítési távolság 800 mm. A falsarkok közelében az első rögzítési pont maximális távolsága a faltól 200 mm.4. A 3. pontnak megfelelő távolságokkal, műanyag beütődübelekkel a falra rögzítjük a CW-profilokat.5. A CW-profilokat (oszlopokként) az UW-profilokba illesztjük. A CW-profil az alsó UW-profilban áll. A CW-profilok távolsága egymástól a Rigips lapok szélességétől függ, 1200 mm széles táblák esetén ez max. 600 mm. A CW-profil kb. 10–15 mm-rel rövidebb, mint a helyiség belmagassága. A CW-profilokat úgy helyezzük el, hogy szárai a szerelés irányába nézzenek annak érdekében, hogy a profil merevebb oldalán kezdhessük meg a lapok rögzítését. A CW-profilokat nem rögzítjük az UW-profilokhoz, a CW profilokat az UW-profilok csak kidőlés ellen támasztják meg.
      
 A lapok helyes rögzítése:
                                                        - lapok elhelyezése
                                                        - csavartávolság
                                                        - ajtótok körüli elrendezés


6. A fal egyik oldalára felszereljük a Rigips lapokat. 1200 mm széles, 12,5 mm vastag lapok esetén egy teljes lappal kezdjük el a burkolást. A gipszkarton lapokat állítva helyezzük fel (hosszanti oldaluk a függőleges profilokkal párhuzamos).
A lapokat csak a függőleges CW-profilokhoz rögzítjük, 212. típusú gyorsépítő csavarok segítségével. A csavarok távolsága 250 mm. A burkoláshoz lehetőség szerint egész Rigips lapokat használjunk. Kisebb lapdarabok használata a burkolás során csak akkor megengedett, ha a darab legalább 400 mm magas, és 2 vagy több kisebb darab nem kerül közvetlenül egymás fölé.

A burkolás során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos lapok vízszintes hézagai legalább 400 mm-rel el legyenek tolva egymáshoz képest, és ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. A padlónál néhány milliméteres hézagot kell hagyni.
7. Az egyik oldal teljes burkolása után elhelyezzük az esetleges elektromos vezetékeket – az elektromos kábelek vezetésére a CW-profilokon található nyílások szolgálnak. Ezt követően helyezzük be az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, teljes felületen, hézagok nélkül. A hőszigetelő anyagot vagy hengerekben (pl. Isover Piano), vagy táblákban (pl. Rockwool, Toplan) vásárolhatjuk meg.8. A fal burkolását a lapok másik oldalra történő felcsavarozásával folytatjuk, 1200 mm széles lapok esetén hosszában félbevágott lap felszerelésével kezdjük, tehát az egyik oldalon létrehozott függőleges hézaggal szemben a másik oldalon egész lap helyezkedik el.9. Hézagoljuk a lapok közötti hézagokat és a csavarfejek helyét.
Részletesebben lásd az „Általános építési ismeretek” pontban a Rigips termékek leírását és alkalmazási módját.Megjegyzés:

A falak műszaki tulajdonságainak javítása érdekében 2 rétegű burkolat szerelését javasoljuk. Ezáltal a fal maximális magassága megnő, illetve javulnak hangszigetelési és tűzvédelmi tulajdonságai is. Egyben a falak teherbíró képessége is javul.

           • A kétrétegű burkolathoz 600 mm-es függőleges bordatávolság esetén kizárólag 1200 mm széles lapok használhatók.

           • Az alsó réteget harmadannyi csavarral rögzítjük.

           • Az alsó réteg hézagait hézagoló anyaggal töltjük ki, hézagerősítő szalag használata nélkül.

            • Az alsó és felső réteg közötti függőleges hézagokat 1 CW profil osztással el kell tolni, illetve az alsó és felső réteg közötti
 
              vízszintes hézagok nem kerülhetnek egymásra, azokat egymáshoz képest legalább 400 mm-rel el kell tolni.

             • Kerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását


Forrás: http://www.rigips.hu

Vissza a szaktanácsokhoz

Vissza a webáruházba

Képgaléria
Íratkozzon fel hírlevelünkre
Adatkezelési tájékoztató
VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK
PARTNEREINK
BESZÁLLÍTÓINK
HÍREK
RÓLUNK MONDTÁK
LETÖLTÉSEK
© 2019 Piktorfesték